MORWA CZARNA
Morwa czarna jest drzewem osiągającym wysokość od 10 do 15 m.Kwitnie w maju lub w czerwcu.
Owoce morwy czarnej, które są jadalne, są kulistego lub owalnego kształtu, osiągające długość do 2 ,5 cm. Owoce te są bardzo soczyste o słodko-kwaśnym smaku (zawierają znaczne ilości witaminy C) i dojrzewają przeważnie w sierpniu.
Z owoców morwy czarnej sporządza się smaczne dżemy, marmolady, wykorzystuje się je do produkcji alkoholi oraz syropów. Nalewkę można stosować jako środek wzmacniający organizm oraz “dokarmiający” naszą krew. Można również spożywać świeże owoce morwy czarnej.Zmiażdżone świeże jagody morwy czarnej można użyć jako sok z którego łatwo przyrządzić płukanki w przypadkach owrzodzeń jamy ustnej oraz bólów gardła.
Napar z liści morwy czarnej stosuje się na przeziębienia oraz w czasie dreszczy.
Syrop sporządzony z odwaru z liści morwy czarnej świetnie nadaje się na różnego rodzaju kaszle.
Odwaru z kory korzenia można używać na dolegliwości związane z płucami, na problemy z astmą, lub jako środka moczopędnego w przypadku obrzęków .
WYSIEW NASION CAŁOROCZNY W POJEMNIKACH .
NA ŻYCZENIE WYSYŁAMY INSTRUKCJĘ WYSIEWU .
LICYTYJESZ : 10 SZTUK NASION ZAPAKOWANYCH W WORECZEK STRUNOWY
ZAPRASZAMY DO NASZEGO SKLEPU NA POZOSTAŁE AUKCJE
KLIKNIJ TUTAJ