|
[zasłonięte]@gmail.com |
|
668-[zasłonięte]-949 |
|
|
|
Telefon czynny jest od poniedziałku do piątku od 12.00 do 19.00.
|
Prosimy zapoznać się ze stroną "O mnie".
Książki wysyłamy od 24 do 72h roboczych od zaksięgowania wpłaty.
W przypadku zakupu więcej niż jednej sztuki prosimy o kontakt w celu ustalenia kosztów wysyłki.
Przesyłki nierejestrowane priorytetowe i ekonomiczne są wysyłane na odpowiedzialność kupującego ponieważ nie ma możliwości ich reklamacji na poczcie.
Nie ponosimy odpowiedzialności za opóźnienia wynikłe z pracy Poczty Polskiej i firmy kurierskiej.
Zastrzegamy sobie prawo wyboru firmy kurierskiej.
Na życzenie wystawiamy Faktury Vat.
* Płatność przez PAY-u
* Przelew bankowy
* Płatność przy odbiorze (przesyłka pobraniowa)
Zamówienia realizujemy za pośrednictwem Poczty Polskiej oraz firmy kurierskiej "Siódemka" oraz "Opek".
Nie prowadzimy odbiorów osobistych.
MOJE DOLOMITY VITO CASETTI - CASETTI
„Moje Dolomity” to kolejny – po „Mojej Toskanii” - subiektywny przewodnik popularnego dziennikarza i prezentera TVNu Vita Casettiego i Agaty Jakóbczak. Tym razem polsko-włoska para opowiada o regionach Włoch, takich jak Trentino, Południowy Tyrol, Veneto, Friuli Venezia Giulia oraz o najsłynniejszych kurortach alpejskich Piemontu i Val D’Aosta.
Autorzy piszą wiele o specyfice każdego obszaru, jego położeniu, krajobrazach, historii, smakach i zapachach, tradycyjnych potrawach i zwyczajach, regionalnych świętach i festynach... Przewodnikowe informacje przeplatają anegdotami, wspomnieniami, nastrojowymi opisami. Aż chce się jechać do urokliwego Malles, by rano „(...) budził nas zapach gorącego pieczywa z pobliskiej piekarni, która wczesnym rankiem jest centrum życia miasteczka. Przychodzi się tu na pogawędki, posłuchać pierwszych plotek, niespiesznie przywitać dzień, delektując się zapachem tradycyjnego pieczywa „Paarl” czy „Knapfl”. Potem przerwa na filiżankę macchiato w pobliskiej kafejce i czas na poszukiwanie lokalnych przysmaków. Dzwoneczek w małym sklepiku obwieszcza kolejnego klienta. Rzeźnik, sklepik z serami, warzywniak na rogu (...)”.
Vito Casetti poleca miejsca, gdzie można dobrze zjeść, gdzie najlepiej przenocować, jak i co zwiedzać, którędy wędrować, gdzie pielęgnować ciało i gdzie ducha oraz gdzie się bawić. „Pani Rosemari Prescota prowadzi w Corvarze cukiernię Table na Via Col Alt 8. Jest to najwspanialsza i najbardziej renomowana ciastkarnia w regionie. Właścicielka sama piecze ciasta oparte na tradycyjnych ladyńskich przepisach. (...) Zaczynam zwykle od tortu Linzer z orzechami, potem próbuję szarlotki i fortaies, odmiany polskich faworków (do ciasta zamiast spirytusu jak do faworków dodaje się grappę) (...).”
Przewodnik zawiera również rzeczowe informacje o możliwościach uprawiania sportów zimowych, uzupełnione o dokładne prezentacje i barwne mapki tras, jak też opisy aktywności letnich, np. tras rowerowych i szlaków pieszych, spływów, paralotniarstwa...
„Tyrolską stolicą odnowy biologicznej jest Merano, zwłaszcza jego dzielnica Maia Alta/Obermais. Średniowieczne zamki i kamienice zostały przekształcone w luksusowe spa. Wizytówką Merano jest nowoczesny kompleks odnowy - Terme Merano, zaprojektowany przez gwiazdę włoskiej architektury Matteo Thuna. Prosty, przeszklony budynek mieści 25 basenów, 8 łaźni parowych, centrum fitness i ośrodek spa. Można się tu zanurzyć w luksusie dosłownie i w przenośni. Także dla mężczyzn przygotowano specjalne programy odnowy. W tygodniu całodzienny karnet, w ramach którego można korzystać z basenów i sauny, kosztuje 23 Euro. Oczywiście zabiegi są osobno płatne (...).”
Tak jak - według Vita Casettiego - Południowy Tyrol łączy elementy typowe dla Włoch i Austrii (włoską kuchnię, elegancję, modę z austriackim porządkiem i precyzją), tak książka „Moje Dolomity” zawiera cechy charakterystyczne dla sprawdzonego przewodnika turystycznego i ciekawej powieści.
Oprawa: Miękka
Ilość stron: 256
Rok wydania: 2010