Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Moulinex OW 6000 Automat Wypiekacz do Chleba Bułek

30-11-2014, 17:25
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 459 zł     
Użytkownik Damian86men
numer aukcji: 4820049743
Miejscowość Jastrzębie Zdrój
Wyświetleń: 151   
Koniec: 30-11-2014 17:26:05

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam na mojej aukcji.

Dziś do sprzedania mam wypiekacz/automat do wypieku chleba Moulinex model OW 6000. Urządzenie jest używane, czyste i zadbane, oczywiście 100% sprawne, wymienna forma posiada normalne ślady użytkowania, dodatkowe foremki na bułki i bagietki nie były używane. Na jednym ze zdjęć prezentuję chlebek jaki możesz osobiście upiec w domu w tym urządzeniu a zapach jaki roznosi się w domu jest niesamowity, zaskocz swoją rodzinę własnymi wypiekami. Polecam i zapraszam do zakupu.

W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI:

1.Moulinex wypiekacz do chleba OW 6000. AKcesoria: ruszt na foremki, 2 płaskie foremki na bułeczki i rogaliki, 2 foremki na 4 bagietki, nożyk, miarka, haczyk, forma do chleba, pędzelek, 2 mieszadła, kubek/miarka, płyta CD z przepisami oraz wydrukowane wszystkie przepisy, instrukcja obsługi w języku polskim w formie książeczki, pasująca idealnie do wymiarów chleba kratka do ostudzania, 4 pojemniki do mrożenia chleba (do 1 pojemnika zmieści się 6 kromek chleba i pasuje idealnie),

2.Książka - Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie.

3.Książka - DOMOWY CHLEB 300 PRZEPISÓW NA PYSZNE PIECZYWO Z AUTOMATU.

4.PORADNIK - Wypieki na zakwasie w automacie do pieczenia chleba + suszony zakwas chlebowy pszenny jasny oraz zakwas chlebowy żytni (zakwas należy wybudzić przed użyciem).


SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTÓW WEDŁUG KOLEJNOŚCI:


1.Urządzenie OW6000 Baguette and Co do pieczenia chleba, bułek, ciast i wyrobu dżemu. Posiada wyjmowaną misę, o wyjątkowo dużej pojemności maksymalnej 1,5 kg. 19 programów dających możliwość pieczenia różnego rodzaju pieczywa oraz duże okienko, dzięki któremu możesz śledzić proces pieczenia, w tym programy do pieczenia bagietek i pieczywa dietetycznego, obudowa wykonana ze stali nierdzewnej Wyposażenie: ruszt na foremki, dwie foremki na 4 bagietki, dwie płaskie foremki na bułeczki i rogaliki, nożyk i pędzelek piekarski. Wypiekacz posiada 3 ustawienia wagi 750 g, 1000 g, 1500 g, 3 poziomy opiekania skórki, opóźniony start, okienko. Moc: 1650 W, długość przewodu zasilającego 100cm.

Urządzenie posiada 19 programów:

1.Chleb z dodatkami (Bagietka)
2.Chleb włoski (Ciabatta)
3.Paluszki chlebowe (Gressin)
4.Chleb płaski
5.Bułki na burgery (Sandwich)
6.Słodkie bułeczki
7.Chlebki – pieczenie (Pieczenie małych bułeczek)
8.Chleb biały podstawowy
9.Chleb francuski
10.Chleb pełnoziarnisty
11.Chleb słodki
12.Chleb biały szybki
13.Chleb bezglutenowy
14.Chleb bez soli
15.Chleb – pieczenie
16.Ciasto na chleb
17.Ciasto na makaron
18.Ciasto słodkie
19.Dżem (Konfotury)


2.Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie

Chleb własnego wypieku - czy to się może udać?

TAK! Spróbuj, zobaczysz jakie to proste. Teraz chleb pieczony w domu udaje się zawsze.

Własny chleb to:

- zmiana sposobu odżywiania,
- zupełnie nowe smaki,
- piękny zapach w całym domu,
- dodatkowa przyjemność dla całej rodziny.

Eksperymentuj, próbuj różnych przepisów, korzystaj z dobrych i sprawdzonych rad, baw się z przyjaciółmi.
Ponad 120 sprawdzonych przepisów na chleby tradycyjne i regionalne, pełnoziarniste, bezglutenowe, z dodatkami. A także na słodkie bułki, chałki i ciasta.
Przepisy na pasty do chleba, potrawy z chleba.
Dodatkowe informacje na temat produktów i urządzeń dostępnych na rynku.
Bądź na czasie. Piecz i jedz domowy chleb!

Chleb jest ważnym elementem naszego pożywienia. Właśnie z tego powodu powinniśmy wiedzieć, jakie składniki zawiera. Ma to znaczenie nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Oczywiście dużą rolę odgrywają indywidualne upodobania. O spełnieniu wszystkich tych warunków można pomyśleć, piekąc własny chleb.
Ręczny wypiek chleba jest dość żmudny i wyczerpujący. Poza tym wymaga wiedzy na temat czasu wyrabiania, rośnięcia ciasta i temperatury, w jakiej rozczyn ma rosnąć. O wiele prościej i wygodniej przebiega cały proces w wypadku pieczenia w automacie.
Maszyna wykonuje wszystkie żmudne i czasochłonne prace. Mieszanie, wyrabianie, wyrastanie i pieczenie – to wszystko odbywa się w sposób całkowicie zautomatyzowany. Urządzenie produkuje zdrowy, świeży, pieczony w domu chleb, a nasz wkład pracy jest minimalny. Ten przydatny pomocnik nie tylko „wyczarowuje" świeży chleb według naszych upodobań, ale potrafi o wiele więcej: zagniata ciasto drożdżowe lub na pizzę, a nawet, zależnie od modelu, może przygotować powidła. W porównaniu ze zwykłym piekarnikiem automat do pieczenia zużywa zaledwie jedną czwartą albo połowę energii elektrycznej.
Automat do pieczenia chleba wydaje się więc niezbędnym wyposażeniem kuchni i na pewno korzystanie z niego sprawi wiele przyjemności. Rano budzi rozchodzący się w całym domu zapach świeżo upieczonego chleba. Nie jest to żadne senne marzenie, tylko rzeczywistość, którą można stworzyć dzięki temu wszechstronnemu urządzeniu z wbudowaną funkcją programowania czasu pieczenia.
Z pomocą automatu daje się piec bardzo różne rodzaje chleba, w zasadzie bez ograniczeń. Po zdobyciu pierwszych doświadczeń w pieczeniu można puścić wodze fantazji i zacząć tworzyć własne przepisy. Pieczenie chleba w automacie jest bardzo przyjemnym i pożytecznym doświadczeniem. Daje nie tylko dużo satysfakcji, ale też poczucie niezależności, bo nawet w okresie świąt czy w weekendy można zawsze mieć w domu świeży chleb własnego wypieku.

Życzę wiele radości podczas lektury książki i wypiekania chleba. Smacznego!

ZAWARTE W KSIĄŻCE PRZEPISY:

bułeczki owsiane
bułeczki pełnoziarniste
chleb a la pizza
chleb anyżowy
chleb biały wiejski
chleb bezglutenowy ziemniaczany
chleb błonnikowy
chleb cebulowy
chleb cytrynowy
chleb czarny razowy
chleb czekoladowy
chleb czosnkowy
chleb dyniowo-jogurtowy
chleb figowy
chleb gryczany
chleb herbaciany
chleb i sól na prezent
chleb jabłkowy
chleb jęczmienny
chleb jogurtowy
chleb kminkowy
chleb kukurydziany
chleb kukurydziany na bezglutenowym zakwasie miodowym
chleb makowo-cytrynowy
chleb marchewkowy
chleb marchewkowy II
chleb marchwiowy miodowy
chleb maślankowy
chleb maślankowy miodowy
chleb mieszany miodowy
chleb miodowo-sezamowy
chleb na winie
chleb na zakwasie
chleb oliwkowy
chleb orkiszowy pełnoziarnisty
chleb orkiszowy z boczkiem
chleb orzechowy
chleb owocowy
chleb owsiany
chleb paprykowy
chleb paprykowy II
chleb pieprzowy
chleb „pięć ziaren”
chleb piwny
chleb pomarańczowy
chleb pomidorowy
chleb pszenny jasny
chleb pszenny mieszany
chleb razowy jogurtowy
chleb razowy ze śrutą z zielonego ziarna
chleb rodzynkowe-rumowy
chleb rodzynkowy
chleb ryżowy
chleb sezamowy
chleb słonecznikowy
chleb sojowy
chleb śrutowy
chleb tostowy
chleb twarogowo-orzechowy
chleb twarogowy
chleb wieloziarnisty
chleb wiśniowy
chleb z boczkiem
chleb z kiełkami pszennymi
chleb z kiszoną kapustą
chleb z krokantem
chleb z otrębami
chleb z otrębami II
chleb z pestkami dyni
chleb z piwem słodowym
chleb z płatkami owsianymi
chleb z porem
chleb z siemieniem lnianym
chleb z suszonymi pomidorami
chleb z ziarnami
chleb z zieleniną
chleb z żółtym serem
chleb ziemniaczano-słonecznikowy
chleb ziemniaczany
chleb ziemniaczany
chleb ziołowy
chleb żytni mieszany
chleb żytni śrutowy
chrupiące kostki chlebowe
ciasto drożdżowe pełnoziarniste
ciasto drożdżowe słodkie
ciasto drożdżowe słone
ciasto na pizzę
ciasto twarogowe
francuskie tosty
humus
masło paprykowe
mus gruszkowy
niedzielne bułeczki
obazda po frankońsku
pasta bananowa
pasta cebulowo-orzechowa
pasta czekoladowa
pasta jajeczna
pasta łososiowa
pasta malinowa
pasta ogórkowa
pasta oliwkowa
pasta pistacjowa
pasta pomidorowa
pasta rodzynkowa
pasta smalczykowo-szynkowa
pasta tofu z ziołami
pasta tuńczykowa
pasta z ciecierzycy
pasta z czosnkiem niedźwiedzim
pasta z prosa z owocami
pasta z syropem klonowym
pasta z żółtego sera
pikantna pasta fasolowa
podpłomyk
przekładaniec chlebowy
pudding chlebowy
szynka w cieście chlebowym
wesołe buziaki
wykwintna pasta morelowa
zapiekanka serowo-chlebowa
zupa z chleba

ZAWARTOŚĆ:

Wstęp

Automat do pieczenia chleba

Wybór odpowiedniego modelu
Jak działa automat do pieczenia chleba?
Wkładanie formy do pieczenia
Dodawanie składników
Wybór programu
Pieczenie
Postępowanie po zakończeniu programu
Czyszczenie
Jak zrobić udany wypiek?
Przed pieczeniem
Po zakończeniu wypieku
Co robić, gdy

Zachowanie świeżości chleba

Środki konserwujące
Przedłużanie trwałości
Właściwe przechowywanie chleba
Zamrażanie chleba

Chleb a zdrowie

Choroby związane z odżywianiem
Alergia pokarmowa
Atopowe zapalenie skóry
Celiakia
Cukrzyca

Składniki

Zboża
Od ziarna do mąki
Typy mąki
Mąka pełnoziarnista
Śruta
Mąka pszenna
Mąka żytnia
Mąka orkiszowa
Inne rodzaje mąki
Szkodniki zbożowo-mączne
Gotowe mieszanki wypiekowe
Środki spulchniające
Drożdże
Zakwas
Nastawianie zakwasu
Zakwas miodowy
Przygotowanie zaczynu na bazie zakwasu miodowego
Proszek do pieczenia
Płyny
Woda
Mleko
Tłuszcze
Sól
Jaja
Oznakowanie jaj
Cukier
Zamienniki cukru
Miód
Owoce suszone, orzechy, ziarna, nasiona roślin oleistych
Przyprawy

Przepisy

Dodawanie składników
Regionalne specjały
Chleb pełnoziarnisty
Pieczywo wykwintne
Pieczywo słodkie
Pieczywo bezglutenowe
Smakowite pasty do chleba
Chleb jako składnik potraw
Ciasto z automatu do pieczenia chleba
Chleb jako symbol
Zwyczaje związane z chlebem
Chleb jako oznaka gościnności
Chleb na każdą okazję
Chleb i polityka
Chleb w mowie potocznej


3.DOMOWY CHLEB 300 PRZEPISÓW NA PYSZNE PIECZYWO Z AUTOMATU

Przedstawiamy 300 przepisów na wspaniałe domowe pieczywo wykonane w automacie do pieczenia chleba. Chleb z zieloną herbatą, z ziarnami, z kiełbasą i pieprzem, z rodzynkami i kawą, bułka tiramisu, bułeczki razowe, brioszki, chałki, placki, keksy i wiele innych zachwycą nawet najwytrawniej szych smakoszy.


SPIS POTRAW:

Andaluzyjski chleb z cytryną i pomarańczą
Bagietki chałkowe ze słonecznikiem
Bagietki wiedeńskie z brązowym cukrem z trzciny cukrowej
Bagietki wiejskie
Bagietki z drobnymi otrębami
Bagietki z miodem i płatkami owsianymi
Bagietki z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
Bagietki z ziarnami sezamu
Bagietki z ziarnami wielu zbóż
Biały chleb z sezamem i nasionami lnu
Biszkopt z orzechami laskowymi
Brioszka
Brioszka ananasowo-kokosowa
Brioszka cykoriowo-kawowa
Brioszka czekoladowo-kokosowa
Brioszka japońska
Brioszka kasztanowo-czekoladowa
Brioszka kokosowa z białą czekoladą
Brioszka martynikańska
Brioszka pomarańczowo-grylażowa
Brioszka z bananem i orzechami laskowymi
Brioszka z cydrem i orzechami laskowymi
Brioszka z cynamonem i gałką muszkatołową
Brioszka z cytryną i lawendą
Brioszka z czarnymi jagodami
Brioszka z czekoladą i orzechami laskowymi
Brioszka z drażami
Brioszka z ekstraktem z gorzkiej pomarańczy
Brioszka z grenadiną
Brioszka z imbirem i kardamonem
Brioszka z jabłkami i cynamonem
Brioszka z kandyzowanym imbirem
Brioszka z karmelem i solonym masłem
Brioszka z karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi
Brioszka z konfiturą figową
Brioszka z kremem kasztanowym
Brioszka z Lavandou z pomidorami i bazylią
Brioszka z limonką  Brioszka z lukrecją
Brioszka z marchewką i syropem klonowym
Brioszka z miętą i białym serem
Brioszka z migdałami i miodem
Brioszka z migdałami i orzechami laskowymi
Brioszka z migdałami w czekoladzie
Brioszka z orzeszkami ziemnymi i imbirem
Brioszka z owocami kandyzowanymi
Brioszka z owocowymi galaretkami
Brioszka z płatkami owsianymi
Brioszka z rodzynkami
Brioszka z syropem klonowym i białą czekoladą
Brioszka z wanilią z gorących wysp
Brioszki z serem comte
Brioszki nadziewane czekoladą
Bułeczki
Bułeczki amerykańskie
Bułeczki razowe
Bułeczki wielozbożowe z orzechami włoskimi i nerkowcami
Bułeczki z płatkami czekoladowymi i jabłkami
Bułeczki z rodzynkami
Bułeczki z rodzynkami i czekoladą
Bułka
Bułka bez soli
Bułka tiramisu
Bułka z ziarnami
Chałka z suszonymi śliwkami i nerkowcami
Chałka z ziołami
Chleb Agaty
Chleb bretoński
Chleb bretoński pszenno-owsiany
Chleb chłopski
Chleb cytrynowy
Chleb ekspresowy
Chleb galijski
Chleb gospodarski
Chleb grecki
Chleb hiszpański
Chleb holenderski
Chleb irlandzki
Chleb kasztanowy z ziarnami lnu
Chleb kokosowo-pekanowy
Chleb kokosowy z czarną czekoladą
Chleb korsykański
Chleb kukurydziany z przyprawami
Chleb kwiatowy
Chleb libański
Chleb marokański
Chleb marmurkowy
Chleb marsylski kreolski
Chleb mleczny hiszpański według przepisu z Perigord
Chleb mleczny według przepisu z Liege
Chleb mleczny z jabłkiem i gruszką
Chleb mleczny z morelami i daktylami
Chleb mleczny z suszonymi śliwkami i miodem
Chleb na drożdżach piwnych
Chleb na mleku
Chleb na starą modłę
Chleb o paprykowym smaku z pestkami dyni  Chleb omega-  Chleb orkiszowy
Chleb orkiszowy z makiem i sezamem
Chleb pełnoziarnisty
Chleb pistacjowy z pesto
Chleb prowansalski
Chleb pszenno-żytni
Chleb rewolucji francuskiej
Chleb sabaudzki
Chleb sportowy
Chleb śródziemnomorski
Chleb tex-mex
Chleb tostowy
Chleb wiedeński z orzechami włoskimi
Chleb wiejski
Chleb wiejski pleciony
Chleb wiejski z cebulą i trybulą
Chleb wiejski z figami
Chleb wiejski z pestkami dyni
Chleb wiejski z płatkami żytnimi
Chleb wiejski z pestkami słonecznika
Chleb wiejski z sokiem warzywnym
Chleb wiejski z zielonym pieprzem i papryką
Chleb wielozbożowy z orzechami laskowymi
Chleb wielozbożowy z suszonymi owocami
Chleb winogronowo-kukurydziany
Chleb włoski
Chleb z Afryki Północnej
Chleb z algami
Chleb z algami i chrzanem
Chleb z ananasem i syropem klonowym
Chleb z anchois, oliwkami i tymiankiem
Chleb z anyżem
Chleb z bakaliami
Chleb z bakłażanem
Chleb z bananami i migdałami
Chleb z bazylią
Chleb z błonnikiem
Chleb z boćwiną i serem comte
Chleb z burakami i hibiskusem
Chleb z cebulą i anchois
Chleb z cebulą, natką pietruszki i cykorią
Chleb z chrzanem i świeżą papryką
Chleb z ciemnym piwem
Chleb z curry i orzeszkami pinii
Chleb z curry i siemieniem lnianym
Chleb z cykorią
Chleb z czereśniami i czarnymi porzeczkami
Chleb z czosnkiem i kolendrą
Chleb z czosnkiem i miętą
Chleb z czosnkiem i papryczkami chili
Chleb z czosnkiem i ziołami
Chleb z dynią i orzeszkami ziemnymi
Chleb z estragonem i trybulą
Chleb z fetą i bazylią
Chleb z gałką muszkatołową i winem
Chleb z grzybami
Chleb z indyjskimi przyprawami  Chleb z jabłkiem i cydrem
Chleb z jabłkiem, migdałami i orzechami laskowymi
Chleb z jabłkami, orzechami i czekoladą
Chleb z jogurtem i fenkułem
Chleb z jogurtem, syropem klonowym i rodzynkami
Chleb z jogurtu z owczego mleka z pestkami dyni
Chleb z kakao i orzechami laskowymi
Chleb z kakao według przepisu z Cevennes
Chleb z kandyzowaną skórką pomarańczową
Chleb z kandyzowanym ananasem i migdałami
Chleb z kandyzowanymi owocami kumkwatu
Chleb z kaparami
Chleb z kawą i rodzynkami
Chleb z kiełbasą chorizo i słonecznikiem
Chleb z kiełbasą i pieprzem
Chleb z kiełkami pszenicy i pistacjami
Chleb z kiełkami zboża i oliwą z oliwek
Chleb z kminkiem i cebulą
Chleb z kminkiem i smażonym boczkiem
Chleb z kolendrą
Chleb z kolorowym pieprzem
Chleb z konfiturą z cytrusów
Chleb z koprem włoskim
Chleb z kozim serem i bazylią
Chleb z kukurydzą
Chleb z makiem i bekonem
Chleb z mąką gryczaną i cydrem
Chleb z mąki gryczanej z pieprzem
Chleb z mąki Kamut z ziarnami lnu
Chleb z mąki owsianej
Chleb z mąki z pełnego przemiału
Chleb z mąki z pięciu zbóż i nerkowców
Chleb z miodem i anyżkiem
Chleb z mlekiem kokosowym i płatkami owsianymi
Chleb z musztardą
Chleb z musztardą i miodem
Chleb z naparem z ziół i suszonymi owocami
Chleb z olejem arganowym i przyprawami
Chleb z oliwą z oliwek
Chleb z oliwą z oliwek i pestkami słonecznika
Chleb z oliwkami i szałwią
Chleb z oliwkami, papryką chili i sezamem
Chleb z orzechami laskowymi
Chleb z orzeszkami pinii i rukolą
Chleb z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Chleb z papryką mieloną i świeżą
Chleb z parmezanem i orzeszkami pinii
Chleb z pełnego przemiału tostowy
Chleb z pełnego przemiału z porami
Chleb z piwem i skwarkami z boczku
Chleb z płatkami zbożowymi i bakaliami
Chleb z pomidorami i szczypiorkiem
Chleb z porami i ziemniakami
Chleb z prawdziwkami
Chleb z przyprawami do kuskusu i sezamem
Chleb z quinoa (komosy ryżowej)
Chleb z ratatouille
Chleb z rodzynkami i orzechami
Chleb z rodzynkami i zielonym pieprzem
Chleb z rozmarynem i orzechami
Chleb z serem beaufort
Chleb z serem kozim i bakaliami
Chleb z serem kozim i papryką
Chleb z serem ricotta i miętą
Chleb z sezamem
Chleb z sokiem pomidorowym
Chleb z sokiem z buraków
Chleb z suszonymi śliwkami i śliwowicą
Chleb z szalotką i słonecznikiem
Chleb z trzema serami i orzeszkami pinii
Chleb z trzema ziarnami
Chleb z warzywami z rusztu
Chleb z werbeną
Chleb z winogronami jasnymi i ciemnymi
Chleb z ziarnami
Chleb z zieloną herbatą
Chleb z zieloną herbatą i daktylami
Chleb z zielonym anyżkiem
Chleb z ziołami prowansalskimi
Chleb z ziołami śródziemnomorskimi
Chleb ze skórką pomarańczową, orzechami i czekoladą
Chleb ze skwarkami i pestkami dyni
Chleb ze smardzami i z orzechami
Chleb ze szczypiorem z dymki i parmezanem
Chleb ze szczypiorkiem i białym serem
Chleb ze świeżym ananasem
Chleb ze świeżym imbirem
Chleb żytni owerniacki
Chleb żytni z daktylami
Chleb żytni z nasionami lnu
Chleb żytni z orzechami
Chleb żytni z pieprzem
Chleb żytni z solonymi orzeszkami
Ciabatta
Ciasto cytrynowe
Ciasto flamandzkie z malinami
Ciasto karmelowo-czekoladowe
Ciasto na pizzę
Ciasto z migdałami
Ciasto z przyprawami
Cramique
Flammekueche
Fougasse
Fougasse z kawałkami mięsa i podrobów z kaczki
Fougasse z kozim serem
Jabłka w syropie z miodem
Keks
Keks prowansalski
Keks z anchois i oliwkami
Keks z cytryną i miodem
Keks z fetą i pesto
Keks z gruszką, migdałami i czekoladą
Keks z kandyzowanymi czereśniami
Keks z kozim serem i porami
Keks z krabem i imbirem
Keks z pomarańczą i miodem
Keks z sardynkami i kminkiem
Keks z wędzoną piersią kaczki i orzechami włoskimi
Kiełbasa w bułce
Konfitura figowa z migdałami
Konfitura grejpfrutowa
Konfitura gruszkowa z miodem
Konfitura malinowa
Konfitura morelowa
Konfitura winogronowa
Konfitura z arbuza
Konfitura z jeżyn
Konfitura z mango
Konfitura z pomarańczy
Kuglof
Kulebiak z piersią kaczki i pistacjami
Makaron
Nasz wiejski chleb
Pachnący placek
Paszteciki z kiełbaskami merguez
Piernik
Piernik z kandyzowaną cytryną
Pizza z kiełbasą chorizo i papryką
Pomarańczowy chleb marchewkowy z kardamonem
„Szlachetny" biały chleb
Śródziemnomorski placek
Tradycyjny chleb
Truskawki w syropie
Zielony chleb ze szpinakiem i pieczarkami
Zwykły chleb biały


4.PORADNIK "Wypieki na zakwasie w automacie do pieczenia chleba"

SPIS TREŚCI

Wstęp 5

Dlaczego piec na zakwasie, a nie na drożdżach? 6
Dlaczego piec w automacie? 6

Zakwas – najważniejszy składnik chleba 8

Uwagi na początek 8
Dokarmianie zakwasu 10
Jak powinien wyglądać dobry zakwas? 11
Przechowywanie zakwasu 12
Suszenie zakwasu 12
Przechowywanie zakwasu w lodówce 12
Zmiana rodzaju zakwasu 13
Co zrobić, gdy zniszczy się zakwas? 13
Jaki zakwas wybrać? 14

Słód do chleba 15

Co to jest słód naturalny? 15
Stosowanie słodu do chleba 16
Wpływ słodu na pieczywo 16
Zastosowanie słodu jasnego 17
Zastosowanie słodu karmelowego 17
Zastosowanie słodu ciemnego 17
Ilość słodu 18
Zaparzanie słodu ciemnego 18
Zaparzanie słodu diastatycznego 18
Metoda pierwsza – na kuchence 19
Metoda druga – „w pierzynce” 19
Metoda trzecia – w automacie 19

Automaty do chleba 21

„Za” i „przeciw” automatom. 21
Czym się kierować przy wyborze automatu? 23
Jak używać automatu? 25
Jak używać automatu przy pieczeniu na zakwasie? 25

Koszyk do wyrastania ciasta 27

Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie koszyka? 27
Sposób korzystania z koszyka 28
Konserwacja koszyka z wikliny 29

Gdy nie mamy automatu 30

Wyrabianie ciasta ręcznie 30
Wyrastanie ciasta 31
Pieczenie chleba w piekarniku 31

Przepisy 32

Chleb żytni na zakwasie 32
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 32
Chleb „zrzutkowy” 33
Chleb pszenny biały na zakwasie (tostowy) 33
Chleb bezglutenowy na zakwasie 34
Chleb bezglutenowy ekspresowy na zakwasie 35
Słodkie ciasto z rodzynkami na zakwasie (a'la „drożdżówka”) 35
Bułeczki na zakwasie 36
Mini-sucharki na zakwasie a'la Bake Rolls czyli zdrowe chipsy 37
Ciasto na pizzę na zakwasie 39
Pizzerki kręcone na zakwasie 40
Kwas chlebowy 41
Żurek na zakwasie żytnim 43
Zagęszczanie potraw zakwasem 43

Sztuczki i ułatwienia dotyczące pieczenia chleba 44

Odpowiednia ilość wody to zawsze udany chleb – jak ją szybko dobrać? 44
Szybkie rozmnożenie zakwasu 45
Gdy zakwasu jest za dużo 45
Sposób na szybkie nastawianie chleba 46
Sposób na gorący chleb na zakwasie na śniadanie 46
Chrupiąca skórka w chlebie upieczonym w maszynie 47
Sposób na mieszadła w maszynie do chleba 48
Sposób na długie użytkowanie automatu do chleba 48
Najłatwiejsze krojenie chleba, nawet bardzo świeżego 49
Sposoby na przechowywanie chleba 50
Wykorzystanie czerstwego chleba 50