Tytuł
Mikrobiologia w kosmetologii
Autor
Eugenia Gospodarek,
Agnieszka Mikucka
Opis
Wydawnictwo Lekarskie PZWL
ISBN
978-83-[zasłonięte]-4589-5
Wrocław 2013, wyd. 1, format 165 x 235,
objętość 160 str., oprawa miękka
Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne
wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania w salonach kosmetycznych
oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii
infekcyjnej. Książka przedstawia, m.in.:
rolę wirusów, bakterii i grzybów
w kosmetologii;
zakażenia skóry i jej przypadków;
drobnoustroje
występujące w kosmetykach.
Publikacja skierowana jest do studentów
kosmetologii, pracowników salonów kosmetycznych, Wellness & SPA oraz osób,
które podnoszą swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu kosmetologii.
Przedmowa XI
1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka
1
2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej . 3
2.1.
Systematyka – Eugenia Gospodarek 3
2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja
wirusów – Eugenia Gospodarek 3
2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się
bakterii – Eugenia Gospodarek . 6
2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się
grzybów – Małgorzata Prażyńska . 13
2.5. Występowanie i właściwości
fizjologiczne drobnoustrojów
– Eugenia Gospodarek . 15
2.6. Mikroflora
fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek 18
2.6.1. Znaczenie mikroflory
skóry i błon śluzowych 20
3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka .
23
3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza . 24
3.1.1. Komórkowa
odpowiedź immunologiczna 25
3.1.2. Odporność przeciwzakaźna . 27
3.2.
Immunologia skóry . 28
3.3. Immunoprofilaktyka . 30
4. Drogi transmisji
drobnoustrojów – Alicja Sękowska 34
5. Kolonizacja, zakażenie – rola
drobnoustrojów w zakażeniach
– Agnieszka Mikucka . 37
6. Ogólne zasady
mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej
– Eugenia Gospodarek 41
6.1.
Metody barwienia drobnoustrojów . 41
6.2. Podłoża do hodowli drobnoustrojów
42
VIII Spis treści
7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja
Sękowska, Joanna Wróblewska 46
7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych
przez krew . 46
7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne .
48
7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae . 49
7.2.2.
Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae . 51
7.2.3. Charakterystyka
wirusów z rodziny Picornaviridae . 52
7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy
HPV z rodziny Papillomaviridae . 52
7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z
rodziny Parvoviridae 53
7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny
Togaviridae 53
7.3. Wirusy gorączek krwotocznych 54
7.4. Charakterystyka
wirusów przenoszonych drogą kropelkową 54
7.4.1. Charakterystyka wirusów z
rodziny Orthomyxoviridae 54
7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny
Paramyxoviridae . 55
7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae .
56
7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae . 56
7.4.5.
Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae . 56
8. Bakterie – znaczenie w
kosmetologii – Eugenia Gospodarek . 59
9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii –
Małgorzata Prażyńska,
Joanna Kwiecińska-Piróg 65
9.1. Grzybice
powierzchniowe . 65
9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych
66
9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym . 67
9.1.3.
Dermatofity . 68
9.1.4. Drożdże . 70
9.1.5. Grzyby pleśniowe . 72
9.2.
Diagnostyka mikologiczna . 73
9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie
kosmetycznym 76
10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska
78
11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara
Zegarska,
Rafał Czajkowski 80
11.1. Wstęp . 80
11.2. Zakażenia wirusowe
. 80
11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex) . 80
11.2.2. Półpasiec
(zoster) . 81
11.2.3. Ospa wietrzna (varicella) . 81
11.2.4. Mięczak
zakaźny (moluscum contagiosum) 82
11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka
ludzkiego (Human
Papilloma Virus) . 82
Spis tr IX eści
11.3. Zakażenia
bakteryjne 83
11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae) . 84
11.3.2.
Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae) . 87
11.3.3. Mieszane zakażenia
paciorkowcowo-gronkowcowe
(staphylo-streptodermiae) . 87
11.4. Grzybice
skóry . 89
11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez
dermatofity
(grzybice właściwe) 89
12. Drobnoustroje występujące w
surowcach kosmetycznych i kosmetykach
– Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek
96
12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków
97
12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków . 98
13. Działania
prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka,
Anna Michalska,
Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron 102
13.1. Sterylizacja .
102
13.1.1. Podział metod sterylizacji . 103
13.1.2. Kontrola procesu
sterylizacji 105
13.2. Dezynfekcja . 105
13.2.1. Dezynfekcja powierzchni .
106
13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu 107
13.2.3. Dezynfekcja skóry,
rąk personelu 108
13.2.4. Środki dezynfekcyjne 108
13.3. Aseptyka i
antyseptyka 113
13.4. Środki ochrony kosmetyków 113
13.4.1. Konserwanty
stosowane w kosmetykach . 113
13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków .
116
14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym
– Anna
Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek,
Anna Michalska, Agnieszka
Mikucka, Krzysztof Skowron . 122
14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów
122
14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus 122
14.2. Drobnoustroje
stanowiące zagrożenie epidemiologiczne 123
14.3. Kontrola mikrobiologiczna
środowiska pracy w zakładach
kosmetycznych . 126
14.4. Kryteria czystości
mikrobiologicznej kosmetyków . 127
14.5. Higiena rąk personelu 128
14.5.1.
Mikroflora naturalna rąk . 128
14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce
. 128 14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk 129
X Spis treści
14.7.
Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego 130
14.8. Gospodarka
odpadami . 133
15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja
Zalas-Więcek,
Katarzyna Jachna-Sawicka . 136
15.1. Organizowanie zakładu
kosmetycznego . 136
15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji,
pomieszczeń
oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego . 137
15.2. Higiena w
zakładzie kosmetycznym 138
15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja 139
15.3.
Postępowanie z odpadami w zakłądzie kosmetycznym . 141
15.4. Skład i jakość
kosmetyków 142
15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach
wprowadzonych
do obrotu 143
15.5.1. Nadzór nad kosmetykami
144
Skorowidz . 146
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt
zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!