Morwa Czarna - (Morus Nigra)
Prawdziwy doktor w ogrodzie!
Drzewo o gęstej, rozłożystej, kulistej koronie. Dorasta do 10m. wysokości. Jego pień jest prosty, czasami rozgałęzia się na kilka silnych konarów.
Owoce mają owalny kształt o długości ok. 2,5cm.,podobne do owoców jeżyny. Dojrzewają w VIII. Są bardzo soczyste, o słodko-kwaśnym smaku.
Kwitnie na przełomie maja i czerwca białymi kotkami podobnymi do brzozowych. Morwa czarna nie jest wymagająca, w zupełności wystarcza jej piaszczysta, lekka gleba.
Uprawa tego drzewa rozpowszechniła się w południowej Europie już od XVI w. Do dziś wyrabia się z jej owoców marmolady, soki, syropy, alkohole i itp. Przetwory te są bardzo cenne z powodu zdrowotnych właściwości tej rośliny.
Obecnie morwa czarna stosowana jest z bardzo dobrymi wynikami w przypadkach raka piersi i raka jajnika.
Świeżo wyciśnięty sok z korzeni morwy ma właściwości przeciwrobaczne, likwiduje glisty w przewodzie pokarmowym. Odwary z gałązek i korzeni leczą kaszel, astmę i bronchit . Działają również wykrztuśnie.
Przetwory z owoców morwy czarnej, zawierają mnóstwo żelaza, działają krwiotwórczo i są zalecane przy anemiach na tle niedoboru tego pierwiastka. Dzięki niskiej zawartości sacharozy mogą je jadać cukrzycy.
Morwowe soki i syropy zalecane są także przy dolegliwościach serca, arytmii, tachykardii, częstoskurczu, miażdżycy tętnic. Zewnętrznie soku tego można używać jako płukanki przy zapaleniu migdałków.
Chińskie kobiety na wsi do dziś wykorzystują morwę by pozbyć się piegów i innych przebarwień. Oferuje sadzonkę w doniczce wysokości 50-60 cm.
Kupując na kilku aukcjach za przesyłkę płacicie Państwo tylko raz!