Mleko kokosowe UHT w puszce 400 ml. Idealne do gotowania wszelkich dań kuchni tajskiej. Nie zawiera konserwantów ani zagęstników. Jednolita, kremowa konsystencja. Świetnie nadaje się do kawy, deserów oraz dań kuchni orientalnej.
Skład: mleko kokosowe 60%, woda
Sposób użycia: Dodać do przygotowywanej potrawy wszędzie tam, gdzie wskazane jest zastosowanie mleka bądź kremu kokosowego.
Mleko kokosowe
Mleko kokosowe to nie słodka woda, którą można znaleźć wewnątrz orzecha, lecz gęsty płyn wyciskany z jego grubego, dobrze dojrzałego miąższu.
Otrzymuje się je w procesie wyciskania pod prasą namoczonego w gorącej wodzie pokrojonego miąższu kokosowego. Czasem miąższ wyciskany jest ponownie, otrzymuje się wtedy tzw. lekkie mleko kokosowe.
Średniej wielkości, dojrzały orzech kokosowy pozwala uzyskać około dwóch filiżanek mleka.
Dobre mleko kokosowe ma czysty, biały kolor i smak porządnej, lekko słodkiej śmietanki z kokosową nutą. Pozostawione w bezruchu naturalnie się rozwarstwia: śmietanka kokosowa zbiera się na górze, a cięższa woda na dole. Dlatego przy przepisach wymagających kremu kokosowego nie należy wstrząsać puszką, tylko łyżką zebrać z wierzchu gęstą śmietankę. Gdy jest ciepło, dobrze jest puszkę wcześniej schłodzić w lodówce, krem bowiem stężeje i łatwiej go będzie oddzielić od wody.
Nie jest zalecane używanie lekkiego mleka kokosowego, gdyż pozbawione jest praktycznie smaku. Zwykle producenci dodają do niego różne rodzaje mąki, aby wyglądało na gęstsze i bielsze niż jest w rzeczywistości. Dużo lepszym rozwiązaniem jest rozcieńczyć dobrej jakości mleko wodą lub bezpośrednio w potrawie.
Nie należy obawiać się nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w mleku kokosowym, gdyż są to dobre kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne i dające ciału szybką dawkę energii. W przeciwieństwie do obiegowych opinii, nie są przekształcane w zły cholesterol. W tych rejonach świata, gdzie głównym źródłem tłuszczu są orzechy kokosowe, ludzie nie zapadają na choroby serca. Głównym kwasem tłuszczowym w mleku kokosowym jest kwas laurynowy, który poza tym występuje w obfitości w mleku kobiecym, i który działa korzystnie na rozwój mózgu i kośćca.
Właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne oleju kokosowego wykorzystywane są w leczeniu AIDS i grzybic.
Mleko kokosowe po otwarciu powinno być przechowywane w lodówce, nie dłużej jednak niż kilka dni. Nie powinno się go trzymać w zamrażalniku, gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo warzenia się w czasie gotowania. Nie należy używać słodzonego mleka kokosowego do tajskich potraw!
Mleko kokosowe to podstawa większości tajskich curry. Aby przygotować sos curry, wpierw podgrzewa się dość mocno śmietankę kokosową, dzięki czemu wydziela się z niej i utrzymuje na powierzchni olej kokosowy. Następnie do tego oleju dodaje się pastę curry i smaży aż do uwolnienia i zmieszania smaków użytych ziół i przypraw, na końcu dopiero dodaje się resztę mleka kokosowego. Gotowe curry będzie miało cienką warstwę oleju na powierzchni. Olej wydobywa kolor sosu: czerwony, zielony czy żółty, dzięki czemu curry wyglądają bardzo atrakcyjnie.