Mleczarstwo. Technika i technologia
praca zbiorowa
rok wydania: 2013
stron: 462 (zdj. 566)
format: 215 x 305 mm
oprawa: twarda z obwolutą
wydawnictwo: Tetra Pak
W wielu krajach książka ta jest traktowana jako podstawowe źródło informacji o technice i technologii mleczarskiej. Teraz po raz pierwszy po polsku ukazuje się to kompendium wiedzy o pozyskiwaniu i przetwarzaniu mleka zawierające szczegółowe opisy procesów przetwórczych oraz znajdujących w nich zastosowanie technologii i urządzeń w zakresie odbioru i przechowywania surowca mlecznego, obróbki cieplnej, tj. pasteryzacji i procesu UHT, wirowania i normalizacji, homogenizacji, filtracji membranowej oraz automatyzacji procesów przetwórczych. Omówione zostały technologie produkcji np. serów miękkich i twardych, masła, fermentowanych napojów mlecznych, lodów, proszku mlecznego, mleka zagęszczonego, przetwórstwo serwatki i inne. Pozycja niezbędna dla studentów, pracowników naukowych, menedżerów i kadr inżynieryjno-technicznych przemysłu mleczarskiego. Dla spragnionych wiedzy i poszukujących inspiracji do tworzenia innowacyjnych produktów mlecznych gdzie jakość i potrzeby konsumenta odgrywają kluczową rolę.
Opracowana z inicjatywy i przy współpracy specjalistów z firmy Tetra Pak, jednego z największych producentów systemów opakowaniowych i urządzeń przetwórczych do żywności płynnej, książka Mleczarstwo. Technika i technologia stanowi kompleksowe ujęcie wszystkich aspektów związanych z produkcją mleczarską. Dzięki bogactwu ilustracji, tabel i schematów oraz użyciu polskiej terminologii ma szansę stać się wydawnictwem encyklopedycznym dla szeroko definiowanej branży mleczarskiej. Nadzwyczajny postęp techniczny, jaki w ostatnich latach dokonał się w polskim przemyśle mleczarskim był możliwy dzięki zaangażowaniu wysoko kwalifikowanej kadry, która na bieżąco śledzi literaturę fachową zawierającą informacje na temat nowych technik i technologii produkcyjnych i w szybkim tempie adaptuje takie rozwiązania na potrzeby polskiego przemysłu mleczarskiego. Książka Mleczarstwo. Technika i technologia stanie się bez wątpienia niezastąpioną pozycją w bibliotece każdego zainteresowanego problematyką przetwórstwa mleka.
SPIS TREŚCI:
1. Pozyskiwanie mleka
2. Chemia mleka
3. Reologia
4. Mikrobiologia
5. Odbiór mleka
6. Podstawowe urządzenia w przetwórstwie mleczarskim
6.1 Wymienniki ciepła
6.2 Wirówki i normalizacja mleka
6.3 Homogenizatory
6.4 Filtry membranowe
6.5 Wyparki
6.6 Odgazowywacze
6.7 Pompy
6.8 Rury, zawory i armatura
6.9 Zbiorniki
6.10 Automatyzacja
6.11 Instalacje nośników energii
7. Projektowanie linii pasteryzacji mleka
8. Pasteryzowane produkty mleczne
9. Mleko o wydłużonym okresie trwałości
10. Przygotowanie szczepionek i zakwasów
11. Fermentowane produkty mleczne
12. Masło i tłuszcze do smarowania
13. Bezwodny tłuszcz mleczny (AMF) i olej maślany
14. Sery
15. Przetwórstwo serwatki
16. Mleko zagęszczone
17. Mleko i serwatka w proszku
18. Produkty z mleka regenerowanego
19. Lody
20. Kazeina
21. Mycie urządzeń mleczarskich
22. Ścieki mleczarskie
Literatura
Indeks