| Terminy stosowania |
Dawkowanie [l/ha] |
| PSZENICA i inne zboża |
| jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); |
0,5–2 |
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
jare – rozwój liści – krzewienie (BBCH 13–29); |
0,5–2 |
| II – początek strzelania w źdźbło – początek kłoszenia (BBCH 30–51) |
0,5–2 |
| KUKURYDZA |
| I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście |
0,5–3 |
| II – rozwój liści - początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) |
0,5–3 |
| III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy(BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem |
0,5–3 |
| ZIEMNIAK |
| I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16); |
0,5–2 |
| II – początek zawiązywania bulw (BBCH 40–41); |
0,5–2 |
| III – bulwy osiągają 30-40% typowej masy (BBCH 42–43) |
0,5–2 |
| SŁONECZNIK |
| I – rozwinięte 4–6 liści (BBCH 14–16); |
0,5–2 |
| II – początek wydłużania pędu – widoczne 3 międzywęźla (BBCH 30–33); |
0,5–2 |
| III – rozwój kwiatostanu, widoczny kwiatostan pomiędzy najmłodszymi liśćmi (BBCH 51–53) |
0,5–2 |
| LEN |
| I – rozwój liści (BBCH 13–19); |
0,5–2 |
| II – wzrost pędu głównego (BBCH 30–39); |
0,5–2 |
| III – widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51-53) |
0,5–2 |
| CHMIEL |
| I – widoczna 1.–3. para pędów bocznych, po naprowadzeniu roślin na przewodniki (BBCH 21–23); |
Zalecane stężenie roztworu 0,2%
(2 l nawozu w
1000 litrach roztworu)
|
|
II – rozwój kolejnych pędów bocznych (BBCH 24–29);
|
Zalecane stężenie roztworu 0,2%
(2 l nawozu w
1000 litrach roztworu) |
| III – rozwój kwiatostanów, widoczne pąki kwiatostanowe (BBCH 51–55) |
Zalecane stężenie roztworu 0,2%
(2 l nawozu w
1000 litrach roztworu) |
| JABŁOŃ |
| I – pękanie pąków (BBCH 07–09); |
1–3 |
| II – mysie ucho – zielony pąk (BBCH 54–56); |
1–3 |
| III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada - koniec kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 67–69); |
1–3 |
| IV–VI – po zbiorach owoców 2–3 zabiegi przed spoczynkiem zimowym (BBCH 91–93) |
1–3 |
| WIŚNIA CZEREŚNIA |
| I – pękanie pąków (BBCH 01–09); |
1–3 |
| II – zielony pąk (BBCH 55); |
1–3 |
| III–V – po zbiorach owoców 2–3 zabiegi przed spoczynkiem zimowym (BBCH 91–93) |
1–3 |
| ŚLIWA |
| I – zielony pąk (BBCH 55–56); |
1–3 |
| II – biały pąk (BBCH 57–59); |
1–3 |
| III–V – po zbiorach owoców 2–3 zabiegi przed spoczynkiem zimowym (BBCH 91–93) |
1–3 |
| WINOROŚL |
| I – rozwój pąków (BBCH 03–09); |
1–3 |
| II – rozwój kwiatostanu (BBCH 53–57) |
1–3 |
| TRUSKAWKA |
| I – rozwinięty 3.–5. liść (BBCH 13–15); |
0,5–2 |
| II – pierwsze zamknięte pąki kwiatowe (BBCH 57–58); |
0,5–2 |
| III–IV – po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 7–14 dni, w okresie rozwoju młodych i zamierania starych liści (BBCH 92–93) |
0,5–2 |
| WARZYWA CEBULOWE |
| I – rozwój liści (BBCH 16–19) |
0,5–2 |
| WARZYWA KORZENIOWE |
| I – rozwój liści (BBCH 19); |
0,5–2 |
| II – korzenie zaczynają się poszerzać (BBCH 41–44) |
0,5–2 |