Opis przedmiotu
MK Multisil jest zakiszaczem mikrobiologicznym, który pomaga zakiszanemu materiałowi szybko fermentować i chronić przed błedami w tym procesie. Znacząco przyspiesza obniżanie pH i podnosi stabilność tlenową kiszonek i sianokiszonek.
MK Multisil to organiczny zakiszacz na bazie pożytecznych mikroorganizmów.
Zawiera liczne szczepy baterii kwasu mlekowego, które wytwarzają nie tylko kwas mlekowy, ale również kwas propylenowy i alkohol propylowy. Zwiększone wytwarzanie tych związków poprawia stabilność kiszonki oraz zabezpiecza przed wtórną jej fermentacją.
Wspomaganie fermentacji kiszonki poprzez sprawne wytwarzanie kwasu mlekowego, umożliwia szybszy spadek pH i szybsze osiągnięcie optymalnej jego wartości w zakiszanej masie.
Dodanie Pożytecznych Mikroorganizmów do kiszonki podnosi zawartość kwasu mlekowego o 50%, a stabilność tlenową zwiększa kilkukrotnie (wg. badań Uniwersytetu w Wageningen w Holandii).
Produkt jest dostępny również w opakowaniach 500 i 1000 l – wymagany wcześniejszy kontakt z biurem.
Dawkowanie MK Multisil:
• Kiszonki z traw , koniczyny, lucerny - 0,8 - 1 litra na 1 tonę zakiszanej masy Im większa zawartość białka w mieszance tym więcej dajemy zakiszacza MK Multisil
• Kiszonki z kukurydzy - 0,5 – 0,7 litra na 1 tonę zakiszanej masy.
Zobacz także: