Czyste zdrowie spakowane przez Naturę w kolorowe, pyszne owoce. Wyjątkowy prezent dla posiadaczy ogrodów i balkonów.
Ofiaruje moc piękna, ciesząc bogactwem barw, zapewnia moc zdrowia, lecząc i podnosząc odporność, a w razie potrzeby – potencję. Serwuje moc smaku jako baza dla wielkiej liczby dżemów, nalewek i innych przetworów.
Spraw mocowoc™ sobie i swoim bliskim. Cieszcie się długimi zdrowym życiem. mocowoc™ to więcej niż źródło życiodajnych składników – to stan świadomości.
|
Jagoda Goji
latin name: Lycium barbarum owoce: pomarańczowo-czerwone, elipsoidalne
wiek sadzonki: ok. 3 lata wysokość sadzonki: pow. 60 cm
Goji opóźniają procesy starzenia i oksydacji, stanowią prawdopodobnie najbogatsze w składniki odżywcze pożywienie na świecie. Spożywanie Goji opóźnia procesy starzenia, oczyszcza krew, wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę), poprawia potencję, wzmacnia organizm, działa przeciwnowotworowo.
Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i bogactwu dobroczynnych elementów, stanowią często składnik przepisów kulinarnych kuchni chińskiej. Dodaje się je do potraw i spożywa jako przekąskę, bezpośrednio lub jako smaczny dodatek do muesli, wypieków i deserów.
Owoce dojrzewają od sierpnia do października. Można je zjadać prosto z krzewu, jak i suszyć na słońcu.
|
|
wygląd – moc piękna
Goji jest silnie rosnącym krzewem o wzniosłym kształcie, dorastającym do 2 metrów wysokości z długimi, elegancko przewijającymi pędami.
Delikatne, białe i fioletowe kwiaty zdobią krzew przez całe lato, od maja do sierpnia. Zapylenie, prowadzące do zawiązywania owoców odbywa się dzieki owadom i następuje samoczynnie. Sadzenie większej ilości krzewów w sąsiedztwie zwiększa plonowanie.
Owoce dojrzewają od sierpnia do października. Mają interesujący elipsoidalny kształt, 1-2cm długości i intensywny, czerwono-pomarańczowy kolor. Można je zjadać prosto z krzewu, jak i suszyć na słońcu.
Goji może rosnąć w ogrodach i w dużych donicach balkonowych. Rośliny sprawdzają się jako naturalne żywopłoty, można nimi umacniać grunt na skarpach.
|
|
zdrowie – moc zdrowia
Goji nazywane przez medycynę chińską „czerwonymi diamentami”, opóźniają procesy starzenia i oksydacji i jednocześnie stanowią prawdopodobnie najbogatsze w składniki odżywcze pożywienie na świecie.
LECZNICZY SKŁAD Owoce Jagody Goji zawierają:
- aminokwasy – przede wszystkim izoleucynę i tryptofan;
- specyficzne polisacharydy wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego;
- nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za produkcję hormonów, właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego;
- witaminy: C (więcej niż w pomarańczach), E (rzadko spotykana w innych owocach), witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2, B6;
- karotenoidy: beta-karoten (w ilości większej niż w marchwi), zeaksantynę (wzmacnia wzrok i odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki, stosowana w zaćmie, skuteczna także w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi), luteinę, likopen;
- betainę niezbędną do produkcji w wątrobie choliny – czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA;
- fizalinę – związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach);
- minerały: żelazo, (więcej niż popularny stek wołowy), wapń, cynk, selen;
- flawonoidy o znanych powszechnie właściwościach przeciwutleniających;
- fitosterole: beta-sitosterol (czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Pomaga zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy); solavetivon – silny czynnik przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny.
LECZNICZE MOCE Jagody Goji działają leczniczo na:
- wątrobę;
- układ trawienny;
- nerki;
- płuca;
- dolegliwości reumatyczne;
- oczy;
- układ odpornościowy;
- układ nerwowy.
Spożywanie Jagód Goji:
- poprawia potencję;
- opóźnia procesy starzenia;
- oczyszcza krew;
- wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę);
- hamuje syntezę cholesterolu – zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby;
- wzmacnia organizm, korzystnie oddziaływuje na jego ogólną kondycję fizyczną;
- działa przeciwnowotworowo.
TRADYCJA Spośród 8000 różnych roślin należących do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, Jagody Goji plasują się na pierwszym miejscu. Chińska literatura z zakresu ziołolecznictwa podkreśla szczególne ich działanie w terapii patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Jagody Goji stosowano również w schorzeniach oczu, wysypkach skórnych, łuszczycy, alergiach, bezsenności, cukrzycy, gruźlicy, wyczerpaniu organizmu oraz chorobach nerek. Sugeruje się również skuteczność Goji w hamowaniu rozwoju niektórych nowotworów.
|
|
przepisy – moc smaku
Jagody Goji dzięki swojemu delikatnemu smakowi i bogactwu dobroczynnych ciał czynnych stanowią często składnik przepisów kulinarnych kuchni chińskiej. Dodaje się je do ryżu, zup z warzywami oraz do potraw z kurczaka i wieprzowiny. Z powodzeniem zastępują przekąski, można je spożywać bezpośrednio (zarówno świeże, jak również suszone) lub stosować jako smaczny dodatek do muesli, różnych wypieków oraz ciast i deserów.
|
|
uprawa – moc wiedzy
Jagoda Goji to krzew rosnący szybko, odporny na susze i mrozy. Doskonały jako naturalne żywopłoty, można nimi umacniać grunt na skarpach.
PO ZAKUPIE UWAGA: Roślinę podlać. Posadzić w ogrodzie lub w większej donicy jak najszybciej po otrzymaniu.
Wykopać dołek średnicy ok 40 cm, wyjąć roślinę z zielonej doniczki, posadzić, uzupełnić ziemię, mocno udeptać pozostawiając misę na wodę i obficie podlać.
Jeśli roślina ma być uprawiana w doniczce, regularnie sprawdzaj, czy nie wymaga podlania.
PORADY OGRODNICZE Silnie rosnący krzew o wzniosłym pokroju, dorastający do 2 metrów wysokości z długimi, elegancko przewijającymi pędami.
Delikatne, białe i fioletowe kwiaty zdobią krzew przez całe lato (V-VIII). Zapylenie, prowadzące do zawiązywania owoców odbywa się przy pomocy owadów i następuje samoczynnie. Sadzenie większej ilości krzewów w sąsiedztwie zwiększa plonowanie.
Wymagania klimatyczne i glebowe Lubi przepuszczalne i żyzne gleby.
Goji jest rośliną pionierską, odporną na upały i susze, o świetnej sile przetrwania i witalności. Doskonała do miejskich warunków, znosi duży poziom zanieczyszczeń komunikacyjnych i zasolenia gleby. Wyjątkowo odporna na wiatry i silne mrozy. Może rosnąć w ogrodach i w dużych donicach balkonowych.
PielęgnacjaKrzewy warto silnie przycinać wiosną przez pierwsze 2 lata po posadzeniu. Cięcie pobudzi wzrost i zwiększy plonowanie w kolejnych latach. W kolejnych latach, można lekko przycinać po zbiorach owoców.
Owocowanie Owoce dojrzewają od sierpnia do października. Mają jajowaty kształt, 1-2cm długości, i intensywny, czerwono – pomarańczowy kolor. Można je zjadać prosto z krzewu, jak i suszyć na słońcu.
|
| |