|
MOSPILAN 20SP 200g 05379
MOSPILAN 20 SP 200 gram
ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
Rośliny rolnicze - ziemniak. -larwy i chrząszcze stonki ziemniaczanej. -Zalecana dawka: 0,08 kg/ha. Zabieg wykonać w momencie masowego składania jaj i wylęgu larw - ziemniak (plantacje nasienne). -mszyce-wektory chorób wirusowych. -Zalecana dawka: 0,15 kg/ha. Zabieg wykonać w ciągu tygodnia od pełni wschodów lub po pojawieniu się form uskrzydlonych mszyc.
- burak cukrowy, burak pastewny. -pchełka burakowa. -Zalecana dawka: 0,1 kg/ha. Opryskiwać w okresie pojawienia się pierwszych chrząszczy lub zauważenia pierwszych uszkodzeń. - mszyca burakowo-trzmielinowa. - Zalecana dawka: 0,125 l/ha Stosować przed masowym wystąpieniem kolonii mszyc.
- rzepak ozimy. -chowacz brukwiaczek (zabieg przeciwko chowaczowi zwalcza również pierwsze naloty słodyszka rzepakowego). -Zalecana dawka: 0,12 kg/ha. Opryskiwać w momencie nalotu na plantację lub w 7-10 dni po pierwszych nalotach szkodnika. Zabieg wykonywany w drugim terminie niszczy jaja i młode larwy obecne już w roślinie.
- rzepak ozimy, rzepak jary. -słodyszek rzepakowy (zabieg przeciwko słodyszkowi zwalcza również chowacza czterozębnego). -Zalecana dawka: 0,08-0,12 kg/ha. Wyższą z zalecanych dawek stosować w przypadku równoczesnego zwalczania słodyszka rzepakowego i chowacza czterozębnego Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
- tytoń. -mszyce. -Zalecana dawka: 0,3 kg/ha. Zabieg wykonać po pojawieniu się form uskrzydlonych. Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste
Rośliny sadownicze - drzewa owocowe. -mszyce. -Zalecana dawka: 0,125 kg/ha. Opryskiwać od fazy zielonego pąka w momencie pojawienia się pierwszych kolonii mszyc. - kwieciaki. -Zalecana dawka: 0,125 kg/ha. Opryskiwać tuż przed pękaniem paków lub w trakcie pękania pąków. W przypadku zwalczania kwieciaka gruszowca zabieg przeprowadzić pod koniec lub na początku czerwca po pojawieniu się chrząszczy. - owocnice. -Zalecana dawka: 0,125 kg/ha. Opryskiwać na początku wylęgania się larw, w fazie opadania płatków kwiatowych. -owocówki. -Zalecana dawka: 0,125 - 0,2 kg/ha. Stosować na początku lotu motyli i masowego składania jaj, lub w fazie rozwoju jaj „czarna główka”. -miodówka gruszowa plamista. -Zalecana dawka: 0,2 kg/ha. Zabieg wykonać wczesną wiosną. Środek ogranicza występowanie osobników dorosłych i larw pierwszego pokolenia. Stosować przemiennie ze środkami z innych grup chemicznych. -zwójki liściowe i inne gąsienice zjadające liście. Zalecana dawka: 0,2 kg/ha. Opryskiwać w okresie zielonego pąka lub na początku różowego pąka.
- jabłoń. -toczyk gruszowiaczek. -Zalecana dawka: 0,125 kg/ha. Zabieg wykonać w fazie różowego pąka pod koniec opadania płatków kwiatowych.
- czereśnia. -nasionnica trześniówka. -Zalecana dawka: 0,125 kg/ha. Zabieg wykonać po nalocie szkodnika od momentu składania jaj. Najczęściej zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
- rośliny jagodowe. -kwieciak malinowiec. -Zalecana dawka: 0,125 kg/ha. Opryskiwać w okresie pojawiania się chrząszczy, kiedy pąki w kwiatostanach rozluźniają się. Przy licznym pojawieniu się szkodnika zabieg powtórzyć po 7-10 dniach lub na początku kwitnienia. - zwójkówki. -Zalecana dawka: 0,125 - 0,2 kg/ha. Opryskiwać w okresie wylęgania się larw, zwykle tuż przed kwitnieniem lub po kwitnieniu.
- czarna porzeczka. -przeziernik porzeczkowiec. -Zalecana dawka: 0,125 – 0,2 kg/ha Opryskiwać w okresie intensywnego lotu motyli. Wykonać 3 zabiegi w odstępach 10-14 dni. Ostatni zabieg przeprowadzić po zbiorze owoców. -pryszczarek porzeczkowiec pędowy. -Zalecana dawka: 0,125 kg/ha Opryskiwać w okresie intensywnego lotu muchówek i składania jaj. Wykonać 3 zabiegi w odstępach 10-14 dni. Ostatni zabieg przeprowadzić po zbiorze owoców w celu zwalczania II pokolenia szkodnika. - mszyce. -Zalecana dawka: 0,125 kg/ha Zabieg wykonać w okresie nalotu szkodników po kwitnieniu porzeczki.
- truskawka -opuchlaki. -Zalecana dawka: 0,3 kg/ha -Zabieg wykonywać po zbiorze owoców opryskując rośliny i glebę pod nimi. Zalecana ilość wody w zabiegach w uprawach sadowniczych: 500-900 l/ha.
Rośliny warzywne (w gruncie) - kapustne. -wciornastki. -Zalecana dawka: 0,2-0,3 kg/ha. Zabieg wykonać po wystąpieniu pierwszych szkodników. Wyższą z zalecanych dawek stosować w przypadku dużej liczebności szkodnika.
- cebula (z siewu i rozsady). -wciornastki. -Zalecana dawka: 0,2-03 kg/ha. Zabieg wykonać po wystąpieniu pierwszych szkodników. Wyższą z zalecanych dawek stosować w przypadku dużej liczebności szkodnika. Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste
Rośliny warzywne (pod osłonami) - pomidor, ogórek, papryka, oberżyna. -mączlik szklarniowy. -Zalecane stężenie: 0,025% (25 g środka w 100 litrach wody). Opryskiwać bezpośrednio po zauważeniu pierwszych uskrzydlonych owadów. Zalecana ilość cieczy użytkowej:[zasłonięte]300-20 l/ha w zależności od wysokości i zagęszczenia roślin. W przypadku ponownego wzrostu populacji szkodnika zabieg powtórzyć.
Rośliny ozdobne (w gruncie i po osłonami) -mączlik szklarniowy, mączlik poinsecjowy. -Zalecane stężenie: 0,04% (40 g środka w 100 litrach wody). Opryskiwać bezpośrednio po zauważeniu pierwszych uskrzydlonych owadów -wciornastki. -Zalecane stężenie: 0,02%. (20 g środka w 100 litrach wody). Rośliny opryskiwać po wystąpieniu pierwszych szkodników. -wełnowiec cytrusowiec i inne czerwce, mszyce. -Zalecane stężenie: 0,01-0,02%. (10-20 g środka w 100 litrach wody). Zabieg wykonać po pojawieniu się pierwszych owadów. Wyższe z zalecanych stężeń stosować w przypadku mszyc odpornych na środki ochrony roślin np. mszycy ogórkowej. Zalecana ilość cieczy użytkowej: w gruncie 300-600 l/ha, pod osłonami 1[zasłonięte]000-20 l/ha w zależności od wysokości i zagęszczenia roślin.
Zalecana ilość cieczy użytkowej: w gruncie 300-600 l/ha, pod osłonami 1[zasłonięte]000-20 l/ha w zależności od wysokości i zagęszczenia roślin.
UWAGI: 1. Przed zastosowanie środka na rośliny ozdobne i dyniowate, na każdej uprawianej po raz pierwszy odmianie wykonać próbny zabieg celem sprawdzenia czy w ciągu 7 dni nie wystąpiły objawy uszkodzenia roślin. 2. Opryskiwanie przeciwko szkodnikom (zwłaszcza ssącym) wykonać dokładnie, pokrywając wszystkie części roślin cieczą użytkową.
OKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do konsumpcji): ziemniak - 3 dni, drzewa owocowe, rzepak, kapustne - 14 dni, rośliny jagodowe, cebula - 3 dni, ogórek, pomidor, papryka, oberżyna - 3 dni burak cukrowy i pastewny-nie dotyczy
OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁ (okres zapobiegający zatruciu): NIE DOTYCZY
OKRES PREWENCJI DLA LUDZI (okres zapobiegający zatruciu): NIE DOTYCZY.
OKRES PREWENCJI DLA ZWIERZĄT (okres zapobiegający zatruciu): NIE DOTYCZY.
NA SPRZEDANE ARTYKUŁY WYSTAWIAMY PARAGON LUB FAKTURĘ VAT
SZYBKO DOSTARCZAMY PACZKI KURIEREM
|
|