Mikrobiologia techniczna tom 1 + tom 2 Redakcja: Libudzisz Zdzisława, Kowal Krystyna, Żakowska Zofia Mikrobiologia techniczna t.1 Redakcja: Libudzisz Zdzisława, Kowal Krystyna, Żakowska Zofia Oprawa: Miękka Format: 16.2x23.9cm Ilość stron: 356 Wydanie: 1 Rok wydania: 2009 ISBN:[zasłonięte]978-83-15221-5 Opis książki Mikrobiologia techniczna t.1: Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływczynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznejpracy z mikroorganizmami. Mikrobiologia techniczna tom 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywn Redakcja: Libudzisz Zdzisława, Kowal Krystyna, Żakowska Zofia wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN wydanie 2008 r. ISBN:[zasłonięte]978-83-15523-0 Format: 16.5x20.5 cm Ilość stron: 564 Oprawa: Kartonowa Wydanie: 1 Opis książki Mikrobiologia techniczna tom 2: Nowoczesny podręcznik poświęcony zjawiskom wywoływanym przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. Zadaniem mikrobiologii technicznej jest badanie i gromadzenie informacji o mikroorganizmach, wprowadzonych do procesów przemysłowych przez człowieka w sposób świadomy, jak i o mikroorganizmach powodujących zakłócenia ich prawidłowym przebiegu. Obejmuje mikrobiologię żywności oraz mikrobiologię środowisk bytowania mikroorganizmów, a więc gleby, wody czy powietrza. Opisano tu również funkcję mikroorganizmów w ochronie środowiska, czyli w „gospodarce” przyrodą. Tom 2 składasię z czterech części, w których omówiono: * Mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych - bakterie fermentacji mlekowej, bakterie kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne. Odrębny rozdział poświęcono wirusom i ich znaczeniu w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. * Mikrobiologię żywności – zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. * Higienę produkcji – elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. * Mikroorganizmy w ochronie środowiska – zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczanie środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska. Jest to podręcznik dla do studentów i doktorantów: biologii, mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, technologii żywności, farmacji, towaroznawstwa i zarządzania jakością, chemii i rolnictwa, jak też dla wykładowców i pracowników naukowych, a jednocześnie doskonała publikacja fachowa dla pracowników przemysłu biotechnologicznego, fermentacyjnego, spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego i wieluinnych, w których mikroorganizmy mogą stanowić zagrożenie dla jakości produkcji.