Miód akacjowy jako jeden z nielicznych gatunków miodu posiada bardzo jasną barwę. Kolor ten bardzo często określany jest jako jasno słomkowy, czy też żółto słomkowy. W postaci płynnej, tak zwanej patoki, jest tak bardzo jasny, że wydaje się on być nawet bezbarwny. Po krystalizacji najczęściej przybiera on barwa biała, albo jasno żółtą. Niemniej jego krystalizacja przebiega bardzo powoli i miód nawet przechowywany przez kilka miesięcy może mieć postać płynną.
Jest to miód, który na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym słodycze, gdyż posiada on bardzo słodki smak. Dzięki temu nie będziemy mieli na pewno problemu z przekonaniem do niego małych dzieci.
Ponad to charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem, który na pewno działa zachęcająco. Aromat ten to zapach kwiatów robinii akacjowej, drzewa, z którego nektaru pszczoły produkują miód. Tak jak każdy z gatunków miodu, pszczeli miód akacjowy poza walorami smakowymi posiada również właściwości lecznicze. Polecany jest on na pewno na wszelkiego rodzaju zaburzenia przewodu pokarmowego. Pomoże nam on więc jeśli mamy problemy z trawieniem, czy żołądkiem. Bardzo często jest on stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy.
Jego składniki działają osłonowo na żołądek i chronią przed nadmierną ilością kwasów trawiennych. Działa on również zapobiegawczo przeciw powstawaniu kamieni w naszym organizmie. Posiada właściwości moczopędne. Może okazać się pomocny również osobą chorującym na lekką cukrzycę. Osoby, które narażone są na nadmierny wysiłek psychiczny, czy fizyczny również powinny zaopatrzyć się w taki miód.
Zastosowanie miód akacjowy ma także w leczeniu chorób skóry. Przeważnie pomocny jest w ropnych zakażeniach. Okłady z naturalnego miodu bardzo dobrze wpływają na gojenie się i likwidowanie zakażeń. Miód oczywiście ma zastosowanie w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Zapalenie gardła, kaszel czy ból gardła związany w przeziębieniem bądź grypą można złagodzić pijąc herbatę z miodem czy mleko z miodem.