Zanim zalicytujesz zajrzyj na stronę o mnie . Znajdziesz tam sporo przydatnych informacji!
Moringa oleifera jest tropikalnym drzewem pochodzącym z terenów Indii i Pakistanu, dorastającym do 10 m. Ma smukły pokrój i przewieszające się gałązki. Liście pierzaste, złożone z 1-2 cm jasnozielonych, eliptycznych, listków. Kremowobiałe kwiaty zebrane są w wiechy.
=
= Jest jednym z najbardziej wartościowych drzew pod względem użyteczności dla człowieka, szczególnie cennym w krajach rozwijających się. Najbardziej pożywne są liście, zawierają siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, cztery razy więcej witaminy A niż marchewki, cztery razy więcej wapnia niż mleko i trzy razy więcej potasu niż banany. Zjadane na świeżo lub gotowane jak szpinak. Korzenie stosowane podobnie jak chrzan, mają działanie antybiotyczne i antyzapalne.
=
=
Po ugotowaniu jadalne są również kwiaty, które w smaku przypominają pieczarki. Nasiona gotowane są jak groch lub palone jak orzechy. Z nasion otrzymuje się również jadalny olej, wykorzystywany do produkcji, farb mydła i biopaliwa. Po ekstrakcji oleju, sproszkowane resztki nasion mogą oczyszczać wodę. Ponadto kora, sok, korzenie, nasiona, olej i kwiaty są wykorzystywane medycynie tradycyjnej.
=
=
Zdjęcie nadesłane przez kupującego
Na 8 nasion 7 wykiełkowało!
=
=
UPRAWA przed kupnem należy skopiować MORINGA OLEIFERA Nasiona moczymy w ciepłej wodzie przez dobę. Wysiewamy do ziemi zmieszanej z piaskiem w proporcji 2:1, o pH 6-7. Pozostawiamy w ciepłym, słonecznym miejscu, pod przykryciem. Pilnujemy aby ziemia nie przyschła. Kiełkowanie od miesiąca do trzech. Młode roślinki chronimy od wiatru, podlewanie regularne w małych ilościach. =
Cena za 5 nasiona
= Kupując na wielu moich aukcjach za przesyłkę płacisz tylko raz.
|