Witam wszystkich zainteresowanych zakupem mleka koziego z dostawą do domu
Przedmiotem aukcji jest link do mojego ogłoszenia o sprzedaży mleka na portalu ogłoszeniowym www.olx.pl ( dawniej www.tablica.pl )
http://olx.pl/oferta/mleko-kozie-wysylam-kurierem-cena-z-przesylka-7-zl-za-litr-CID757-ID5BSDN.html
Proszę go skopiować ( bez kupowania ) , wkleić do dowolnej przeglądarki internetowej i zapoznać się z treścią ogłoszenia .
Gdyby ktoś przez przypadek dokonał jednak bezsensownego zakupu to wydrukowany link otrzyma najtańszym listem poleconym .
Dla tych co nie mają czasu szukać po internecie , zamieszczam poniżej pełną treść tego ogłoszenia :
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Posiadam nieduże ekologiczne gospodarstwo rolne a w nim stado kóz od których doję latem około 20 litrów mleka dziennie .
Mleko po udoju rozlewam do dużych 5 litrowych butelek i zamrażam .
4 butelki zamrożonego mleka koziego o łącznej pojemności 20 litrów umieszczam w solidnej drewnianej skrzynce , okładam płytami ze styropianu ,
całość owijam czarną folią pakową i wysyłam kurierem do odbiorców mieszkających na terenie całego kraju w cenie 140 zł .
Cena mleka koziego wynosi więc 7 zł za litr z dostawą do domu . Należność za przesyłkę pobiera kurier przy dostawie .
W upalne dni warstwa styropianu chroni skutecznie mleko przed rozmrożeniem w czasie transportu przez okres 4 dni .
Mleko wysyłam kurierem zawsze na początku tygodnia aby nie leżało ono niepotrzebnie w magazynie przewoźnika w wolną sobotę i niedzielę .
Po otrzymaniu przesyłki , mleko w dużych butelkach należy całkowicie rozmrozić i dokładnie wymieszać , ponieważ jego składniki podczas zamarzania odkładają się warstwami .
Po rozmrożeniu zimne mleko ma temperaturę około 2 °C . W tak niskiej temperaturze bakterie mlekowe są nieaktywne i nie powodują jego ukwaszania . Zimne mleko należy poporcjować czyli przelać do małych butelek plastykowych i ponownie zamrozić .
Rozmrażać bezpośrednio przed planowanym spożyciem , np. karmieniem dziecka .
Używając kuchenki mikrofalowej mleko można szybko rozmrozić i zagotować bez przypalenia .
Sprzedawane mleko kozie jest mlekiem surowym niepasteryzowanym i zachowuje wszystkie witaminy w nim zawarte .
Mleko po rozmrożeniu i ogrzaniu go do temperatury 25 °C jest dokładnie takie samo jakby pochodziło prosto z udoju . Wielokrotne mrożenie i rozmrażanie nie ma żadnego wpływu na jego smak i zapach .
W ciepłym mleku kozim uaktywniają się pożyteczne bakterie mlekowe powodujące jego ukwaszanie .
Bakterie mlekowe mają tę cenną właściwość , że nie dopuszczają do rozwoju w swoim otoczeniu szkodliwych dla człowieka bakterii gnilnych
i dlatego spożywanie mleka ukwaszonego w postaci kefiru jest bardzo zdrowe a dla osób z nietolerancją laktozy wręcz niezbędne .
Aby uzyskać naturalny domowy kefir wystarczy mleko kozie pozostawić w ciepłym miejscu na 2-3 dni .
Czas ukwaszania mleka zależy od temperatury , optymalna wynosi 35-40 °C . Z ukwaszonego mleka można robić ser twarogowy .
Do przesyłki dołączam kopię aktualnego certyfikatu gospodarstwa ekologicznego wydanego przez jednostkę certyfikacyjną AGRO-EKO z Warszawy ,
która nadzoruje moje gospodarstwo pod kątem spełnienia wymogów rolnictwa ekologicznego . Dołączam także zaświadczenie z ARiMR o posiadaniu stada kóz i ich liczbie .
Moje stado objęte jest systemem rejestracji i identyfikacji zwierząt .
Inspekcja weterynaryjna przeprowadza w nim regularne kontrole podczas których pobierane do badania są próbki paszy oraz próbki mleka z udoju . Te ostatnie badane są pod kątem występowania w mleku bardzo szkodliwych dla zdrowia człowieka dioksyn .
O tym co to są dioksyny i jak ważne jest badanie żywności na ich obecność można przeczytać w internecie wpisując hasło dioksyny .
Kupując u mnie mleko kozie masz absolutną pewność , że jest to mleko zdrowe i nie zawiera żadnych szkodliwych substancji .
Jeżeli zależy ci na zdrowiu twojego dziecka to podawaj mu codziennie naturalne mleko kozie wyprodukowane w gospodarstwie ekologicznym ,
gdzie nie stosuje się żadnej chemii , gdzie na czystej i nie zatrutej glebie rośnie zdrowa pasza dla hodowanych zwierząt
i gdzie kozy piją czystą źródlaną wodę ze strumyka przepływającego przez pastwisko jak to widać na załączonym zdjęciu .
Jeżeli masz wątpliwości to najlepiej skontaktuj się z osobami , które już zakupiły moje mleko kozie , przetestowały go i ponowiły zamówienie .
Dzięki ich uprzejmości podaję kilka numerów telefonów kontaktowych : Ewa z Szczebrzeszyna : 533 [zasłonięte] 841 Agnieszka z Biłgoraja : 604 [zasłonięte] 134 Lidia z Świnoujścia : 503 [zasłonięte] 331
Mleko kozie jest produktem typowo sezonowym a jego duża podaż występuje tylko w lecie .
Ja letnie nadwyżki mleka zamrażam , przechowuję i stałym odbiorcom sprzedaję także w zimie .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mleko kozie należy do produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej i ma dużo właściwości leczniczych . Z konieczności spożywane jest głównie przez osoby chore na skazę białkową oraz z zaburzonym trawieniem i wchłanianiem jelitowym . Zawarte w mleku kozim globuliny wspomagają układ odpornościowy , dlatego dzieci i osoby starsze
o obniżonej odporności powinny regularnie spożywać go na wzmocnienie organizmu . Wskazane to jest zwłaszcza po przebytych chorobach lub w trakcie ich trwania, kiedy organizm jest osłabiony . Zalecane szczególnie jest tym chorym u których zastosowano tak zwaną chemię w terapi antynowotworowej .
Mleko kozie w stosunku do krowiego zawiera znacznie więcej wapnia, fosforu oraz innych ważnych mikroelementów . Jak podają niektóre źródła , układ trawienny kozy potrafi wydalić ze spożywanego przez nią pokarmu trujące metale ciężkie w tym rtęć .
Dzięki temu w mleku kozim nie są one obecne tak jak w mleku pochodzącym od krowy .
Koza jest więc naturalnym biologicznym filtrem pomiędzy człowiekiem a skażonym chemią środowiskiem .
Według zaleceń lekarzy mleko krowie nie powinno być podawane dzieciom w wieku do 6 miesiąca życia bo może wywoływać u nich różne reakcje alergiczne .
Przyczyną tego są zawarte w mleku krowim inne białka serwatkowe i kazeinowe niż te obecne w mleku kobiecym . Powstałe w dzieciństwie reakcje alergiczne na te białka mogą się utrwalić na wiele lat albo przeksztać w alergie na inne czynniki . Ponad to mleko krowie zawiera zbyt dużo, jak na potrzeby małego dziecka soli mineralnych , co zbytnio obciąża jego układ wydalniczy . To wszystko przemawia na korzyść mleka koziego i jego codziennego spożywania .
Według Instytutu Żywności i Żywienia prawidłowy rozwój dziecka w wieku 1-3 lat możliwy jest tylko wówczas, kiedy spożywa ono nie mniej niż 850 ml mleka dziennie .
Tylko przy takim poziomie spożycia pokrywane jest w całości dzienne zapotrzebowanie jego organizmu na wapń niezbędny do budowy kości .
Dla dzieci starszych norma ta jest odpowiednio wyższa .
Zasada "pij mleko a będziesz wielki" ma w odniesieniu do dzieci swoje uzasadnienie i nie powinna być traktowana jako slogan reklamowy .
|