|
|
Mleko klaczy 250ml
ZDROWIE Z MLEKIEM KLACZY
W medycynie ludowej mleko klaczy znalazło swoje zastosowanie już ponad 3000 lat temu. Tradycyjny mapój sięga aż do czasów antycznej Grecji (już Homer opisywał wartościowe mleko w Iliadzie!). Herod – pisarz i podróżnik, wysławiał cudotwórczy napój wszędzie, gdzie tylko się pojawiał. W późniejszych czasach Marco Polo zauważył, że mleko klaczy jest ulubionym napojem Tatarów. Mleko klaczy zajęło ważną pozycję w medycynie, kiedy w Rosji w 1858 roku otworzono pierwsze sanatorium leczące właśnie tym napojem. Po tym stworzono wiele innych gabinetów i specjalistycznych kuracji, gdzie leczono tylko i wyłącznie mlekiem klaczy. Do dziś w Rosji istnieje wiele sanatoriów i innych ośrodków, w których głównym lekarstwem jest to cudowne mleko. Naturalne lekarstwo zwalcza wrzody żołądka oraz jelita grubego, wzmacnia system immunologiczny organizmy, likwiduje łuszczycę a także atopowe zapalenie skóry. Mleko klaczy za zupełnie inny skład jak mleko krowie, ale za to bardzo podobne właściwości do mleka matki. Chodzi tu o żadkie, ubogie w tłuszcz zwane mlekem albuminowo-globulinowym.
Przez wysoką zawartość istotnych aminokwasów, takich jak tryptofan, metionina, lizyna, ale również kwasy: linolowy, lineolowy, arachidonowy – wzmacniają mięśnie sercowe, tkankę mięśniową, błony śluzowe żołądka i jelit, wpływa pozytywnie na działanie układu nerwowego oraz reguluje wydzielanie hormonów przez gruczoły endokrynowe,
-
Dzieki zawartej w mleku prostacyklinie (hormonowi powstałemu z kwasu arachidonowego), wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przez co zmniejsza się ryzyko powstania miażdżycy,
-
Bakterie bifidus wpływają pozytywnie na prosecy przemiany materii, chronią jelita przed szkodliwymi czynnikami, wypływającymi z niezdrowej żywności. Bakterie bifidus oraz Lactobacillus regulują pracę całego układu pokarmowego i zapewniają zdrową florę bakteryjną wszystkich należących do tego układu organów (przełyk, żołądek, jelita, odbyt).
-
W mleku klaczy możemy znaleźć cenne minerały (wapno, magnez), witaminy ( wit. A, C, B1, B2, B6, B12, E) oraz pierwiastki (fosfor, mangan, żelazo, selen, miedź).
-
Mleko klaczy zawiera enzymy, takie jak: peroksydazy, diastazy, katalazy oraz lipazy.
-
Zawiera lekko strawną laktozę, pełnowartościowe białko i cytoochronny kwas cytrynowy.
Mleko klaczy pozyskiwane jest od samic koni od momentu, gdy źrebię potrafi już samodzielnie sie odżywiać innym pokarmem niż mleko. Swoim składem jest najbardziej zbliżone do mleka kobiecego. Jest ono typu albuminowego, w odróżnieniu od krowiego, które zaliczane jest do kategorii mlek kazeinowych. Kazeina jest białkiem, które jest powszechnym alergenem, jest ciężkostrawne. Albuminy pełnią kluczową rolę w utrzymaniu ciśnienia onkotycznego niezbędnego do zachowania prawidłowych proporcji między ilością wody zawartą we krwi a ilością wody w płynach tkankowych. Rolą albumin jest także działanie buforujące pH, transport niektórych hormonów, leków, kwasów tłuszczowych i barwników żółciowych oraz wiązanie i transport dwutlenku węgla. Naruszenie poziomu albumin w osoczu zakłóca wszystkie procesy związane z filtracją i przenikaniem wody przez ściany naczyń krwionośnych, takie jak powstawanie moczu, płynu zewnątrzkomórkowego i chłonki.Albuminy wykorzystywane są często przy leczeniu oparzeń. Bogate jest również w globuliny, które stanowią istotny składnik cytoplazmy wszystkich komórek oraz immunoglobuliny.
Zawarta w tym mleku laktoferryna posiada właściwości antybakteryjne . Jako mechanizm wrodzonej odporności bazuje na wysokim powinowactwie laktoferyny do żelaza, jego wyłapywaniu i blokowaniu dostępności dla bakterii.Trawienie enzymatyczne laktoferyny prowadzi do otrzymania peptydu-laktoferyny o silniejszych właściwościach przeciwbakteryjnych niż białko natywne. Laktoferyna posiada właściwości immunomodulujące, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, przeciwnowotworow. Potrafi więc wspomagać odporność organizmu a także skóry, stosowana zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, w kosmetykach. Liczne badania udowadniają również pozywtywny wpływ laktoferyny zawartej w mleku klaczy jako element wspomagający leczenie trądziku. Kolejnymi ważnymi białkami znajdującymi się w tym mleku są lizozymy, wywierają one działanie przeciwbakteryjne poprzez destrukcyjny wpływ na ścianę komórkową bakterii. Działanie lizozymu polega na rozrywaniu wiązań glikozydowych pomiędzy cząsteczkami kwasu N-acetylomuraminowego (NAM) i N-acetyloglukozaminą (NAG).
Mleko klaczy zawiera znacznie mniej tłuszczu niż mleko krowie, co więcej, ok. 30% tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 (Ώ3).
Mleko klaczy posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i aktywuje system immunologiczny. Badania naukowców wykazywały pozytywny wpływ stosowania produktów z mlekiem klaczy przez osoby cierpiące na AZS i podrażnienia. Bardzo korzystnie efekty można zaobserwować również u osób z cerą trądzikową, suchą czy posiadających podrażnienia wywołanymi kuracjami retinoidowymi, kwasowymi czypoprzez nadmierną ekspozycje na słońce.
Zawiera ono 0,4% soli mineralnych, w tym na jedną szklankę przypada 110 mg wapnia, 0,1 mg żelaza, fosfor, mangan, żelazo, selen, miedź, 15 mg witaminy C (ok. 7 razy więcej niż mleko krowie) , która posiada właściwości rozjaśniające naskórek (pomaga w usuwaniu przebarwień), wpływa na wytwarzanie kolagenu, jest silnym antyoksydantem, poza tym zawiera wiele różnych innych witamin A, B1, B2, B6, B12, E.
Mleko klaczy zawiera wszystkie ważne dla organizmu pierwiastki, minerały oraz witaminy. Mleko musi być stale kontrolowane, aby miało odpowiednią jakość. Zwierzęta podczas karmienia dostają tylko i wyłącznie zdrową, biologicznie kontrolowaną żywność.
Mleko klaczy można stosować w celu zapobiegania, ale i również leczenia wielu chorób: zaburzeń lipidowych, przewlekłą chorobę wątroby, wrzody żołądka oraz jelit, uzależnienie od alkoholu, zwalczanie skutków chemioterapii. Mleko klaczy można dzisiaj dostać w postaci wysoko zmrożonego mleka, koncentratu, proszku, a najczęściej w postaci kapsułek w aptece.
Mleko klaczy może być stosowane jako składnik preparatów kosmetycznych (kremów, serum, mleczek kosmetycznych, balsamów, żeli itd.) jednak nie może być ono podgrzewane do temperatury powyżej 40 stopni, dlatego też przy wykonywaniu emulsji metodą tradycyjną tj. „na ciepło” należy dodać ten składnik już do gotowego, wystudzonego produktu, jako faza „dodatków”. Zbyt wysoka temperatura może spowodować uszkodzenie i zniszczenie cennych składników mleka klaczy.
UWAGA
Produkt mrożony - nie wolno zamrażać po rozmrożeniu. Mleko wysyłamy w opakowaniach termicznych kurierem (dostawa 24h robocze), jednak jeśli dotrze rozmrożone należy je wypić w tym samym dniu.
|
|
|
ZDJĘCIA PRZEDMIOTU |
|
|
|
|
|
|
|
Płatności za zakupy prosimy regulować w terminie 10 dni od daty zakupu. Po upływie tego terminu zakup anulujemy.
Wykonując przelew bankowy prosimy o wpisanie nazwiska zakupującego i Nick . |
|
Wszystkie zakupy realizujemy za pośrednictwem firmy kurierskiej GLS .
Przesyłka opłacona zgóry - 13,00 zł
Przesyłka pobraniowa - 20,00 zł
WYSYŁKA GRATIS - od 501,00 zł - na przedpłatę
od 801,00 zł za pobraniem
chyba że opis aukcji przewiduje inaczej
***************************
Przesyłki za pośrednictwem POCZTY POLSKIEJ realizujemy w następujących przypadkach
do 500g LIST POLECONY PRIORYTET- z góry opłacony - 8,00 zł
do 2kg przesyłka pobraniowa PRIORYTET - 19,50 zł
Przy wyborze opcji "na przedpłate" - realizujemy natychmiast po wpływie zapłaty na konto bankowe.
Przy wyborze opcji "za pobraniem" realizujemy po otrzymaniu informacji o wyborze opcji zapłaty.
Zakupy realizujemy także na żądany termin , klent ma możliwość wybory daty wysyłki.
UWAGA!!! "Za pobraniem" nie wysyłamy na adres osoby trzeciej !
W święta i inne dni wolne od pracy nie realizujemy przesyłek.
|
|
|
|