Czym jest MSM?
Jest organicznym związkiem siarki i składnikiem naturalnej żywności – w odróżnieniu od nieorganicznych związków siarki dodawanych do żywności w procesie jej przemysłowej produkcji.
W przyrodzie powstaje jako siarczek dimetylu wytwarzany przez fitoplankton morski i emitowany do nadoceanicznej atmosfery, gdzie jest utleniany do postaci dimetylosulfotlenku
Do produkcji suplementów diety MSM jest pozyskiwany z miazgi sosnowej zawierającej ligninę, w skład której wchodzi siarka stanowiąca składnik cząsteczek białka.
Jak działa MSM?
MSM znajduje się w każdej komórce żywych organizmów i jest absolutnie niezbędny do życia. Odgrywa ważną rolę przy syntezie aminokwasów, enzymów, immunoglobulin (przeciwciał) oraz glutationu – bardzo silnego wewnątrzkomórkowego antyoksydantu chroniącego komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Wspiera budowę ścięgien, więzadeł i mięśni. Uczestniczy w syntezie kolagenu i keratyny – składników niezbędnych do budowy zdrowej, ładnej skóry, mocnych włosów i paznokci. Stymuluje wytwarzanie przeciwciał, przez co wspomaga układ odpornościowy. Działa przeciwreumatycznie i przeciwzapalnie. Regeneruje tkankę chrzęstną w stawach, przyśpiesza metabolizm węglowodanów oraz gojenie się ran. Wspomaga regulacje gospodarki kwasowo-zasadowej zapobiegając powstawaniu nowotworów, które rozwijają się w środowisku kwaśnym. Poprawia wydolność płuc i zwiększa dotlenienie krwi. Chroni protoplazmę komórek przed uszkodzeniami, oczyszcza krew z pasożytów.
Utrzymuje elastyczność i czystość tętnic zapobiegając osadzaniu się płytki miażdżycowej. Pomaga łagodzić reakcje organizmu na alergeny z chemikaliów, pokarmowe i wziewne, ponieważ blokuje działanie histaminy powodującej reakcję alergiczną. Neutralizuje wolne rodniki działając osłonowo i zapobiegając procesom starzenia chrząstki stawowej. Zwiększa skuteczność antyoksydacyjną polifenoli i innych przeciwutleniaczy.
Przede wszystkim jednak MSM działa przeciwbólowo, ponieważ hamuje impulsy bólowe wzdłuż włókien nerwowych oraz zmniejsza ciśnienie w komórkach. Kiedy w komórkach tkanki chrzęstnej włóknistej pojawia się stan zapalny, wówczas wzrasta w nich ciśnienie, puchną i stają się sztywne, co na zewnątrz objawia się opuchlizną i bólem. MSM przywraca elastyczność i przepuszczalność ścian komórkowych, na skutek czego dochodzi do polepszenia warunków przepływu płynów tkankowych. Szkodliwe substancje w postaci kwasu mlekowego i innych toksyn mogą zostać z komórek usunięte, a dopłynąć substancje odżywcze, regenerujące. W efekcie następuje wyrównanie ciśnienia w komórkach tkanek, zmniejszenie bólu lub eliminacja jego przyczyn. Działanie to jest niezwykle ważne w przypadku osób w podeszłym wieku i sportowców (kontuzje).
Wskazania do stosowania:
Odkwaszanie organizmu - MSM reguluje czynnik ph w organizmie poprzez neutralizację kwasów
Odtruwanie - usuwa z organizmu metale ciężkie takie jak ołów,kadm, rtęć. Pomaga w oczyszczaniu wątroby z toksyn. Siarka przyczynia się do powstawania glutationu, ważnego antyoksydanta (zwalczanie wolnych rodników).
Stanowi skuteczna ochronę przed środkami owadobójczymi - następuje neutralizacja acetylcholinestarazy i wydalanie z moczem szkodliwych substancji
Alergie - zmniejsza alergię na środki spożywcze, zmniejsza uczulenia na lekarstwa (aspiryna, antybiotyki)
Infekcje - zwalcza infekcje grzybicze oraz pasożytnicze skóry oraz wewnątrz organizmu
Włosy, skóra, paznokcie - redukuje blizny pooperacyjne, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci (wpływ na proteiny kolagenu)
Choroby płuc - poprawia stan zdrowia chorych na: bronchit, cysty w płucach, kaszel palaczy, krótki oddech
Reumatyzm - artretyzm - MSM zmniejsza dolegliwości artretyczne (ból, obrzęk, sztywność, stan zapalny), zmniejsza lub całkowicie zatrzymuje degenerację chrząstki stawowej
Jak dawkować?
Zazwyczaj od 500mg - 1000 mg stosuje się profilaktycznie.
Leczniczo stosuje się większe dawki: od 1000mg nawet do 5000 mg - przy czym dawka uzależniona jest od rodzaju choroby, indywidualnej odporności organizmu, czy też stanu zdrowia. Większe dawki najlepiej jest podzielić na kilka porcji i należy przyjmować je codziennie w regularnych odstępach, przez dłuższy okres czasu, najlepiej tuż po jedzeniu.