Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Multimierz Piwo wino domowe wskaźnik

10-02-2014, 9:39
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 11.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 11.99 zł     
Użytkownik gonia-5
numer aukcji: 3922452467
Miejscowość Wysoka
Licytowało: 1    Wyświetleń: 25   
Koniec: 10-02-2014 09:02:13
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Firma Handlowo Usługowa M&M
Stanisław Górny 13
34-105

NIP:737[zasłonięte]175-34
REGON:122[zasłonięte]646

Telefon +48 [zasłonięte]-411-499

+48 [zasłonięte] 029 522

email:[zasłonięte]@domowybrowarek.pl
Nr GG 204358

NUMER KONTA

191[zasłonięte]421411[zasłonięte]01048[zasłonięte]299




  • Już od 4 zł

    Czas dostawy:
    1-2dni roboczych

  • od 19 zł

    Czas dostawy:
    1-2dni roboczych

  • Od 9 zł

    Czas dostawy:
    1-2dni roboczych

Zakupy do godziny 12 wysyłamy tego samego dnia „ warunek pieniążki do 12 godziny są na naszym koncie lub Płatność poprzez Allegro , Paczka Pobraniowa



”Piwo to złocisty napój, pokryty piękna pianką, zawierający niewielką ilość alkoholu i charakterystyczna goryczka „ – Przekonaj się że możesz uwarzyć piwko w domu a smak jego będzie nieporównywalny do piwa ze sklepowej półki.- Sprawdź przekonaj się .

Multimierz

Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).

Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu).

Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

Charakterystyka produktu:

Głównymi elementami miernika są:

  1. probówka - do przeprowadzenia pomiaru,
  2. pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %

Badanie moszczu:

W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.

Przykład:

Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %.

UWAGA:

Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:

  1. obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie),
  2. obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),
  3. Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło22 do 25 Blg°. Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.

    Badanie brzeczki piwnej:

    Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°).

    Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).



Zapraszam na drugie konto na Allegro

domowybrowarek

jeden koszt wysyłki