Morwa Biała BIO 75g
Morwy bogate są w składniki odżywcze i witaminy. Wyciąg z morwy białej reguluje poziom cukru we krwi – zapobiega cukrzycy.
Owoce można spożywać bezpośrednio same lub dodawać do jogurtu lub musli.
PRODUKT BIO
Delikatnie suszona na słońcu, bez konserwantów, niesiarkowana, bez dodatku cukru.
Owoce ze świeżych zbiorów
Kraj pochodzenia: Turcja Zawartość opakowania: 75g
DZIAŁANIE LECZNICZE - PROZDROWOTNE
Owoce morwy zawierają dużą ilość cukrów prostych – glukozę, fruktozę, maltozę i sacharozę.
Suszona morwa wzmacnia siły oraz regeneruje organizm.
Posiadają proteiny, kwas askorbowy, b-karoteny, żelazo, cynk, potas, wapń, fosfor i magnez, oraz ogromną ilość flawonoidów oraz liczne antocyjany.
Owoce morwy znane są medycynie ludowej jako środek oczyszczający organizm. Posiadają właściwości moczopędne oraz przeciwgorączkowe. Zalecane są kobietom karmiącym, gdyż pobudzają laktację.
Liście morwy obfitują w flawonoidy wykazujące działanie antyoksydacyjne – oczyszczają z wolnych rodników oraz przeciwdziałają powikłaniom cukrzycy.
W medycynie morwa używana jest jako środek pomocny w leczeniu cukrzycy - wykazuje działanie antyhiperglikemiczne. Zawarte w liściach morwy cukry złożone działają podobnie do leków przeciwcukrzycowych. Hamowany jest enzym w jelicie - glikozydaz, który rozkłada cukry złożone do cukrów prostych. Powoduje to zahamowanie wchłaniania cukrów przez układ pokarmowy. Zmniejszone wchłanianie węglowodanów znacząco hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej – właściwości odchudzające.
W badaniach potwierdzono, że substancje morwy białej obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi. Działają przeciwzapalnie oraz chronią wątrobę przed uszkodzeniem. Spowalniają aktywność tyrozynazy co zapobiega tworzeniu ciemnych plam na skórze.
Regularne spożywanie morwy chroni komórki przed uszkodzeniem i opóźnia procesy starzenia organizmu.
Wyciąg z korzenia morwy ma działania przeciw rozwojowi nowotworów – czerniaka oraz białaczki.