Opis: Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.Tom 2 składa się z 4 części.W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska.W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności ? zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną.Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji.Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
|
|
Przed zakupem sprawdź warunki na stronie "o mnie"!
UWAGA – Niezależnie ile zamówisz przedmiotów, za wysyłkę płacisz TYLKO RAZ |
|
- Redakcja: Libudzisz Zdzisława, Kowal Krystyna, Żakowska Zofia
- Podtytuł: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
- Języki: polski
- Kod wydawcy: 20411
- Rok wydania: 2009
- Objętość: 560
- Format: 16.5x23.5cm
- Oprawa: Miękka
- Ciężar: 0.81
- ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]11552
- Miejscowość: Warszawa
- Kod paskowy: 978[zasłonięte]11[zasłonięte]02
- Wysokość: 26
- PKWiU: 58.11.11.0
|