Sposób użycia: 1–2 razy dziennie po 1 kapsułce między posiłkami. Stosować od 2 tygodni do 3 miesięcy. Po dwutygodniowej przerwie kurację można powtórzyć.
Skład: glukoza, mleczko pszczele liofilizowane 33 % – substancja czynna. Skład otoczki – żelatyna wieprzowa.
Zawartość mleczka pszczelego liofilizowanego w jednej kapsułce – 100 mg. Zawartość w zalecanej dawce dziennej (1 do 2 kapsułek) 100 mg –200 mg.100 mg mleczka pszczelego liofilizowanego odpowiada 300 mg mleczka pszczelego świeżego.
Zawartość netto: 30 kapsułek
Ostrzeżenia:
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Przechowywać w temperaturze 2-25 0C, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Osoby uczulone na produkty pszczele nie powinny stosować.
Data ważności: 09.2015
MLECZKO PSZCZELE
Mleczko pszczele to substancja niezwykle złożona, wytwarzana przez młode pszczoły. Dotychczas stwierdzono w nim 120 substancji chemicznych i biopierwiastków. Najważniejsze z nich to: albuminy, globuliny oraz aminokwasy (25), enzymy, substancje lipidowe, w tym kwasy linolowy, cukry proste oraz liczne kwasy organiczne (ok. 4,8%).
SKŁAD MLECZKA PSZCZELEGO | ZAWARTOŚĆ |
Białka i aminokwasy |
13,5 – 38,7% |
Węglowodany |
20 – 40% |
Lipidy i sterol |
1 – 20% |
Witaminy
kwas pantotenowy kwas nikotynowy witamina PP inozytol witamina B6 – pirydoksyna witamina B2 – ryboflawina witamina B1 – tiamina witamina C witamina H – biotyna kwas foliowy witamina B12 acetylocholina
|
zawartość w ug/g
minimalna maksymalna
65 500 60 150 50 140 50 400 3 do 50 do 30 do 20 do 5 do 4 do 0,5 do 0,14
|
Hormony: estradiol, progesteron, testosteron
|
0,001-0,004 ug/g |
Biopierwiastki
potas wapń sód cynk żelazo miedź glin
poza tym: mangan, fosfor, siarka, chrom, brom, kobalt, nikl, chlor, arsen, złoto, srebro, krzem
|
zawartość w ug/g
do 4500 do 3200 do 1400 do 34 do 24 do 8,4 do 2,3 |
Schorzenia układu krążenia
Większość informacji dotyczy zastosowania mleczka pszczelego w chorobach naczyń obwodowych. Stwierdzono, że rozszerza ono naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Poza tym powoduje rozszerzenie mniejszych naczyń krwionośnych ułatwiając dostęp krwi do narządów i tkanek. Ma ono właściwości regulujące ciśnienie krwi. Zadowalające wyniki uzyskano u chorych na miażdżycę. Podawane systematycznie obniżało poziom cholesterolu w surowicy krwi oraz zwiększało elastyczność naczyń krwionośnych.
Choroby krwi
Mleczko pszczele najczęściej jest stosowane w niedokrwistości. Podawanie tego produktu chorym powoduje podwyższenie liczby krwinek czerwonych, wzrost ich średniej objętości oraz zawartości hemoglobiny. Podwyższa także poziom żelaza we krwi.
Schorzenia przewodu pokarmowego
Mleczko pszczele podaje się często jako środek wspomagający ogólnie stosowane leki. Szczególnie podatna na pozytywne działanie mleczka jest choroba wrzodowa dwunastnicy.
Ponadto mleczko pobudza perystaltykę jelit. Wykazuje wyraźne działanie ochraniające tkankę wątrobową, także zapobiega marskości wątroby.
PRZECIWWSKAZANIA: Przeciwwskazaniem do stosowania mleczka pszczelego jest uczulenie na ten produkt. Nie należy stosować go w ostrych chorobach zakaźnych, alergicznych i w zaniku lub chronicznej niewydolności nadnerczy.