Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Mleko kozie Golden Goat (Ziegenmilch)

04-07-2015, 22:57
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 59 zł     
Użytkownik Bionacodzien
numer aukcji: 5471178593
Miejscowość DŹWIERZUTY
Wyświetleń: 4   
Koniec: 04-07-2015 22:55:04
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

www.bionacodzien.pl 

 

Jesteśmy jedynym oficjalnym partnerem na rynku polskim niemieckiej firmy Blauer Planet GmbH

 

Pełnowartościowe mleko kozie w proszku z Nowej Zelandii

Mleko kozie w proszku Golden Goat jest produkowane w Nowej Zelandii i suszone tam metodą rozpyłową. Ponieważ podczas tego procesu odprowadzana jest jedynie woda, mleko to pozostaje  wysokowartościowym artykułem spożywczym. Bez żadnych dodatków !

100g proszku daje 1 litr pełnego mleka.


Dlaczego mleko kozie?

Coraz więcej ludzi cierpi na alergię na mleko krowie. Jeśli zostanie stwierdzona nietolerancja białka mleka krowiego , osoba dotknięta alergią powinna unikać białka mleka krowiego przez znaczący okres czasu.

Mleko kozie – w przeciwieństwie do mleka krowiego – ma odczyn zasadowy. Przez to przyczynia się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej.
 


 
Dlaczego mleko kozie jest tak dobrze przyswajalne?

Proteiny mleka koziego są porównywane do mleka matki, ponieważ posiadają zdolność strącania się w mniejszych i lżejszych cząsteczkach niż mleko krowie.

Ponieważ  również kulki tłuszczu są mniejsze, mleko kozie jest preferowane i stosowane przez osoby o wrażliwym żołądku oraz jest wykorzystywane do przygotowywania pożywienia dla niemowląt na bazie mleka koziego.

Ponadto mleko kozie zawiera więcej protein serwatkowych oraz azotowych związków niebiałkowych niż mleko krowie. Szczególnie znacząca w porównaniu do mleka krowiego jest wysoka zawartość wolnych peptydów i aminokwasów. Mleko kozie zawiera nie tylko prowitaminę witaminy A (karoten) lecz również gotową witaminę A

 

           Mleko kozie w przeciwieństwie do mleka krowiego jest wyraźnie lepiej przyswajalne:

1.    Znaczącą właściwością proteiny wywołującej alergię jest jej odporność na trawienie. Ponadto wiadomo, że proteina Beta-Lactoglobulin mleka krowiego jest o 50% odporniejsza niż ta proteina mleka koziego. To wyraźny dowód na znacząco wyższą alergenność  mleka krowiego.

 

2.    Również znany jest fakt, iż silnie alergizująca proteina Alpha-s-1-Kasein występuje w mleku krowim w 43%, zaś w nowozelandzkim kozim mleku maksymalnie do 3%.

 

O lepszej przyswajalności mleka koziego może również decydować fakt, iż wysoko alergizujące  kazeiny mleka krowiego  wyraźnie różnią się od protein mleka koziego z Nowej Zelandii.

Dlatego ludzie, którzy na mleko krowie najczęściej reagują alergicznie, zazwyczaj dobrze przyswajają mleko kozie.


Golden Goat – mleko kozie w proszku

Mleko kozie w proszku jest przyjemne w smaku i wyjątkowo strawne. Proszek jest pakowany w puszkach o zawartości 400g. Ta ilość daje ok. 4 litrów pełnego mleka koziego.

Do sporządzenia 250 ml pełnego mleka koziego zużywa się ok. 2 czubatych łyżek proszku.

 


Propozycje zastosowania:
Do herbaty, kawy, budyniu, kaszek i sosów oraz słodyczy i wszelkiego rodzaju wypieków.

Składniki:
100% suszone mleko kozie pełne w proszku.

 

Termin przydatności do spożycia: 2017.07.27

Producent: Dairy Goat Co-operative (N.Z.) Ltd, 18 Gallagher Drive, Hamilton, Nowa Zelandia

 

Nieotwarte puszki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu odetnij dopływ powietrza i dalej przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Zawartość opakowania zużyj w ciągu 4 tygodni od otwarcia. Nieprawidłowe przygotowanie lub przechowywanie może być szkodliwe w skutkach dla zdrowia.


Wartość odżywcza w 100 ml gotowego mleka 

Wartość kaloryczna

220 KJ / 52 kcal

Białko

2,8 g

Węglowodany

3,6 g

Tłuszcze

2,9 g

 

Witaminy I składniki mineralne w 100 ml gotowego mleka 

% dziennego zapotrzebowania

Ryboflawina (B2)

120 µg

7,5

Wapń

96 mg

12,0

Fosfor

82 mg

10,3

Sód

26 mg

-

Magnez

9,1 mg

3,0

Jod

16 µg

10,7