Witam na mojej aukcji. Dziś do sprzedania mam wypiekacz/automat do wypieku chleba Moulinex model OW 6000. Urządzenie jest używane, czyste i zadbane, oczywiście 100% sprawne, wymienna forma posiada normalne ślady użytkowania, dodatkowe foremki na bułki i bagietki nie były używane. Na jednym ze zdjęć prezentuję chlebek jaki możesz osobiście upiec w domu w tym urządzeniu a zapach jaki roznosi się w domu jest niesamowity, zaskocz swoją rodzinę własnymi wypiekami. Polecam i zapraszam do zakupu. W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI: 1.Moulinex wypiekacz do chleba OW 6000. AKcesoria: ruszt na foremki, 2 płaskie foremki na bułeczki i rogaliki, 2 foremki na 4 bagietki, nożyk, miarka, haczyk, forma do chleba, pędzelek, 2 mieszadła, kubek/miarka, płyta CD z przepisami oraz wydrukowane wszystkie przepisy, instrukcja obsługi w języku polskim w formie książeczki, pasująca idealnie do wymiarów chleba kratka do ostudzania, 4 pojemniki do mrożenia chleba (do 1 pojemnika zmieści się 6 kromek chleba i pasuje idealnie), 2.Książka - Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie. 3.Książka - DOMOWY CHLEB 300 PRZEPISÓW NA PYSZNE PIECZYWO Z AUTOMATU. 4.PORADNIK - Wypieki na zakwasie w automacie do pieczenia chleba + suszony zakwas chlebowy pszenny jasny oraz zakwas chlebowy żytni (zakwas należy wybudzić przed użyciem). SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTÓW WEDŁUG KOLEJNOŚCI: 1.Urządzenie OW6000 Baguette and Co do pieczenia chleba, bułek, ciast i wyrobu dżemu. Posiada wyjmowaną misę, o wyjątkowo dużej pojemności maksymalnej 1,5 kg. 19 programów dających możliwość pieczenia różnego rodzaju pieczywa oraz duże okienko, dzięki któremu możesz śledzić proces pieczenia, w tym programy do pieczenia bagietek i pieczywa dietetycznego, obudowa wykonana ze stali nierdzewnej Wyposażenie: ruszt na foremki, dwie foremki na 4 bagietki, dwie płaskie foremki na bułeczki i rogaliki, nożyk i pędzelek piekarski. Wypiekacz posiada 3 ustawienia wagi 750 g, 1000 g, 1500 g, 3 poziomy opiekania skórki, opóźniony start, okienko. Moc: 1650 W, długość przewodu zasilającego 100cm. Urządzenie posiada 19 programów: 1.Chleb z dodatkami (Bagietka) 2.Chleb włoski (Ciabatta) 3.Paluszki chlebowe (Gressin) 4.Chleb płaski 5.Bułki na burgery (Sandwich) 6.Słodkie bułeczki 7.Chlebki – pieczenie (Pieczenie małych bułeczek) 8.Chleb biały podstawowy 9.Chleb francuski 10.Chleb pełnoziarnisty 11.Chleb słodki 12.Chleb biały szybki 13.Chleb bezglutenowy 14.Chleb bez soli 15.Chleb – pieczenie 16.Ciasto na chleb 17.Ciasto na makaron 18.Ciasto słodkie 19.Dżem (Konfotury) 2.Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie Chleb własnego wypieku - czy to się może udać? TAK! Spróbuj, zobaczysz jakie to proste. Teraz chleb pieczony w domu udaje się zawsze. Własny chleb to: - zmiana sposobu odżywiania, - zupełnie nowe smaki, - piękny zapach w całym domu, - dodatkowa przyjemność dla całej rodziny. Eksperymentuj, próbuj różnych przepisów, korzystaj z dobrych i sprawdzonych rad, baw się z przyjaciółmi. Ponad 120 sprawdzonych przepisów na chleby tradycyjne i regionalne, pełnoziarniste, bezglutenowe, z dodatkami. A także na słodkie bułki, chałki i ciasta. Przepisy na pasty do chleba, potrawy z chleba. Dodatkowe informacje na temat produktów i urządzeń dostępnych na rynku. Bądź na czasie. Piecz i jedz domowy chleb! Chleb jest ważnym elementem naszego pożywienia. Właśnie z tego powodu powinniśmy wiedzieć, jakie składniki zawiera. Ma to znaczenie nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Oczywiście dużą rolę odgrywają indywidualne upodobania. O spełnieniu wszystkich tych warunków można pomyśleć, piekąc własny chleb. Ręczny wypiek chleba jest dość żmudny i wyczerpujący. Poza tym wymaga wiedzy na temat czasu wyrabiania, rośnięcia ciasta i temperatury, w jakiej rozczyn ma rosnąć. O wiele prościej i wygodniej przebiega cały proces w wypadku pieczenia w automacie. Maszyna wykonuje wszystkie żmudne i czasochłonne prace. Mieszanie, wyrabianie, wyrastanie i pieczenie – to wszystko odbywa się w sposób całkowicie zautomatyzowany. Urządzenie produkuje zdrowy, świeży, pieczony w domu chleb, a nasz wkład pracy jest minimalny. Ten przydatny pomocnik nie tylko „wyczarowuje" świeży chleb według naszych upodobań, ale potrafi o wiele więcej: zagniata ciasto drożdżowe lub na pizzę, a nawet, zależnie od modelu, może przygotować powidła. W porównaniu ze zwykłym piekarnikiem automat do pieczenia zużywa zaledwie jedną czwartą albo połowę energii elektrycznej. Automat do pieczenia chleba wydaje się więc niezbędnym wyposażeniem kuchni i na pewno korzystanie z niego sprawi wiele przyjemności. Rano budzi rozchodzący się w całym domu zapach świeżo upieczonego chleba. Nie jest to żadne senne marzenie, tylko rzeczywistość, którą można stworzyć dzięki temu wszechstronnemu urządzeniu z wbudowaną funkcją programowania czasu pieczenia. Z pomocą automatu daje się piec bardzo różne rodzaje chleba, w zasadzie bez ograniczeń. Po zdobyciu pierwszych doświadczeń w pieczeniu można puścić wodze fantazji i zacząć tworzyć własne przepisy. Pieczenie chleba w automacie jest bardzo przyjemnym i pożytecznym doświadczeniem. Daje nie tylko dużo satysfakcji, ale też poczucie niezależności, bo nawet w okresie świąt czy w weekendy można zawsze mieć w domu świeży chleb własnego wypieku. Życzę wiele radości podczas lektury książki i wypiekania chleba. Smacznego! ZAWARTE W KSIĄŻCE PRZEPISY: bułeczki owsiane bułeczki pełnoziarniste chleb a la pizza chleb anyżowy chleb biały wiejski chleb bezglutenowy ziemniaczany chleb błonnikowy chleb cebulowy chleb cytrynowy chleb czarny razowy chleb czekoladowy chleb czosnkowy chleb dyniowo-jogurtowy chleb figowy chleb gryczany chleb herbaciany chleb i sól na prezent chleb jabłkowy chleb jęczmienny chleb jogurtowy chleb kminkowy chleb kukurydziany chleb kukurydziany na bezglutenowym zakwasie miodowym chleb makowo-cytrynowy chleb marchewkowy chleb marchewkowy II chleb marchwiowy miodowy chleb maślankowy chleb maślankowy miodowy chleb mieszany miodowy chleb miodowo-sezamowy chleb na winie chleb na zakwasie chleb oliwkowy chleb orkiszowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z boczkiem chleb orzechowy chleb owocowy chleb owsiany chleb paprykowy chleb paprykowy II chleb pieprzowy chleb „pięć ziaren” chleb piwny chleb pomarańczowy chleb pomidorowy chleb pszenny jasny chleb pszenny mieszany chleb razowy jogurtowy chleb razowy ze śrutą z zielonego ziarna chleb rodzynkowe-rumowy chleb rodzynkowy chleb ryżowy chleb sezamowy chleb słonecznikowy chleb sojowy chleb śrutowy chleb tostowy chleb twarogowo-orzechowy chleb twarogowy chleb wieloziarnisty chleb wiśniowy chleb z boczkiem chleb z kiełkami pszennymi chleb z kiszoną kapustą chleb z krokantem chleb z otrębami chleb z otrębami II chleb z pestkami dyni chleb z piwem słodowym chleb z płatkami owsianymi chleb z porem chleb z siemieniem lnianym chleb z suszonymi pomidorami chleb z ziarnami chleb z zieleniną chleb z żółtym serem chleb ziemniaczano-słonecznikowy chleb ziemniaczany chleb ziemniaczany chleb ziołowy chleb żytni mieszany chleb żytni śrutowy chrupiące kostki chlebowe ciasto drożdżowe pełnoziarniste ciasto drożdżowe słodkie ciasto drożdżowe słone ciasto na pizzę ciasto twarogowe francuskie tosty humus masło paprykowe mus gruszkowy niedzielne bułeczki obazda po frankońsku pasta bananowa pasta cebulowo-orzechowa pasta czekoladowa pasta jajeczna pasta łososiowa pasta malinowa pasta ogórkowa pasta oliwkowa pasta pistacjowa pasta pomidorowa pasta rodzynkowa pasta smalczykowo-szynkowa pasta tofu z ziołami pasta tuńczykowa pasta z ciecierzycy pasta z czosnkiem niedźwiedzim pasta z prosa z owocami pasta z syropem klonowym pasta z żółtego sera pikantna pasta fasolowa podpłomyk przekładaniec chlebowy pudding chlebowy szynka w cieście chlebowym wesołe buziaki wykwintna pasta morelowa zapiekanka serowo-chlebowa zupa z chleba ZAWARTOŚĆ: Wstęp Automat do pieczenia chleba Wybór odpowiedniego modelu Jak działa automat do pieczenia chleba? Wkładanie formy do pieczenia Dodawanie składników Wybór programu Pieczenie Postępowanie po zakończeniu programu Czyszczenie Jak zrobić udany wypiek? Przed pieczeniem Po zakończeniu wypieku Co robić, gdy Zachowanie świeżości chleba Środki konserwujące Przedłużanie trwałości Właściwe przechowywanie chleba Zamrażanie chleba Chleb a zdrowie Choroby związane z odżywianiem Alergia pokarmowa Atopowe zapalenie skóry Celiakia Cukrzyca Składniki Zboża Od ziarna do mąki Typy mąki Mąka pełnoziarnista Śruta Mąka pszenna Mąka żytnia Mąka orkiszowa Inne rodzaje mąki Szkodniki zbożowo-mączne Gotowe mieszanki wypiekowe Środki spulchniające Drożdże Zakwas Nastawianie zakwasu Zakwas miodowy Przygotowanie zaczynu na bazie zakwasu miodowego Proszek do pieczenia Płyny Woda Mleko Tłuszcze Sól Jaja Oznakowanie jaj Cukier Zamienniki cukru Miód Owoce suszone, orzechy, ziarna, nasiona roślin oleistych Przyprawy Przepisy Dodawanie składników Regionalne specjały Chleb pełnoziarnisty Pieczywo wykwintne Pieczywo słodkie Pieczywo bezglutenowe Smakowite pasty do chleba Chleb jako składnik potraw Ciasto z automatu do pieczenia chleba Chleb jako symbol Zwyczaje związane z chlebem Chleb jako oznaka gościnności Chleb na każdą okazję Chleb i polityka Chleb w mowie potocznej 3.DOMOWY CHLEB 300 PRZEPISÓW NA PYSZNE PIECZYWO Z AUTOMATU Przedstawiamy 300 przepisów na wspaniałe domowe pieczywo wykonane w automacie do pieczenia chleba. Chleb z zieloną herbatą, z ziarnami, z kiełbasą i pieprzem, z rodzynkami i kawą, bułka tiramisu, bułeczki razowe, brioszki, chałki, placki, keksy i wiele innych zachwycą nawet najwytrawniej szych smakoszy. SPIS POTRAW: Andaluzyjski chleb z cytryną i pomarańczą Bagietki chałkowe ze słonecznikiem Bagietki wiedeńskie z brązowym cukrem z trzciny cukrowej Bagietki wiejskie Bagietki z drobnymi otrębami Bagietki z miodem i płatkami owsianymi Bagietki z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi Bagietki z ziarnami sezamu Bagietki z ziarnami wielu zbóż Biały chleb z sezamem i nasionami lnu Biszkopt z orzechami laskowymi Brioszka Brioszka ananasowo-kokosowa Brioszka cykoriowo-kawowa Brioszka czekoladowo-kokosowa Brioszka japońska Brioszka kasztanowo-czekoladowa Brioszka kokosowa z białą czekoladą Brioszka martynikańska Brioszka pomarańczowo-grylażowa Brioszka z bananem i orzechami laskowymi Brioszka z cydrem i orzechami laskowymi Brioszka z cynamonem i gałką muszkatołową Brioszka z cytryną i lawendą Brioszka z czarnymi jagodami Brioszka z czekoladą i orzechami laskowymi Brioszka z drażami Brioszka z ekstraktem z gorzkiej pomarańczy Brioszka z grenadiną Brioszka z imbirem i kardamonem Brioszka z jabłkami i cynamonem Brioszka z kandyzowanym imbirem Brioszka z karmelem i solonym masłem Brioszka z karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi Brioszka z konfiturą figową Brioszka z kremem kasztanowym Brioszka z Lavandou z pomidorami i bazylią Brioszka z limonką Brioszka z lukrecją Brioszka z marchewką i syropem klonowym Brioszka z miętą i białym serem Brioszka z migdałami i miodem Brioszka z migdałami i orzechami laskowymi Brioszka z migdałami w czekoladzie Brioszka z orzeszkami ziemnymi i imbirem Brioszka z owocami kandyzowanymi Brioszka z owocowymi galaretkami Brioszka z płatkami owsianymi Brioszka z rodzynkami Brioszka z syropem klonowym i białą czekoladą Brioszka z wanilią z gorących wysp Brioszki z serem comte Brioszki nadziewane czekoladą Bułeczki Bułeczki amerykańskie Bułeczki razowe Bułeczki wielozbożowe z orzechami włoskimi i nerkowcami Bułeczki z płatkami czekoladowymi i jabłkami Bułeczki z rodzynkami Bułeczki z rodzynkami i czekoladą Bułka Bułka bez soli Bułka tiramisu Bułka z ziarnami Chałka z suszonymi śliwkami i nerkowcami Chałka z ziołami Chleb Agaty Chleb bretoński Chleb bretoński pszenno-owsiany Chleb chłopski Chleb cytrynowy Chleb ekspresowy Chleb galijski Chleb gospodarski Chleb grecki Chleb hiszpański Chleb holenderski Chleb irlandzki Chleb kasztanowy z ziarnami lnu Chleb kokosowo-pekanowy Chleb kokosowy z czarną czekoladą Chleb korsykański Chleb kukurydziany z przyprawami Chleb kwiatowy Chleb libański Chleb marokański Chleb marmurkowy Chleb marsylski kreolski Chleb mleczny hiszpański według przepisu z Perigord Chleb mleczny według przepisu z Liege Chleb mleczny z jabłkiem i gruszką Chleb mleczny z morelami i daktylami Chleb mleczny z suszonymi śliwkami i miodem Chleb na drożdżach piwnych Chleb na mleku Chleb na starą modłę Chleb o paprykowym smaku z pestkami dyni Chleb omega- Chleb orkiszowy Chleb orkiszowy z makiem i sezamem Chleb pełnoziarnisty Chleb pistacjowy z pesto Chleb prowansalski Chleb pszenno-żytni Chleb rewolucji francuskiej Chleb sabaudzki Chleb sportowy Chleb śródziemnomorski Chleb tex-mex Chleb tostowy Chleb wiedeński z orzechami włoskimi Chleb wiejski Chleb wiejski pleciony Chleb wiejski z cebulą i trybulą Chleb wiejski z figami Chleb wiejski z pestkami dyni Chleb wiejski z płatkami żytnimi Chleb wiejski z pestkami słonecznika Chleb wiejski z sokiem warzywnym Chleb wiejski z zielonym pieprzem i papryką Chleb wielozbożowy z orzechami laskowymi Chleb wielozbożowy z suszonymi owocami Chleb winogronowo-kukurydziany Chleb włoski Chleb z Afryki Północnej Chleb z algami Chleb z algami i chrzanem Chleb z ananasem i syropem klonowym Chleb z anchois, oliwkami i tymiankiem Chleb z anyżem Chleb z bakaliami Chleb z bakłażanem Chleb z bananami i migdałami Chleb z bazylią Chleb z błonnikiem Chleb z boćwiną i serem comte Chleb z burakami i hibiskusem Chleb z cebulą i anchois Chleb z cebulą, natką pietruszki i cykorią Chleb z chrzanem i świeżą papryką Chleb z ciemnym piwem Chleb z curry i orzeszkami pinii Chleb z curry i siemieniem lnianym Chleb z cykorią Chleb z czereśniami i czarnymi porzeczkami Chleb z czosnkiem i kolendrą Chleb z czosnkiem i miętą Chleb z czosnkiem i papryczkami chili Chleb z czosnkiem i ziołami Chleb z dynią i orzeszkami ziemnymi Chleb z estragonem i trybulą Chleb z fetą i bazylią Chleb z gałką muszkatołową i winem Chleb z grzybami Chleb z indyjskimi przyprawami Chleb z jabłkiem i cydrem Chleb z jabłkiem, migdałami i orzechami laskowymi Chleb z jabłkami, orzechami i czekoladą Chleb z jogurtem i fenkułem Chleb z jogurtem, syropem klonowym i rodzynkami Chleb z jogurtu z owczego mleka z pestkami dyni Chleb z kakao i orzechami laskowymi Chleb z kakao według przepisu z Cevennes Chleb z kandyzowaną skórką pomarańczową Chleb z kandyzowanym ananasem i migdałami Chleb z kandyzowanymi owocami kumkwatu Chleb z kaparami Chleb z kawą i rodzynkami Chleb z kiełbasą chorizo i słonecznikiem Chleb z kiełbasą i pieprzem Chleb z kiełkami pszenicy i pistacjami Chleb z kiełkami zboża i oliwą z oliwek Chleb z kminkiem i cebulą Chleb z kminkiem i smażonym boczkiem Chleb z kolendrą Chleb z kolorowym pieprzem Chleb z konfiturą z cytrusów Chleb z koprem włoskim Chleb z kozim serem i bazylią Chleb z kukurydzą Chleb z makiem i bekonem Chleb z mąką gryczaną i cydrem Chleb z mąki gryczanej z pieprzem Chleb z mąki Kamut z ziarnami lnu Chleb z mąki owsianej Chleb z mąki z pełnego przemiału Chleb z mąki z pięciu zbóż i nerkowców Chleb z miodem i anyżkiem Chleb z mlekiem kokosowym i płatkami owsianymi Chleb z musztardą Chleb z musztardą i miodem Chleb z naparem z ziół i suszonymi owocami Chleb z olejem arganowym i przyprawami Chleb z oliwą z oliwek Chleb z oliwą z oliwek i pestkami słonecznika Chleb z oliwkami i szałwią Chleb z oliwkami, papryką chili i sezamem Chleb z orzechami laskowymi Chleb z orzeszkami pinii i rukolą Chleb z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami Chleb z papryką mieloną i świeżą Chleb z parmezanem i orzeszkami pinii Chleb z pełnego przemiału tostowy Chleb z pełnego przemiału z porami Chleb z piwem i skwarkami z boczku Chleb z płatkami zbożowymi i bakaliami Chleb z pomidorami i szczypiorkiem Chleb z porami i ziemniakami Chleb z prawdziwkami Chleb z przyprawami do kuskusu i sezamem Chleb z quinoa (komosy ryżowej) Chleb z ratatouille Chleb z rodzynkami i orzechami Chleb z rodzynkami i zielonym pieprzem Chleb z rozmarynem i orzechami Chleb z serem beaufort Chleb z serem kozim i bakaliami Chleb z serem kozim i papryką Chleb z serem ricotta i miętą Chleb z sezamem Chleb z sokiem pomidorowym Chleb z sokiem z buraków Chleb z suszonymi śliwkami i śliwowicą Chleb z szalotką i słonecznikiem Chleb z trzema serami i orzeszkami pinii Chleb z trzema ziarnami Chleb z warzywami z rusztu Chleb z werbeną Chleb z winogronami jasnymi i ciemnymi Chleb z ziarnami Chleb z zieloną herbatą Chleb z zieloną herbatą i daktylami Chleb z zielonym anyżkiem Chleb z ziołami prowansalskimi Chleb z ziołami śródziemnomorskimi Chleb ze skórką pomarańczową, orzechami i czekoladą Chleb ze skwarkami i pestkami dyni Chleb ze smardzami i z orzechami Chleb ze szczypiorem z dymki i parmezanem Chleb ze szczypiorkiem i białym serem Chleb ze świeżym ananasem Chleb ze świeżym imbirem Chleb żytni owerniacki Chleb żytni z daktylami Chleb żytni z nasionami lnu Chleb żytni z orzechami Chleb żytni z pieprzem Chleb żytni z solonymi orzeszkami Ciabatta Ciasto cytrynowe Ciasto flamandzkie z malinami Ciasto karmelowo-czekoladowe Ciasto na pizzę Ciasto z migdałami Ciasto z przyprawami Cramique Flammekueche Fougasse Fougasse z kawałkami mięsa i podrobów z kaczki Fougasse z kozim serem Jabłka w syropie z miodem Keks Keks prowansalski Keks z anchois i oliwkami Keks z cytryną i miodem Keks z fetą i pesto Keks z gruszką, migdałami i czekoladą Keks z kandyzowanymi czereśniami Keks z kozim serem i porami Keks z krabem i imbirem Keks z pomarańczą i miodem Keks z sardynkami i kminkiem Keks z wędzoną piersią kaczki i orzechami włoskimi Kiełbasa w bułce Konfitura figowa z migdałami Konfitura grejpfrutowa Konfitura gruszkowa z miodem Konfitura malinowa Konfitura morelowa Konfitura winogronowa Konfitura z arbuza Konfitura z jeżyn Konfitura z mango Konfitura z pomarańczy Kuglof Kulebiak z piersią kaczki i pistacjami Makaron Nasz wiejski chleb Pachnący placek Paszteciki z kiełbaskami merguez Piernik Piernik z kandyzowaną cytryną Pizza z kiełbasą chorizo i papryką Pomarańczowy chleb marchewkowy z kardamonem „Szlachetny" biały chleb Śródziemnomorski placek Tradycyjny chleb Truskawki w syropie Zielony chleb ze szpinakiem i pieczarkami Zwykły chleb biały 4.PORADNIK "Wypieki na zakwasie w automacie do pieczenia chleba" SPIS TREŚCI Wstęp 5 Dlaczego piec na zakwasie, a nie na drożdżach? 6 Dlaczego piec w automacie? 6 Zakwas – najważniejszy składnik chleba 8 Uwagi na początek 8 Dokarmianie zakwasu 10 Jak powinien wyglądać dobry zakwas? 11 Przechowywanie zakwasu 12 Suszenie zakwasu 12 Przechowywanie zakwasu w lodówce 12 Zmiana rodzaju zakwasu 13 Co zrobić, gdy zniszczy się zakwas? 13 Jaki zakwas wybrać? 14 Słód do chleba 15 Co to jest słód naturalny? 15 Stosowanie słodu do chleba 16 Wpływ słodu na pieczywo 16 Zastosowanie słodu jasnego 17 Zastosowanie słodu karmelowego 17 Zastosowanie słodu ciemnego 17 Ilość słodu 18 Zaparzanie słodu ciemnego 18 Zaparzanie słodu diastatycznego 18 Metoda pierwsza – na kuchence 19 Metoda druga – „w pierzynce” 19 Metoda trzecia – w automacie 19 Automaty do chleba 21 „Za” i „przeciw” automatom. 21 Czym się kierować przy wyborze automatu? 23 Jak używać automatu? 25 Jak używać automatu przy pieczeniu na zakwasie? 25 Koszyk do wyrastania ciasta 27 Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie koszyka? 27 Sposób korzystania z koszyka 28 Konserwacja koszyka z wikliny 29 Gdy nie mamy automatu 30 Wyrabianie ciasta ręcznie 30 Wyrastanie ciasta 31 Pieczenie chleba w piekarniku 31 Przepisy 32 Chleb żytni na zakwasie 32 Chleb pszenno-żytni na zakwasie 32 Chleb „zrzutkowy” 33 Chleb pszenny biały na zakwasie (tostowy) 33 Chleb bezglutenowy na zakwasie 34 Chleb bezglutenowy ekspresowy na zakwasie 35 Słodkie ciasto z rodzynkami na zakwasie (a'la „drożdżówka”) 35 Bułeczki na zakwasie 36 Mini-sucharki na zakwasie a'la Bake Rolls czyli zdrowe chipsy 37 Ciasto na pizzę na zakwasie 39 Pizzerki kręcone na zakwasie 40 Kwas chlebowy 41 Żurek na zakwasie żytnim 43 Zagęszczanie potraw zakwasem 43 Sztuczki i ułatwienia dotyczące pieczenia chleba 44 Odpowiednia ilość wody to zawsze udany chleb – jak ją szybko dobrać? 44 Szybkie rozmnożenie zakwasu 45 Gdy zakwasu jest za dużo 45 Sposób na szybkie nastawianie chleba 46 Sposób na gorący chleb na zakwasie na śniadanie 46 Chrupiąca skórka w chlebie upieczonym w maszynie 47 Sposób na mieszadła w maszynie do chleba 48 Sposób na długie użytkowanie automatu do chleba 48 Najłatwiejsze krojenie chleba, nawet bardzo świeżego 49 Sposoby na przechowywanie chleba 50 Wykorzystanie czerstwego chleba 50