Mleko kokosowe z Tajlandi, specjalne do gotowania, ekstrakt kokosowy 55% - SushiSAM
Mleko kokosowe uzyskuje się z dojrzałego miąższu orzechów kokosowych, ma bardzo charakterystyczną delikatną konsystencję oraz głęboki aromat. Bogate jest w łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe, m.in. kwas laurynowy, wspomagający układ immunologiczny występujący w mleku matki, pozytywnie wpływający na rozwój układu odpornościowego. Ma silnie właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową, zalicza się do nich m.in. cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia a także bakteria Helicobacter pylori wywołującą wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego.
Dla wyjaśnienia, sok znajdujący się wewnątrz orzecha kokosowego to bielmo płynne, które jest odżywcze i orzeźwiające, ale to nie jest mleko kokosowe opisane wyżej i używane w kuchniach całego świata.
Zastosowanie:
Ważny składnik kuchni orientalnych niezastąpiony składnik zup, między innymi genialnej Tom Kha. Doskonałe do mięs, sosów i oczywiście zup. W krajach Ameryki, Azji i Afryki pełni rolę zabielacza, jak u nas śmietana, ale dodatkowo nadaje potrawom wspaniały egzotyczny kokosowy smak.
Można dusić w nim mięso i warzywa, zabielać sosy i zupy, oraz wykorzystywać na wiele innych sposobów.
Skład: mleczko kokosowe 55%, woda, substancja zagęszcajaca E224
wartość energetyczna 181 kcal w 100 ml,
Produkcja: Thajlandia
Data przydatności: 31.03.2015
Pojemność: 400 ml
Waga do wysyłki: 700 g
Pozdrawiamy
SushiSam