|
|
Morwa biała
Morus alba L. Wysokość roślin: 50 - 80 cm
Morwa biała (Morus alba L.) – gatunek niewielkich drzew liś- ciastych z rodziny morwo- watych. Pochodzi z Chin. W Europie zaczęto ją uprawiać od XI wieku. W Polsce występuje często, jako jedyny gatunek morwy. Ze względu na fioletowo - czarną barwę owoców morwa biała bywa mylnie brana za morwę czarną lub czerwoną.
|
MORFOLOGIA
- Pokrój: Drzewo do 15 m wysokości i pierśnicy 60-80 cm. Korona szeroka, kulista. Roślina posiada przewody mleczne wytwarzające sok mleczny.
- Liście: Jajowate, bardzo zmienne, niepodzielone lub różnie wcinane, do 18 cm długości. Miękkie, płaskie i cienkie. Na brzegu piłkowane lub ząbkowane. Kolor liści zielony lśniący a na jesieni żółty.
- Kwiaty: Rozdzielnopłciowe, ale występujące na tym samym drzewie (roślina jednopienna).
- Owoce: Drobne niełupki obrośnięte są soczystymi osnówkami powstałymi z okwiatu, tworzą podobny do jeżyny owoc złożony. Zebrane w walcowate owocostany o długości ok. 2 cm. Barwa owoców różna, od białego po różowy, czerwony aż po czarny. Dojrzewają pod koniec lipca i szybko opadają.
|
|
WYMAGANIA
|
ZASTOSOWANIE
- Roślina ozdobna: Morwy białe są często sadzone jako rośliny ozdobne, m.in. przy drogach, w parkach. W ogrodach morwę można wykorzystać do tworzenia wysokich żywopłotów, gdyż liczne odrosty korzeniowe pozwalają na stworzenie gęstych, zielonych ścian.
- Roślina lecznicza: Wyciągi z morwy używane były od wieków w tradycyjnym ziołolecznictwie. korzenie wykorzystywane były w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu. Z niebieskich jagód do dziś produkuje się dżemy. Owoce zawierają znaczne ilości witaminy A, C, witamin z grupy B, flawonoidy i taniny. Liście wykorzystuje się na wiele różnych sposobów, między innymi jako pożywienie dla jedwabników, czy do parzenia herbaty. W Japonii, a także w wielu krajach europejskich sprzedaje się ogromne ilości dodatków do żywności zawierających morwę, między innymi jako środek wspomagający odchudzanie. Preparaty z morwy przepisuje się również osobom cierpiącym na cukrzycę. Badania wykazały, że liście morwy hamują działanie enzymów rozkładających węglowodany w organizmie.
|
|
Morwy białe o wysokości ok. 50 - 80 cm, kopane z gruntu. Rośliny wysyłamy z gołym korzeniem, zabezpieczone na czas transportu w balocie z wilgotnym torfem.
|
|
|
|