Witam na mojej aukcji.Dziś do sprzedania mam wypiekacz/automat do wypieku chleba Moulinex model OW 6000. Urządzenie jest używane, czyste i zadbane, oczywiście 100% sprawne, wymienna forma posiada normalne ślady użytkowania, dodatkowe foremki na bułki i bagietki nie były używane. Na jednym ze zdjęć prezentuję chlebek jaki możesz osobiście upiec w domu w tym urządzeniu a zapach jaki roznosi się w domu jest niesamowity, zaskocz swoją rodzinę własnymi wypiekami. Polecam i zapraszam do zakupu.W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI:1.Moulinex wypiekacz do chleba OW 6000. AKcesoria: ruszt na foremki, 2 płaskie foremki na bułeczki i rogaliki, 2 foremki na 4 bagietki, nożyk, miarka, haczyk, forma do chleba, pędzelek, 2 mieszadła, kubek/miarka, płyta CD z przepisami oraz wydrukowane wszystkie przepisy, instrukcja obsługi w języku polskim w formie książeczki, pasująca idealnie do wymiarów chleba kratka do ostudzania, 4 pojemniki do mrożenia chleba (do 1 pojemnika zmieści się 6 kromek chleba i pasuje idealnie),2.Książka - Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie.3.Książka - DOMOWY CHLEB 300 PRZEPISÓW NA PYSZNE PIECZYWO Z AUTOMATU.4.PORADNIK - Wypieki na zakwasie w automacie do pieczenia chleba + suszony zakwas chlebowy pszenny jasny oraz zakwas chlebowy żytni (zakwas należy wybudzić przed użyciem).SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTÓW WEDŁUG KOLEJNOŚCI:1.Urządzenie OW6000 Baguette and Co do pieczenia chleba, bułek, ciast i wyrobu dżemu. Posiada wyjmowaną misę, o wyjątkowo dużej pojemności maksymalnej 1,5 kg. 19 programów dających możliwość pieczenia różnego rodzaju pieczywa oraz duże okienko, dzięki któremu możesz śledzić proces pieczenia, w tym programy do pieczenia bagietek i pieczywa dietetycznego, obudowa wykonana ze stali nierdzewnej Wyposażenie: ruszt na foremki, dwie foremki na 4 bagietki, dwie płaskie foremki na bułeczki i rogaliki, nożyk i pędzelek piekarski. Wypiekacz posiada 3 ustawienia wagi 750 g, 1000 g, 1500 g, 3 poziomy opiekania skórki, opóźniony start, okienko. Moc: 1650 W, długość przewodu zasilającego 100cm.Urządzenie posiada 19 programów:1.Chleb z dodatkami (Bagietka)2.Chleb włoski (Ciabatta)3.Paluszki chlebowe (Gressin)4.Chleb płaski5.Bułki na burgery (Sandwich)6.Słodkie bułeczki7.Chlebki – pieczenie (Pieczenie małych bułeczek)8.Chleb biały podstawowy9.Chleb francuski10.Chleb pełnoziarnisty11.Chleb słodki12.Chleb biały szybki13.Chleb bezglutenowy14.Chleb bez soli15.Chleb – pieczenie16.Ciasto na chleb17.Ciasto na makaron18.Ciasto słodkie19.Dżem (Konfotury)2.Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacieChleb własnego wypieku - czy to się może udać?TAK! Spróbuj, zobaczysz jakie to proste. Teraz chleb pieczony w domu udaje się zawsze. Własny chleb to:- zmiana sposobu odżywiania, - zupełnie nowe smaki, - piękny zapach w całym domu,- dodatkowa przyjemność dla całej rodziny.Eksperymentuj, próbuj różnych przepisów, korzystaj z dobrych i sprawdzonych rad, baw się z przyjaciółmi. Ponad 120 sprawdzonych przepisów na chleby tradycyjne i regionalne, pełnoziarniste, bezglutenowe, z dodatkami. A także na słodkie bułki, chałki i ciasta. Przepisy na pasty do chleba, potrawy z chleba.Dodatkowe informacje na temat produktów i urządzeń dostępnych na rynku. Bądź na czasie. Piecz i jedz domowy chleb!Chleb jest ważnym elementem naszego pożywienia. Właśnie z tego powodu powinniśmy wiedzieć, jakie składniki zawiera. Ma to znaczenie nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Oczywiście dużą rolę odgrywają indywidualne upodobania. O spełnieniu wszystkich tych warunków można pomyśleć, piekąc własny chleb.Ręczny wypiek chleba jest dość żmudny i wyczerpujący. Poza tym wymaga wiedzy na temat czasu wyrabiania, rośnięcia ciasta i temperatury, w jakiej rozczyn ma rosnąć. O wiele prościej i wygodniej przebiega cały proces w wypadku pieczenia w automacie. Maszyna wykonuje wszystkie żmudne i czasochłonne prace. Mieszanie, wyrabianie, wyrastanie i pieczenie – to wszystko odbywa się w sposób całkowicie zautomatyzowany. Urządzenie produkuje zdrowy, świeży, pieczony w domu chleb, a nasz wkład pracy jest minimalny. Ten przydatny pomocnik nie tylko „wyczarowuje" świeży chleb według naszych upodobań, ale potrafi o wiele więcej: zagniata ciasto drożdżowe lub na pizzę, a nawet, zależnie od modelu, może przygotować powidła. W porównaniu ze zwykłym piekarnikiem automat do pieczenia zużywa zaledwie jedną czwartą albo połowę energii elektrycznej.Automat do pieczenia chleba wydaje się więc niezbędnym wyposażeniem kuchni i na pewno korzystanie z niego sprawi wiele przyjemności. Rano budzi rozchodzący się w całym domu zapach świeżo upieczonego chleba. Nie jest to żadne senne marzenie, tylko rzeczywistość, którą można stworzyć dzięki temu wszechstronnemu urządzeniu z wbudowaną funkcją programowania czasu pieczenia.Z pomocą automatu daje się piec bardzo różne rodzaje chleba, w zasadzie bez ograniczeń. Po zdobyciu pierwszych doświadczeń w pieczeniu można puścić wodze fantazji i zacząć tworzyć własne przepisy. Pieczenie chleba w automacie jest bardzo przyjemnym i pożytecznym doświadczeniem. Daje nie tylko dużo satysfakcji, ale też poczucie niezależności, bo nawet w okresie świąt czy w weekendy można zawsze mieć w domu świeży chleb własnego wypieku.Życzę wiele radości podczas lektury książki i wypiekania chleba. Smacznego!ZAWARTE W KSIĄŻCE PRZEPISY:bułeczki owsiane bułeczki pełnoziarnistechleb a la pizza chleb anyżowy chleb biały wiejski chleb bezglutenowy ziemniaczanychleb błonnikowy chleb cebulowy chleb cytrynowy chleb czarny razowy chleb czekoladowy chleb czosnkowy chleb dyniowo-jogurtowy chleb figowy chleb gryczany chleb herbaciany chleb i sól na prezent chleb jabłkowy chleb jęczmienny chleb jogurtowy chleb kminkowy chleb kukurydziany chleb kukurydziany na bezglutenowym zakwasie miodowym chleb makowo-cytrynowy chleb marchewkowy chleb marchewkowy II chleb marchwiowy miodowy chleb maślankowy chleb maślankowy miodowy chleb mieszany miodowy chleb miodowo-sezamowy chleb na winie chleb na zakwasie chleb oliwkowychleb orkiszowy pełnoziarnistychleb orkiszowy z boczkiem chleb orzechowy chleb owocowy chleb owsiany chleb paprykowy chleb paprykowy II chleb pieprzowy chleb „pięć ziaren”chleb piwny chleb pomarańczowy chleb pomidorowy chleb pszenny jasny chleb pszenny mieszany chleb razowy jogurtowy chleb razowy ze śrutą z zielonego ziarnachleb rodzynkowe-rumowy chleb rodzynkowy chleb ryżowy chleb sezamowychleb słonecznikowychleb sojowy chleb śrutowy chleb tostowy chleb twarogowo-orzechowychleb twarogowy chleb wieloziarnisty chleb wiśniowychleb z boczkiem chleb z kiełkami pszennymichleb z kiszoną kapustąchleb z krokantemchleb z otrębami chleb z otrębami II chleb z pestkami dyni chleb z piwem słodowym chleb z płatkami owsianymi chleb z poremchleb z siemieniem lnianymchleb z suszonymi pomidoramichleb z ziarnamichleb z zieleninąchleb z żółtym seremchleb ziemniaczano-słonecznikowychleb ziemniaczanychleb ziemniaczanychleb ziołowychleb żytni mieszanychleb żytni śrutowychrupiące kostki chleboweciasto drożdżowe pełnoziarnisteciasto drożdżowe słodkieciasto drożdżowe słoneciasto na pizzęciasto twarogowefrancuskie tostyhumusmasło paprykowemus gruszkowyniedzielne bułeczkiobazda po frankońskupasta bananowa pasta cebulowo-orzechowapasta czekoladowapasta jajeczna pasta łososiowapasta malinowapasta ogórkowapasta oliwkowapasta pistacjowapasta pomidorowapasta rodzynkowapasta smalczykowo-szynkowapasta tofu z ziołami pasta tuńczykowa pasta z ciecierzycy pasta z czosnkiem niedźwiedzimpasta z prosa z owocami pasta z syropem klonowympasta z żółtego sera pikantna pasta fasolowa podpłomyk przekładaniec chlebowy pudding chlebowy szynka w cieście chlebowym wesołe buziaki wykwintna pasta morelowazapiekanka serowo-chlebowazupa z chleba ZAWARTOŚĆ:WstępAutomat do pieczenia chlebaWybór odpowiedniego modelu Jak działa automat do pieczenia chleba?Wkładanie formy do pieczenia Dodawanie składnikówWybór programu Pieczenie Postępowanie po zakończeniu programu Czyszczenie Jak zrobić udany wypiek? Przed pieczeniem Po zakończeniu wypiekuCo robić, gdy Zachowanie świeżości chlebaŚrodki konserwujące Przedłużanie trwałości Właściwe przechowywanie chleba Zamrażanie chleba Chleb a zdrowie Choroby związane z odżywianiem Alergia pokarmowa Atopowe zapalenie skóry Celiakia CukrzycaSkładniki ZbożaOd ziarna do mąki Typy mąkiMąka pełnoziarnista ŚrutaMąka pszenna Mąka żytnia Mąka orkiszowa Inne rodzaje mąkiSzkodniki zbożowo-mączne Gotowe mieszanki wypiekoweŚrodki spulchniające Drożdże ZakwasNastawianie zakwasu Zakwas miodowy Przygotowanie zaczynu na bazie zakwasu miodowego Proszek do pieczenia Płyny Woda MlekoTłuszcze Sól JajaOznakowanie jaj Cukier Zamienniki cukru Miód Owoce suszone, orzechy, ziarna, nasiona roślin oleistych Przyprawy PrzepisyDodawanie składników Regionalne specjały Chleb pełnoziarnisty Pieczywo wykwintne Pieczywo słodkie Pieczywo bezglutenowe Smakowite pasty do chleba Chleb jako składnik potraw Ciasto z automatu do pieczenia chlebaChleb jako symbol Zwyczaje związane z chlebemChleb jako oznaka gościnnościChleb na każdą okazję Chleb i polityka Chleb w mowie potocznej3.DOMOWY CHLEB 300 PRZEPISÓW NA PYSZNE PIECZYWO Z AUTOMATUPrzedstawiamy 300 przepisów na wspaniałe domowe pieczywo wykonane w automacie do pieczenia chleba. Chleb z zieloną herbatą, z ziarnami, z kiełbasą i pieprzem, z rodzynkami i kawą, bułka tiramisu, bułeczki razowe, brioszki, chałki, placki, keksy i wiele innych zachwycą nawet najwytrawniej szych smakoszy.SPIS POTRAW:Andaluzyjski chleb z cytryną i pomarańcząBagietki chałkowe ze słonecznikiemBagietki wiedeńskie z brązowym cukrem z trzciny cukrowejBagietki wiejskieBagietki z drobnymi otrębamiBagietki z miodem i płatkami owsianymiBagietki z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimiBagietki z ziarnami sezamuBagietki z ziarnami wielu zbóżBiały chleb z sezamem i nasionami lnuBiszkopt z orzechami laskowymiBrioszkaBrioszka ananasowo-kokosowaBrioszka cykoriowo-kawowaBrioszka czekoladowo-kokosowaBrioszka japońskaBrioszka kasztanowo-czekoladowaBrioszka kokosowa z białą czekoladąBrioszka martynikańskaBrioszka pomarańczowo-grylażowaBrioszka z bananem i orzechami laskowymiBrioszka z cydrem i orzechami laskowymiBrioszka z cynamonem i gałką muszkatołowąBrioszka z cytryną i lawendąBrioszka z czarnymi jagodamiBrioszka z czekoladą i orzechami laskowymiBrioszka z drażamiBrioszka z ekstraktem z gorzkiej pomarańczyBrioszka z grenadinąBrioszka z imbirem i kardamonemBrioszka z jabłkami i cynamonemBrioszka z kandyzowanym imbiremBrioszka z karmelem i solonym masłemBrioszka z karmelizowanymi orzeszkami ziemnymiBrioszka z konfiturą figowąBrioszka z kremem kasztanowymBrioszka z Lavandou z pomidorami i bazyliąBrioszka z limonką Brioszka z lukrecjąBrioszka z marchewką i syropem klonowym Brioszka z miętą i białym serem Brioszka z migdałami i miodem Brioszka z migdałami i orzechami laskowymi Brioszka z migdałami w czekoladzie Brioszka z orzeszkami ziemnymi i imbirem Brioszka z owocami kandyzowanymi Brioszka z owocowymi galaretkami Brioszka z płatkami owsianymi Brioszka z rodzynkamiBrioszka z syropem klonowym i białą czekoladą Brioszka z wanilią z gorących wysp Brioszki z serem comte Brioszki nadziewane czekoladą BułeczkiBułeczki amerykańskie Bułeczki razoweBułeczki wielozbożowe z orzechami włoskimi i nerkowcamiBułeczki z płatkami czekoladowymi i jabłkamiBułeczki z rodzynkamiBułeczki z rodzynkami i czekoladąBułkaBułka bez soliBułka tiramisuBułka z ziarnamiChałka z suszonymi śliwkami i nerkowcami Chałka z ziołami Chleb Agaty Chleb bretońskiChleb bretoński pszenno-owsianyChleb chłopskiChleb cytrynowyChleb ekspresowyChleb galijskiChleb gospodarskiChleb greckiChleb hiszpańskiChleb holenderskiChleb irlandzkiChleb kasztanowy z ziarnami lnuChleb kokosowo-pekanowyChleb kokosowy z czarną czekoladąChleb korsykańskiChleb kukurydziany z przyprawamiChleb kwiatowyChleb libańskiChleb marokańskiChleb marmurkowyChleb marsylski kreolskiChleb mleczny hiszpański według przepisu z PerigordChleb mleczny według przepisu z LiegeChleb mleczny z jabłkiem i gruszkąChleb mleczny z morelami i daktylamiChleb mleczny z suszonymi śliwkami i miodemChleb na drożdżach piwnychChleb na mlekuChleb na starą modłęChleb o paprykowym smaku z pestkami dyni Chleb omega- Chleb orkiszowyChleb orkiszowy z makiem i sezamemChleb pełnoziarnistyChleb pistacjowy z pestoChleb prowansalskiChleb pszenno-żytniChleb rewolucji francuskiejChleb sabaudzkiChleb sportowyChleb śródziemnomorskiChleb tex-mexChleb tostowyChleb wiedeński z orzechami włoskimiChleb wiejskiChleb wiejski plecionyChleb wiejski z cebulą i trybuląChleb wiejski z figamiChleb wiejski z pestkami dyniChleb wiejski z płatkami żytnimiChleb wiejski z pestkami słonecznikaChleb wiejski z sokiem warzywnymChleb wiejski z zielonym pieprzem i paprykąChleb wielozbożowy z orzechami laskowymiChleb wielozbożowy z suszonymi owocamiChleb winogronowo-kukurydzianyChleb włoskiChleb z Afryki PółnocnejChleb z algamiChleb z algami i chrzanemChleb z ananasem i syropem klonowymChleb z anchois, oliwkami i tymiankiemChleb z anyżemChleb z bakaliamiChleb z bakłażanemChleb z bananami i migdałamiChleb z bazyliąChleb z błonnikiemChleb z boćwiną i serem comteChleb z burakami i hibiskusemChleb z cebulą i anchoisChleb z cebulą, natką pietruszki i cykoriąChleb z chrzanem i świeżą paprykąChleb z ciemnym piwemChleb z curry i orzeszkami piniiChleb z curry i siemieniem lnianymChleb z cykoriąChleb z czereśniami i czarnymi porzeczkamiChleb z czosnkiem i kolendrąChleb z czosnkiem i miętąChleb z czosnkiem i papryczkami chiliChleb z czosnkiem i ziołamiChleb z dynią i orzeszkami ziemnymiChleb z estragonem i trybuląChleb z fetą i bazyliąChleb z gałką muszkatołową i winemChleb z grzybamiChleb z indyjskimi przyprawami Chleb z jabłkiem i cydremChleb z jabłkiem, migdałami i orzechami laskowymiChleb z jabłkami, orzechami i czekoladąChleb z jogurtem i fenkułemChleb z jogurtem, syropem klonowym i rodzynkamiChleb z jogurtu z owczego mleka z pestkami dyniChleb z kakao i orzechami laskowymiChleb z kakao według przepisu z CevennesChleb z kandyzowaną skórką pomarańczowąChleb z kandyzowanym ananasem i migdałamiChleb z kandyzowanymi owocami kumkwatuChleb z kaparamiChleb z kawą i rodzynkamiChleb z kiełbasą chorizo i słonecznikiemChleb z kiełbasą i pieprzemChleb z kiełkami pszenicy i pistacjamiChleb z kiełkami zboża i oliwą z oliwekChleb z kminkiem i cebuląChleb z kminkiem i smażonym boczkiemChleb z kolendrąChleb z kolorowym pieprzemChleb z konfiturą z cytrusówChleb z koprem włoskimChleb z kozim serem i bazyliąChleb z kukurydząChleb z makiem i bekonemChleb z mąką gryczaną i cydremChleb z mąki gryczanej z pieprzemChleb z mąki Kamut z ziarnami lnuChleb z mąki owsianejChleb z mąki z pełnego przemiałuChleb z mąki z pięciu zbóż i nerkowcówChleb z miodem i anyżkiemChleb z mlekiem kokosowym i płatkami owsianymiChleb z musztardąChleb z musztardą i miodemChleb z naparem z ziół i suszonymi owocamiChleb z olejem arganowym i przyprawamiChleb z oliwą z oliwekChleb z oliwą z oliwek i pestkami słonecznikaChleb z oliwkami i szałwiąChleb z oliwkami, papryką chili i sezamemChleb z orzechami laskowymiChleb z orzeszkami pinii i rukoląChleb z orzeszkami ziemnymi i rodzynkamiChleb z papryką mieloną i świeżąChleb z parmezanem i orzeszkami piniiChleb z pełnego przemiału tostowyChleb z pełnego przemiału z poramiChleb z piwem i skwarkami z boczkuChleb z płatkami zbożowymi i bakaliamiChleb z pomidorami i szczypiorkiemChleb z porami i ziemniakamiChleb z prawdziwkamiChleb z przyprawami do kuskusu i sezamemChleb z quinoa (komosy ryżowej)Chleb z ratatouilleChleb z rodzynkami i orzechamiChleb z rodzynkami i zielonym pieprzemChleb z rozmarynem i orzechamiChleb z serem beaufortChleb z serem kozim i bakaliamiChleb z serem kozim i paprykąChleb z serem ricotta i miętąChleb z sezamemChleb z sokiem pomidorowymChleb z sokiem z burakówChleb z suszonymi śliwkami i śliwowicąChleb z szalotką i słonecznikiemChleb z trzema serami i orzeszkami piniiChleb z trzema ziarnamiChleb z warzywami z rusztuChleb z werbenąChleb z winogronami jasnymi i ciemnymiChleb z ziarnamiChleb z zieloną herbatąChleb z zieloną herbatą i daktylamiChleb z zielonym anyżkiemChleb z ziołami prowansalskimiChleb z ziołami śródziemnomorskimiChleb ze skórką pomarańczową, orzechami i czekoladąChleb ze skwarkami i pestkami dyniChleb ze smardzami i z orzechamiChleb ze szczypiorem z dymki i parmezanemChleb ze szczypiorkiem i białym seremChleb ze świeżym ananasemChleb ze świeżym imbiremChleb żytni owerniackiChleb żytni z daktylamiChleb żytni z nasionami lnuChleb żytni z orzechamiChleb żytni z pieprzemChleb żytni z solonymi orzeszkamiCiabattaCiasto cytrynoweCiasto flamandzkie z malinamiCiasto karmelowo-czekoladoweCiasto na pizzęCiasto z migdałamiCiasto z przyprawamiCramiqueFlammekuecheFougasseFougasse z kawałkami mięsa i podrobów z kaczki Fougasse z kozim serem Jabłka w syropie z miodem KeksKeks prowansalskiKeks z anchois i oliwkamiKeks z cytryną i miodemKeks z fetą i pestoKeks z gruszką, migdałami i czekoladąKeks z kandyzowanymi czereśniamiKeks z kozim serem i poramiKeks z krabem i imbiremKeks z pomarańczą i miodemKeks z sardynkami i kminkiemKeks z wędzoną piersią kaczki i orzechami włoskimiKiełbasa w bułceKonfitura figowa z migdałamiKonfitura grejpfrutowaKonfitura gruszkowa z miodemKonfitura malinowaKonfitura morelowaKonfitura winogronowaKonfitura z arbuzaKonfitura z jeżynKonfitura z mangoKonfitura z pomarańczyKuglofKulebiak z piersią kaczki i pistacjamiMakaronNasz wiejski chlebPachnący placekPaszteciki z kiełbaskami merguezPiernikPiernik z kandyzowaną cytrynąPizza z kiełbasą chorizo i paprykąPomarańczowy chleb marchewkowy z kardamonem„Szlachetny" biały chlebŚródziemnomorski placekTradycyjny chlebTruskawki w syropieZielony chleb ze szpinakiem i pieczarkamiZwykły chleb biały 4.PORADNIK "Wypieki na zakwasie w automacie do pieczenia chleba"SPIS TREŚCIWstęp 5Dlaczego piec na zakwasie, a nie na drożdżach? 6Dlaczego piec w automacie? 6Zakwas – najważniejszy składnik chleba 8Uwagi na początek 8Dokarmianie zakwasu 10Jak powinien wyglądać dobry zakwas? 11Przechowywanie zakwasu 12Suszenie zakwasu 12Przechowywanie zakwasu w lodówce 12Zmiana rodzaju zakwasu 13Co zrobić, gdy zniszczy się zakwas? 13Jaki zakwas wybrać? 14Słód do chleba 15Co to jest słód naturalny? 15Stosowanie słodu do chleba 16Wpływ słodu na pieczywo 16Zastosowanie słodu jasnego 17Zastosowanie słodu karmelowego 17Zastosowanie słodu ciemnego 17Ilość słodu 18Zaparzanie słodu ciemnego 18Zaparzanie słodu diastatycznego 18Metoda pierwsza – na kuchence 19Metoda druga – „w pierzynce” 19Metoda trzecia – w automacie 19Automaty do chleba 21„Za” i „przeciw” automatom. 21Czym się kierować przy wyborze automatu? 23Jak używać automatu? 25Jak używać automatu przy pieczeniu na zakwasie? 25Koszyk do wyrastania ciasta 27Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie koszyka? 27Sposób korzystania z koszyka 28Konserwacja koszyka z wikliny 29Gdy nie mamy automatu 30Wyrabianie ciasta ręcznie 30Wyrastanie ciasta 31Pieczenie chleba w piekarniku 31Przepisy 32Chleb żytni na zakwasie 32Chleb pszenno-żytni na zakwasie 32Chleb „zrzutkowy” 33Chleb pszenny biały na zakwasie (tostowy) 33Chleb bezglutenowy na zakwasie 34Chleb bezglutenowy ekspresowy na zakwasie 35Słodkie ciasto z rodzynkami na zakwasie (a'la „drożdżówka”) 35Bułeczki na zakwasie 36Mini-sucharki na zakwasie a'la Bake Rolls czyli zdrowe chipsy 37Ciasto na pizzę na zakwasie 39Pizzerki kręcone na zakwasie 40Kwas chlebowy 41Żurek na zakwasie żytnim 43Zagęszczanie potraw zakwasem 43Sztuczki i ułatwienia dotyczące pieczenia chleba 44Odpowiednia ilość wody to zawsze udany chleb – jak ją szybko dobrać? 44Szybkie rozmnożenie zakwasu 45Gdy zakwasu jest za dużo 45Sposób na szybkie nastawianie chleba 46Sposób na gorący chleb na zakwasie na śniadanie 46Chrupiąca skórka w chlebie upieczonym w maszynie 47Sposób na mieszadła w maszynie do chleba 48Sposób na długie użytkowanie automatu do chleba 48Najłatwiejsze krojenie chleba, nawet bardzo świeżego 49Sposoby na przechowywanie chleba 50Wykorzystanie czerstwego chleba 50