Mikrobiologia techniczna i higiena żywności Elimer
Ewaryst Elimer i Eugeniusz Gajos
Wydawnictwo AE we Wroclawiu 1994
wydanie 3
stan dobry z minusem, stemple biblioteczne, w okładkach i stronie tytułowej dziurki po zszywkach, przybrudzenia, na rogu okladki odstająca nieco folia
MIKROBIOLOGIA TECHNICZNA
-przedmiot mikrobiologii i krótki zarys jej historii
-stanowisko drobnoustrojów w przyrodzie
-podstawowe aspekty taksonomii
-bakterie
-grzyby
-wirusy
-wzrost i rozwój drobnoustrojów
-metabolizm drobnoustrojów
-regulacja przemiany materii
-genetyka
-przemysłowe wykorzystanie procesów mikrobilogicznych
HIGIENA ZYWNOŚCI
-organa nadzoru nad zywnością
-sposoby wykonywania nadzoru oraz głowne elementy składowe produktów spożywczych
-pasożyty w mięsie zwierzat rzeźnych
-choroby zakaźne przenoszące się na cżlowieka za pośrednictwem kontaktu ze zwierzętami i mięsem
-zatrucia pokarmowe
-toksyczne pierwiastki śladowe w mięsie
-substancje obce w żywnosci
-higiena zywnienia zbiorowego
-substytuty w zywieniu cżlowieka
MATERIAŁY DO ĆWICZEŃ
-podstawowe wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego
-ogólne zasady pracy w laboratorium
-podłoża hodowlane dla drobnoustrojów
-wyjaławianie podłoży , szkla, sprzętu laboratoryjnego
-przygotowanie podłoży do posiewu i posiew drobnoustrojów
-mikroskopia
-praparaty mikroskopowe
-pomiary obiektów pod mikroskopem
-oznaczanie ilości drobnoustrojów
-oznaczanie typu wzrostu i typu oddychania drobnoustrojów
-czyste kultury i ich otrzymywanie
-przepisy sporządzania barwników , płynów do rozcieńczania i podłozy
|