www.bionacodzien.pl
Jesteśmy jedynym oficjalnym partnerem na rynku polskim niemieckiej firmy Blauer Planet GmbH
Pełnowartościowe mleko kozie w proszku z Nowej Zelandii
Mleko kozie w proszku Golden Goat jest produkowane w Nowej Zelandii i suszone tam metodą rozpyłową. Ponieważ podczas tego procesu odprowadzana jest jedynie woda, mleko to pozostaje wysokowartościowym artykułem spożywczym. Bez żadnych dodatków !
100g proszku daje 1 litr pełnego mleka.
Dlaczego mleko kozie?
Coraz więcej ludzi cierpi na alergię na mleko krowie. Jeśli zostanie stwierdzona nietolerancja białka mleka krowiego , osoba dotknięta alergią powinna unikać białka mleka krowiego przez znaczący okres czasu.
Mleko kozie – w przeciwieństwie do mleka krowiego – ma odczyn zasadowy. Przez to przyczynia się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej.
Dlaczego mleko kozie jest tak dobrze przyswajalne?
Proteiny mleka koziego są porównywane do mleka matki, ponieważ posiadają zdolność strącania się w mniejszych i lżejszych cząsteczkach niż mleko krowie.
Ponieważ również kulki tłuszczu są mniejsze, mleko kozie jest preferowane i stosowane przez osoby o wrażliwym żołądku oraz jest wykorzystywane do przygotowywania pożywienia dla niemowląt na bazie mleka koziego.
Ponadto mleko kozie zawiera więcej protein serwatkowych oraz azotowych związków niebiałkowych niż mleko krowie. Szczególnie znacząca w porównaniu do mleka krowiego jest wysoka zawartość wolnych peptydów i aminokwasów. Mleko kozie zawiera nie tylko prowitaminę witaminy A (karoten) lecz również gotową witaminę A
Mleko kozie w przeciwieństwie do mleka krowiego jest wyraźnie lepiej przyswajalne:
1. Znaczącą właściwością proteiny wywołującej alergię jest jej odporność na trawienie. Ponadto wiadomo, że proteina Beta-Lactoglobulin mleka krowiego jest o 50% odporniejsza niż ta proteina mleka koziego. To wyraźny dowód na znacząco wyższą alergenność mleka krowiego.
2. Również znany jest fakt, iż silnie alergizująca proteina Alpha-s-1-Kasein występuje w mleku krowim w 43%, zaś w nowozelandzkim kozim mleku maksymalnie do 3%.
O lepszej przyswajalności mleka koziego może również decydować fakt, iż wysoko alergizujące kazeiny mleka krowiego wyraźnie różnią się od protein mleka koziego z Nowej Zelandii.
Dlatego ludzie, którzy na mleko krowie najczęściej reagują alergicznie, zazwyczaj dobrze przyswajają mleko kozie.
Golden Goat – mleko kozie w proszku
Mleko kozie w proszku jest przyjemne w smaku i wyjątkowo strawne. Proszek jest pakowany w puszkach o zawartości 400g. Ta ilość daje ok. 4 litrów pełnego mleka koziego.
Do sporządzenia 250 ml pełnego mleka koziego zużywa się ok. 2 czubatych łyżek proszku.
Propozycje zastosowania: Do herbaty, kawy, budyniu, kaszek i sosów oraz słodyczy i wszelkiego rodzaju wypieków. Składniki: 100% suszone mleko kozie pełne w proszku.
Termin przydatności do spożycia: 2017.07.27
Producent: Dairy Goat Co-operative (N.Z.) Ltd, 18 Gallagher Drive, Hamilton, Nowa Zelandia
Nieotwarte puszki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu odetnij dopływ powietrza i dalej przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Zawartość opakowania zużyj w ciągu 4 tygodni od otwarcia. Nieprawidłowe przygotowanie lub przechowywanie może być szkodliwe w skutkach dla zdrowia.
Wartość odżywcza w 100 ml gotowego mleka
Wartość kaloryczna
220 KJ / 52 kcal
Białko
2,8 g
Węglowodany
3,6 g
Tłuszcze
2,9 g
Witaminy I składniki mineralne w 100 ml gotowego mleka
% dziennego zapotrzebowania
Ryboflawina (B2)
120 µg
7,5
Wapń
96 mg
12,0
Fosfor
82 mg
10,3
Sód
26 mg
-
Magnez
9,1 mg
3,0
Jod
16 µg
10,7