Płatność
Wpłata na konto bankowe (przelew przedpłata)
Bank Ochrony Środowiska
841[zasłonięte]114421[zasłonięte]40704[zasłonięte]002
W tytule przelewu należy wpisać numer aukcji oraz nick
Gotówka przy odbiorze osobistym
Wysyłka
Wysyłka w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
ul. Lubartowska 56 w Lublinie
Kontakt z nami
ul. Lubartowska 56
20-094 Lublin
tel./fax: 81 [zasłonięte] 21
tel. kom.: 603 [zasłonięte] 381
pon.-pt.: 8.30-16.30
Mikroby - E.Coli
Opis:
GIANTmicrobes to pluszowe zabawki: powiększone wirusy, bakterie, komórki i pasożyty. Mają wielkość od 12 do 18 cm. Przy każdej zabawce jest opis i zdjęcie prawdziwego stworka - milion razy mniejszego.
Upewnij się, czy przy twoim grillowaniu wszyscy goście są mile widziani. E.coli mogą się szwendać!
Bakterie Escherichia coli zostały zidentyfikowane w 1885 r. przez austriackiego lekarza Theodora von Escherich. Osłonka rzęskowa (włoski, które mogą wyrastać w każdym miejscu organizmu bakterii) może się obracać, przesuwając bakterię do przodu w tempie porównywalnym do torpedy.
Wiele szczepów E.coli jest nieszkodliwych, liczne z nich są obecne w jelitach ludzi i zwierząt. Ponadto E.coli należy do najczęściej badanych organizmów dużych i małych. Nie tylko jest wszechobecna, lecz jest hodowana. W idealnych warunkach może ulęgać podziałowi co 20 minut; w ciągu 10 godzin pojedyncza komórka może utworzyć ponad bilion komórek!
Niemniej E.coli może wydostać się z jelit ludzi lub zwierząt i powodować zakażenie dróg moczowych i poważne zakażenia przewodu pokarmowego. A oczywiście niektóre szczepy (takie jak niechlubny O157;H7) mogą również powodować zatrucie żywności.
Chociaż wybuchy E.coli przypisywano różnym przyczynom (np. niepasteryzowane mleko i skażona woda) to najczęstszą przyczyną jest niedogotowane mielone mięso wołowe. Skażenie najczęściej następuje w rzeźni, kiedy bakterie z jelit bydlęcych przypadkowo mają kontakt z mięsem Następnie proces mielenia rozprowadza bakterie w całym mięsie, zwiększając prawdopodobieństwo ich przetrwania w wyniku niedogotowania.
Ponieważ do skażenia E.coli potrzeba niewielu bakterii, skażone mięso wygląda i pachnie normalnie. Tak więc. jeśli jesteś mięsożerny najlepszym sposobem uniknięcia bliskiego spotkania z E.coli jest dokładne gotowanie/pieczenie mięsa. Dokładnie wysmaż swoje befsztyki tatarskie.