Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MLECZARSTWO POPULARNY ZARYS GRMELA GEBETHNER 1937

25-05-2014, 20:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 59.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 4244766228
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 3   
Koniec: 25-05-2014 19:40:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -

DARMOWA WYSYŁKA na terenie Polski niezależnie od ilości i wagi (przesyłka listem poleconym priorytetowym, ew. paczką priorytetową, jeśli łączna waga przekroczy 2kg), w przypadku wysyłki zagranicznej cena według cennika poczty polskiej.

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

W. G R M E L A
ABSOLW. MLECZARSKIEJ I SEROWARSKIEJ SZKOŁY w KROMŁkIZU fw Czechosłowacji.).
POP U LA R N Y
ZARYS MLECZARSTWA
SKŁAD GŁÓWNY GEBETHNER I WOLFF WARSZAWA 1937 R.





PRZEDMOWA.
Książeczkę niniejszą poświęcam tym, którzy chcą poznać główne zasady mleczarstwa. Przeznaczam ją także szkołom gospodarczym. Poruszone w niej tematy może nie zawsze są koniecznie potrzebne w zakresie niższego szkolnictwa gospodarczego, chcę jednak przystosować moje tviado-mości do potrzeb większości uczennic i uczniów, aby dać im odpowiednią wiedzę z zakresu mleczarstwa w każdym wypadku i aby zmusić ludzi do większej sumienności przy dostarczaniu konsumentom tak niezbędnego produktu pierwszej potrzeby, jak mleko i jego przetwory.
W. Grmela,.
SPIS RZECZY.
Str.
Wstęp . a
Czynniki, które wpłynęły na rozwój mleczarstwa . &
Budowa gruczołu mlecznego . 7
Otrzymywanie mleka . 9
Skład chemiczny mleka . 15
Tłuszcz mleczny . 16
Białko . 1&
Cukier i sole . 19
Witaminy, enzymy, haptyny . 20
Mleko zepsute i zafałszowane . 21
Mleko dla niemowląt . 22
Badanie mleka . 24
O mikrobiologii w mleku. 32
Postępowanie z mlekiem przed jego przerobieniem . 37
Konserwowanie mleka . 45
O śmietanie . 48
O maśle . 55
O serach . 67
O spółdzielczości. 7ß
Wskazówki porządku i higjeny w mleczarni . 81





PRZEDMOWA.

Książeczkę niniejszą poświęcam tym którzy nh Otome zasady mleczarstwa PrzeZczaZ t 2? T
padku laby zmusić ludzi do większej sumienności przy Z starciu konsumentom tak niezoędne9o proéuktr! pieZ szej potrzeby, jak mleko i jego przetwory.
W. Grmela.
Wstęp.
Mleczarstwo należy do działu rolniczego i rozwija sie dobrze tam, gdzle dużo łąk i paszy, albo w srodowiiî przemysłu^ cukrowniczego, gorzelanego, piwowarskiego i t. p Zależność mleczarstwa, a jeszcze więcej hodowli krów, od rolnictwa jest ogromna Krowę karmi się trawą, sieczką, wytłokami buraczanenn lub mnemi resztkami przetworów produktów rolnych, a rola otrzymuje tylko nawóz. Wogóle samo rolnictwo zyskuje mniej na hodowli, niż chów zwierząt Tstaje z roli - traci bowiem dużo soli potasowych, wapna i fosforanów, a nawozem zwierzęcym nie dopełni sobie tej straty (rolnicy muszą dokupywać nawozy sztuczne).
Hodowanie zwierząt domowych sięga dawnych bardzo czasów i wywołane było względami religijnemi. Człowiek wierzył w to, czego me rozumiał i czego się bał, a lękał się najwięcej przyrody i wielkie na nim robiło wrażenie: słońce i noc, lato i zima burza, pioruny i t. p. Zaczął więc te siły czcić: modlić się do nich, składać ofiary nieznanym bogom z roślin i zwierząt. O zwierzęta było trudno - były dzikie i na zawołanie niezawsze udawało się je złowić - dlatego człowiek starał się je oswajać i hodować.
Znajomość mleczarstwa jest też bardzo dawna Siekiera noz igła i maslnica są najstarszemi i najwierniejszemi przyrządami od początku obudzenia się kultury ludzkiei Dziś mleczarstwo - to przemysł bardzo rozpowszechniony.
W Europie najbardziej zajmują się mleczarstwem: Danja, Francja, Szwecja, Holandja, Niemcy, Finlandja, Szwajca-rja, i kraje słowiańskie, w Azji - Syberja, w Australii -na południu, w Ameryce Północnej - w południowo-wschod-niej części, a w Ameryce Południowej - również na połud-nio-wschodzie.
Czynniki, które wpłynęły silnie na rozwój mleczarstwa.
1) Wynalazek centryfugi.
i W miarę rozwoju technicznego w mleczarstwie__podnosi
się także jego poziom.
W roku 1874 Niemiec inżynier Lefeldt na wystawi? w Bremie pokazał pierwszą centryfugę swego pomysłu.
Chociaż nie miał szczęścia przy demonstracji, bo pierwsza wirówka miała urządzenie b. prymitywne (i jedno z wiaderek oderwało się i o mało nie sprawiło wypadku) myśl jednak była rzucona, zaczęto pracować i udoskonalać wynalazek. W parę lat później Szwed de Laval (z pochodzenia Francuz) wyrabia swoje Alfa-Laval separatory.
2) Ztvrocenie uwagi na bakterje.
Prace uczonego francuskiego Pasteura i odkrycie lasecz-nika gruźliczego przez niemieckiego doktora Kocha dały podstawy pod koniec zeszłego stulecia do mikrobiologji mleka, a przez to zachowania większej higjeny przy dojeniu i dostarczaniu go ludziom.
3) Dalszy rozwój techniczny.
Homogenizacja1) wynaleziona we Francji, a w Ameryce przyrządy chłodzące i sztuczny lód, nie pozwalają na rozkład mleka. Mleko od tej pory można dostarczać z odległych bardzo wsi i ferm nawet po kilku dniach, w stanie świeżym i zdrowym do miast i ośrodków przemysłowych.



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.