MORWA BIAŁA
sok 99,8%
500 ML
Sok z morwy białej stosowany jest: pomocniczo: w leczeniu cukrzycy, gdyż wykazuje działanie anty hiperglikemiczne.
Pozostałe właściwości:
-
Hamują aktywność enzymów obecnych w jelicie – glikozydaz, które rozkładają cukry złożone do cukrów prostych, tym samym nie ulegają wchłonięciu w układzie pokarmowym.
-
Zmniejszenie wchłaniania węglowodanów w organizmie hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu morwa wspomaga również proces odchudzania.
-
substancje zawarte w morwie obniżają we krwi poziom trój glicerydów, cholesterolu LDL.
-
działają przeciwzapalnie oraz chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem. Obniżając aktywność tyrozynazy, zapobiegają tworzeniu się ciemnych plam na skórze. Wykazano również, ze regularne spożywanie konfitury z morwy chroni komórki przed uszkodzeniem oraz opóźnia ich starzenie się. W badaniach klinicznych dowiedziono, że wyciąg z korzenia morwy przeciwdziała rozwojowi nowotworów – czerniaka oraz białaczki
Dawkowanie
50 ml dziennie w dawce jednorazowej. Lub w dwóch dawkach po 25 ml, przed posiłkiem. Pić
rozcieńczony z woda lub sokiem owocowym w stosunku 1:1