Podstawowym warunkiem idealnego wykorzystania substancji odżywczych jest właściwy proces trawienia. Aktywne składniki produktu to substancje pochodzenia roślinnego oraz enzymy trawienne, wytwarzane również przez nasz organizm, które mogą korzystnie wpływać na prawidłowy przebieg procesów trawienia, a przy niedoborze soków żołądkowych – mogą być pomocne w przypadku kłopotów z trawieniem.
Procesy życiowe wymagają energii, którą czerpiemy m.in. z żywności. Enzymy trawienne odgrywają istotną rolę w przekształcaniu pokarmu w energię. Rozkładają go na proste składniki, czyniąc je gotowymi do wchłonięcia przez przewód pokarmowy. Pankreatyna to mieszanina najważniejszych enzymów trawiennych trzustki, które są odpowiedzialne za rozkład białek, węglowodanów i tłuszczów. Wytwarzana w żołądku pepsyna oraz uzyskiwana z papai papaina to ważne enzymy w trawieni białek. Z kolei betaina HCl korzystnie wpływa na procesy trawienia. Enzym diastaza odpowiada za rozkład węglowodanów. A zatem, całkowity proces trawienia wymaga odpowiednich ilości enzymów, odpowiedzialnych za rozkład różnych substancji. Z wiekiem nawet u zdrowych osób zmniejsza się ilość wytwarzanych enzymów, co pogarsza jakość trawienia oraz może być przyczyną nieprzyjemnych objawów, towarzyszących temu stanowi. U osób z grupą krwi A taka sytuacja często występuje bez względu na wiek. Inną przyczyną niedoboru enzymów mogą być niewłaściwe nawyki żywieniowe, spożywanie potraw mrożonych oraz poddawanych obróbce termicznej, pasteryzowanych lub przyrządzanych w mikrofalówce. W każdym z tych przypadków warto wspomóc prawidłowy proces trawienia poprzez zastosowanie enzymów trawiennych w postaci suplementów diety. U osób, stosujących Multi-enzyme Formula, wykorzystanie innych suplementów diety jest jeszcze bardziej skuteczne.
Pankreatyna
należy do najstarszych preparatów stosowanych w medycynie oficjalnej. Zawiera amylazę, lipazę i proteaza trzustkową. Uzupełnia niedobór enzymów trzustkowych, jaki występuje w przebiegu wielu chorób, np. nowotworów, zapalenia trzustki, mukowiscydozy, biegunki tłuszczowej i niestrawności różnego pochodzenia. Niedoczynność enzymatyczna trzustki objawia się wydalaniem kału zawierającego niestrawione włókna mięśniowe (mięsne) (creatorhoea) i tłuszczów (steatorrhoea). Pankreatyna podawana jest również przy zaburzeniach trawienia w trakcie stosowania skoncentrowanych odżywek specjalistycznych. Bywa stosowana w medycynie sportowej dla poprawienia trawienia i przyswajania białek. Łagodzi objawy zespołu zaburzonego wchłaniania w jelitach
Pepsyna jeden z podstawowych enzymów uczestniczących w procesie trawienia białek
Papaina Enzym trawiący białka, pochodzi z owocu papai. Jest to substancja podobna do ludzkiej pepsyny. Uczestniczy w rozkładzie białek szczególnie pochodzenia zwierzęcego. Oprócz tego papaina używana jest do skutecznego trawienia białek pasożytów. Jeśli w organizmie znajdują się np. lamblie przyczynia się do ich usuwania.
Bromelaina Enzym otrzymany z ananasa, przyczynia się do rozkładu białka oraz przyswajanie składników trawiennych
Betaina pomaga przywrócić prawidłowy poziom soków trawiennych. W żołądku działa na włókna mięsa, jarzyn, owoców i drób. Trawi białka, związki wapnia, żelaza i przystosowuje je do form wchłanianych. Przy niedoborze HCL może dojść do anemii oraz takich chorób jak: niedokrwistość złośliwa, rak żołądka, wrodzona achlorhydria, jak również schorzenia alergiczne.
Proteaza Jest to najważniejszy enzym rozkładający białka na aminokwasy.
|