Oryginalne japońskie śliwki Ume Boshi .
Lecznicze działanie umeboshi Tradycyjnie umeboshi poleca się w przypadku zatrucia pokarmowego, spożycia skażonej wody, udaru słonecznego, biegunki, problemów żołądkowych, choroby lokomocyjnej, bólów głowy, itp. Ume zawiera białko, minerały i tłuszcz w ilości dwa razy większej w porównaniu z innymi owocami. W szczególnie dużej ilości występuje wapń, żelazo i fosfor. Ume, w porównaniu z innymi owocami, jest też bogatsza w kwasy organiczne (zwłaszcza kwasek cytronowy i kwas fosforowy). Kwasy te nie rozkładają się w procesie marynowania. Kwasek cytronowy rozkłada kwas mlekowy znajdujący się w naszej krwi i w organach. Umeboshi sama w sobie zawiera znaczną ilość alkalicznych minerałów, takich jak żelazo, wapń, mangan, potas itp. Umeboshi wykazuje działanie antyseptyczne i antybiotyczne Obecny w umeboshi kwas pikrynowy wspiera pracę wątroby. Umeboshi pomaga też wątrobie oczyszczać ciało ze sztucznych, chemicznych substancji. Inny z kolei kwas katechinowy; to kwas, który przyspiesza perystaltykę jelit oraz ułatwia trawienie białek; ma też działanie antyseptyczne. W skórce umeboshi znajduje się kwas pektynowy. Ma działa przeczyszczające. Główne działanie fizjologiczne umeboshi: Zapobiega zmęczeniu, które jest zazwyczaj spowodowane nagromadzeniem się kwasów (mlekowego i pirogronowego), które organizm nie rozkłada wystarczająco szybko. Zapobiega starzeniu się, który to proces, najprościej mówiąc, polega na utlenianiu. Umeboshi działa przeciwutleniająco na krew. Działa odtruwająco. Ponieważ umeboshi wspomaga metabolizm, dopływ energii do bezustannie aktywnych komórek nerek i wątroby jest pewny.