Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MIKROBIOLOGIA ROLNA DROŻDŻE ALKOHOL FERMENTACJA

25-01-2012, 11:22
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Aktualna cena: 39.99 zł     
Użytkownik serdecznie
numer aukcji: 2059702412
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 15   
Koniec: 25-01-2012 20:32:23
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
Z MIKROBIOLOGJI ROLNEJ I PRZEMYSŁOWEJ

ĆWICZENIA PRAKTYCZNE



PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W DOLNEJ CZĘŚCI AUKCJI (CZASAMI TRZEBA WYKAZAĆ SIĘ CIERPLIWOŚCIĄ W OCZEKIWANIU NA ICH DOGRANIE)

AUTOR -
DR. IRENA LIPSKA

WYDAWNICTWO, WYDANIE, NAKŁAD -
WYDAWNICTWO - KSIĄŻNICA - ATLAS, LWÓW - WARSZAWA 1925
WYDANIE - 1
NAKŁAD - ??? EGZ.

STAN KSIĄŻKI -
DOBRY JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM, PIECZĄTKI WŁASNOŚCIOWE ZNANEGO PRZYRODNIKA) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).

RODZAJ OPRAWY -
INTROLIGATORSKA, TWARDA Z PŁÓCIENNYM GRZBIETEM I NAROŻNIKAMI

ILOŚĆ STRON, WYMIARY, WAGA -
ILOŚĆ STRON - 104
WYMIARY - 19 x 12,7 x 0,5 CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - 0,115 KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)

ILUSTRACJE, MAPY ITP. -
ZAWIERA 7 ILUSTRACJI


KOSZT WYSYŁKI -
8 ZŁ - KOSZT UNIWERSALNY, NIEZALEŻNY OD ILOŚCI I WAGI, DOTYCZY PRZESYŁKI PRIORYTETOWEJ NA TERENIE POLSKI.

ZGADZAM SIĘ WYSŁAĆ PRZEDMIOT ZA GRANICĘ, DOTYCZY TO JEDNAK TYLKO KSIĄŻEK WYDANYCH PO 1950 ROKU. KOSZT WYSYŁKI W TAKIM PRZYPADKU, USTALA SIĘ INDYWIDUALNIE WEDŁUG CENNIKA POCZTY POLSKIEJ I JEST ZALEŻNY OD WAGI PRZEDMIOTU. (PREFEROWANYM JĘZYKIEM KONTAKTU POZA OCZYWIŚCIE POLSKIM JEST ANGIELSKI, MOŻNA OCZYWIŚCIE PRÓBOWAĆ KONTAKTU W SWOIM JĘZYKU NATYWNYM.)

I AGREE to SEND ITEMS ABROAD, HOWEVER THIS APPLIES ONLY FOR BOOKS PUBLISHED AFTER 1950 (POLISH LAW REGULATIONS). The COST of DISPATCHING In SUCH CASE, IS ESTABLISH ACCORDING TO PRICE-LIST of POLISH POST OFFICE SEVERALLY And it IS DEPENDENT FROM WEIGHT of OBJECT. ( The PREFERRED LANGUAGE of CONTACT WITHOUT MENTIONING POLISH IS ENGLISH, BUT YOU CAN OBVIOUSLY TRY TO CONTACT ME IN YOUR NATIVE LANGUAGE.)


DODATKOWE INFORMACJE - W PRZYPADKU UŻYWANIA PRZEGLĄDARKI FIREFOX MOŻE WYSTĄPIĆ BŁĄD W POSTACI BRAKU CZĘŚCI TEKSTU LUB ZDJĘĆ, NIESTETY NARAZIE JEDYNYM ROZWIĄZANIEM JAKIE MOGĘ ZAPROPONOWAĆ TO UŻYCIE INTERNET EXPLORERA LUB WYSZUKIWARKI "OPERA", Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA NIEDOGODNOŚCI.
PRZY OKAZJI PRZYPOMINAM O KOMBINACJI KLAWISZY CTRL+F (PRZYTRZYMAJ CTRL I JEDNOCZEŚNIE NACIŚNIJ F), PO NACIŚNIĘCIU KTÓREJ Z ŁATWOŚCIĄ ZNAJDZIESZ INTERESUJĄCE CIĘ SŁOWO O ILE TAKOWE WYSTĘPUJE W TEKŚCIE WYŚWIETLANEJ WŁAŚNIE STRONY.



SPIS TREŚCI LUB/I OPIS


PRZEDMOWA.

Zadanie niniejszej książki polega na podaniu obszernego materjału wraz z wyczerpuj ącemi wskazówkami, niezbędnemi do przeprowadzenia szeregu ćwiczeń z mi-krobiologji rolnej i przemysłowej. Ćwiczenia te są dobrane w ten sposób, że wykonanie ich nie wymaga specjalnej pracowni, i zakres ich jest dostosowany do poziomu i potrzeb średnich szkół rolniczych, ogrodniczych i semi-narjów nauczycielskich. Ćwiczenia te mogą być przerabiane przy botanice i chemji organicznej. Każde ćwiczenie omówione jest możliwie dokładnie, tak, że nauczyciel-przyrodnik, nie będąc specjalistą mikrobiologiem, może zupełnie dobrze pokierować ich wykonaniem i otrzymać dostatecznie wyraźne rezultaty, o ile będzie ściśle stosował się do podanych wskazówek.
Porządek ćwiczeń obrany przeze mnie tłumaczy się tem, że ćwiczenia z pleśniakami#) mniej wymagają wprawy w mikroskopowaniu, niż późniejsze z drożdżakami lub końcowe z bakterjami. Przytem w życiu codziennem ple-śniaki już były spotykane przez uczących się i dzięki swej wielkości mogły być lepiej zauważone, niż drobne drożdżaki lub bakterje. Ponieważ w ćwiczeniach główną rolę odgrywa fizjologja badanych drobnoustrojów, więc brak mikroskopów będzie tylko ograniczał zakres badań, ale nie uniemożliwiał ich wykonanie. Wybór tematów do po-
szczególnych ćwiczeń był dokonany w ten sposób, aby uczącym się wykazać bogactwo świata drobnoustrojów, przekonać ich o różnorodnym wpływie, jakie ci niewidzialni pracownicy mają na bieg życia przyrody, nauczyć ich szukania sobie sprzymierzeńców, a unikania i mszczenia szkodników. Przerobienie tych ćwiczeń ze względu na dokładność roboty, ścisłość metod i zgodność grupowych rezultatów doświadczeń ma pierwszorzędne znaczenie wy-chowawczo-naukowe. Jeżeli nauczyciel przerobi choć kilka ćwiczeń, żywe zainteresowanie, jakie one obudzą w uczniach, dzięki swemu bezpośredniemu związkowi z życiem, będzie dla niego dostateczną podnietą do stopniowego rozszerzenia zakresu ćwiczeń. Poprzestaję na omówieniu tylko samych ćwiczeń, licząc na to, że przyrodnicy posiadają potrzebne wiadomości teoretyczne lub je uzupełnią, korzystając z podanej poniżej literatury polskiej i obcej. Cel książki będzie osiągnięty, jeżeli rozbudzi ona w młodzieży zamiłowanie do samodzielnej pracy i zachęci zdolniejszych do poświęcenia się nauce.

TREŚĆ.

Bibljografja........... 7
Spis potrzebnych przyrządów, szklą chemicznego i t. p. . 9
Spis potrzebnych chemikalij..... . 10
Uwagi 1, 2, 3.......... 11
Przygotowanie pożywek....." - .13
Ćwiczenia........... 20
I Ćwiczenie. Analiza mikrobiologiczna powietrza . 20 II Ćwiczenie. Wyodrębnienie pospolitych pleśniaków,
mączniakowatych i grzybów niedoskonałych . . 25
III Ćwiczenie. Hodowla kilku pleśniaków, mączniakowatych i grzybów niedoskonałych . . . .29
IV Ćwiczenie. Zapoznanie się z paru mączniakowa-temi, mającemi zastosowanie w przemyśle . . 31
V Ćwiczenie. Zapoznanie się z morlologją drożdżaków 32 VI Ćwiczenie. Fermentacja brzeczki przy użyciu różnych gatunków drożdżaków i grzybów niedoskonałych . .......36
VII Ćwiczenie. Wpływ temperatury na przebieg fermentacji alkoholowej.......39
VIII Ćwiczenie. Hodowla kilku gatunków drożdżaków
na brzeczce czystej i z dodatkami . . .41 IX Ćwiczenie. Przygotowanie wina owocowego przy
użyciu czystej kultury drożdżaków winnych . . 42 X Ćwiczenie. Zapoznanie się z mikroflorą mleka czysto pobranego i mleka zanieczyszczonego . . 44 XI Ćwiczenie. Wpływ temperatury na zróżniczkowanie
mikroflory mleka.......47
XII Ćwiczenie. Pasteryzacja mleka, zastosowanie jej
w życiu codziennem oraz przy wyrobie masła i serów 51 XIII Ćwiczenie. Analiza bakterjologiczna masła i sera,
oraz użycie czystych kultur bakteryj mlekowych 56
XIV Ćwiczenie. Zróżniczkowanie mikroflory słodu przez
działanie różnych temperatur.....60
XV Ćwiczenie. Przyrządzanie konserw roślinnych przy
pomocy fermentacji mlekowej.....63
XVI Ćwiczenie. Zapoznanie się z mikroflorą zbóż, okopowych i owoców.......68
XVII Ćwiczenie. Przygotowanie octu przy zastosowaniu
czystych kultur bakteryj octowych . . .71
XVIII Ćwiczenie. Zapoznanie się z fermentacją masłową
i butylową,........74
XIX Ćwiczenie. Moczenie lnu i konopi, czyli fermentacja
pektynowa........76
XX Ćwiczenie. Wpływ różnych źródeł azotu i węgla na
zróżniczkowanie się mikroflory gleby . . .78 XXI Ćwiczenie. Zapoznanie się z procesami wiązania
azotu atmosferycznego, nitryfikacji i denitryfikacji 81 XXII Ćwiczenie. Zapoznanie się z racjonalnemi sposobami wpływania na przebieg dojrzewania obornika 84 XXIII Ćwiczenie. Zapoznanie się z bakterjami, wiążącemi wolny azot przy współżyciu z roślinami motylko-
wemi.........88
Systematyka grzybów "........93
Klucz do określania bakteryj, spotykanych przy ćwiczeniach 99 Alfabetyczny spis rzeczy.......102





BIBLJOGRAFIA

WYDAWNICTWA POLSKIE.
W. Sgniewski, Mikrobiologja fermentacyjna. Lwów 1900, stron 181. M. Hoffmann, Bakterje i drożdże w rolnictwie i w przemyśle
rolnym. Tłum. Dra Żur akowskiego. Warszawa 1900, stron 145. Dr. A, Piekarski, Zarys bakterjologji rolniczej. Poznań 1919, stron 145. E, Kagser, Mikrobiologja rolnicza. Tłum. Lwów 1908, stron 341. M. Czech, O bakterjach i znaczeniu ich dla rolnika. Warszawa 1920.
II wydanie, stron 106. Dr. St. Serkowski, Mleko i mleczarstwo w oświetleniu higjeny
i bakterjologji. II wydanie. Warszawa 1917, stron 560.
WYDAWNICTWA OBCE.
Dr. F. Ldknis, Handbuch der landwirtschaftlichen Bakteriologie. Berlin 1910, stron 907.
— Vorlesungen iiber landwirtschaftliche Bakteriologie. Berlin 1913, stron 398.
- Landwirtschaftlich-bakteriologisches Praktikum. Berlin 1911, stron 156.
Lehmann i Newnann, Atlas und Grundriss der Bakteriologie. Mo-nachjum 1919. VI wydanie, tabl. 79, 2 tomy. Bakterjologja głównie medyczna.
Pr. Lafar, Handbuch der technischen Mykologie. Bd. 1—5. Jena 1[zasłonięte]905-19.
A. Klócker, Die Garungsorganismen in der Theorie und Praxis der Alkoholgarungsgewerbe. Stuttgart 1906, stron 392.
F. Fuhrmann, Vorlesungen uber technische Mykologie. Jena 1913, stron 454.
H. Weigmann, Mykologie der Milch. Lipsk 1911, stron 267.
Orla-Jensen, Die Bakteriologie in der Milchwirtschaft. Jena 1913, stron 182.
/. Bóttner, Obstweinbereitung. Frankfurt 1917, stron 117.
Omeliański, Podstawy mikrobiologii. Rosyjski podręcznik. Petersburg 1909, stron 399.





ALFABETYCZNY SPIS RZECZY.
(Cyfry oznaczają stronice).

Hnaerobowe kultury 58, 75. Analiza masła 56. „ mleka 47, 57. „ powietrza 20. „ sera 56. Aspergillus glaucus 80, 95.
niger 31, 95. „ oryzae 31, 95. ilzotany, próba na 83. fl.zotobacter chroococcum 82, 91. Bacillus amylobacter 50, 54, 59,
101.
Bacillus casei 57, 60, 100. „ megatherium 101. methanigenes 101. Bacillus mesentericus 70, 76, 80,
101.
Bacillus mycoides 80, 101. „ paraputriiicus 59, 101. Pasteurii )00. putrificus 59, 101. subHlis 62, 80, 101. „ tyrothrix 51. Bacterium aceti 63. Bacterium aerogenes 47, 54, 80,
100.
Bacterium coli 47, 54, 80, 100. Bacterium cucumeris fermentati
87. Bacterium denitrificans 84.
Huorescens 80, 84, 100. „ lactis acidi 50.
B nitrobacter 83, 100.
y, nitrosomonas 83, 100.
„ Pasteurianum 72, 100.
Bacterium radicicola 88, 100. B fadiobacter 80, 100. Stutzeri 84, 100. vulgare 80, 100. „ xylinum 74.
Badanie koloni] na miseczkach
Petri 23. Bakterje gnilne 77, 80.
kartoflowe 70, 76. „ masłowe 50, 54, 59, 62, 74, 76, 82.
Bakterje mleczne 47, 62, 70. „ octowe 33, 63, 70, 71. „ peptonizujące 51. „ sienne 51, 62, 70.
śluzowe 36, 70, 74, 82. Baliing5a cukromierz 18. Barwienie preparatów 46. Bloczki gipsowe 34. Błękit metylenowy 39, 46, 63. Brodawki na korzeniach roślin
motylkowych 88. Brzeczka, przygotowanie 17. Buljon, przygotowanie 14. Burrrego rurki 57, 59, 64, 75, 89. Cieplarka 12. Citromyces glaber 31, 96. Cladosporium herbarum 80, 96. Clostridium Pasteurianum 62, 82,
101. Czopek lermentacyjny 37, 44,
65, 87.
Delbriic a stopnie 18, 64. Dematium 96. Denitryfikacja 81.
Difenylamina 83. Doprawianie moszczu 42, Fenolltaleina 48. Fermentacja alkoholowa 36, 67,
70,
Fermentacja masłowa 74 Fermentacja mlekowa 49, 63, 67,
70. Fermentacja octowa 33,63,70,71.
„ pektynowa 76.
Formalina 28, 56. Fuksyna 46.
Gęstość brzeczki, mierzenie 18. Granulobacter butylicum 74, 101. Granuloza, próba na 62, 75, 82,
100.
Grzybek japoński 73. Hansenła metoda bloczków 44. Igła do przeszczepiań 12. Jałowe hodowle roślin 90. jod w jodku potasu 17, 32. Kazeina 46, 55. Kiełkowanie nasion 90.
„ zarodników 25.
Kiszonki 63. Kochła wyjaławiacz 11. Konidje u pleśniaków 95. Korki z waty 14. Kropidlak 25, 95. Kultury beztlenowe 58, 75.
czyste 24, 42, 55, 66, 89. „ rysowe 24. Kwasowość, mierzenie 18, 61. Kwas do picia 68. Lindnerła metoda kropelkowa 26. Mączniakowate 31, 95. Melas 40, 66, 86. Micrococcus candicans 99. „ lactis acidi 99.
luteus 99.
Mierzenie gęstości 18, 38. Mierzenie kwasowości 18, 32, 38,
48, 70.
Metoda rozcieńczeń drobnoustrojów 35. Monilia 98.
i!
Moszcz, doprawianie 42. Mucor 25, 76, 80, 94. Mycoderma 36, 55, 63, 68, 70, 97. Nasiona, wyjaławianie, 90. Nitragina 89. Nitryfikacja 81. Oidium lactis 25, 63, 67, 98. Paciorkowiec 70, 99. Pasteryzacja 44, 51, 55, 68, 77. Pgdzlak 25, 96. Penicillium glaucum 80, 96.. Penicillium luteum 96. Peptonizacja sernika 51. Peptonowa woda 48. Petrrego miseczki, wyjaławianie
20.
Pichia membranaeiaciens 36, 95. Plectridium pectinovorum 62, 78,
101.
Podpuszczka, użycie 55, 57. Pożywki bezazotowe 79, 81.
„ zwykłe 13. Probówki, przygotowanie 13. Próby fermentacji mleka 49. Przeszczepianie kultur 24. Przyswajanie azotu 81, 88. Pyrogallol, zastosowanie 58. Rozkład białka 53, 59, 85, 101. „ mocznika 85, 100. „ pektyny 76, 85. Rurki BurrPego 57, 59, 64, 75, 89. Schizosaccharomyces pombe 95. Saccharomyces cerevisiae 94. Saccharomyces etlipsoideus 36,
94.
Saccharomyces Marxianus 36, 94. Saccharomycodes Ludwigii 36,94. Sarcina lutea 25, 99. Sernik, ścinanie 48, 55. Serwatka z peptonem 57. Skrętniak 101. Słód 17, 60.
Soxhlefa stopnie 48, 60. Spirillum 101.
Stałe preparaty, przygotowanie 45. Stopnie Ballingła 18.
Stopnie Delbruckła 18, 64. Soxhletła 48. Thornerła 48, 60. Streptococcus lacticus 47. 50, 54,
59, 99. Systematyka bakteryj 99.
, drożdźaków 93.
„ pleśniaków 93.
Temperatura maksymum 30.
„ minimum 30.
Temperatura optimum 30, 40, 52,
73.
ThornerTa stopnie 48, 60. Torula 36, 97. Tworzenie dwutlenku węgla 37,
62, 70, 74, 76, 79, 97. Tworzenie wodoru 62, 70, 74. Utrwalanie miseczek 56. Wiązanie azotu 81, 88. Wibrjon 101. Willia anomala 36, 95.
Woda peptonowa 84. Współżycie drobnoustrojów 57,
74, 82.
Wyciąg z ziemi 91. . Wyjaławianie nasion 90. „ pipetek 27.
Wyjaławianie miseczek Pełnego
20.
Wyjaławianie pożywek 15. Wylewanie na miseczkę PeWego
Yibrio 101.
Zarodniki bakteryj 15, 50, 75.
droźdżaków 34, 70, 95. „ pleśniaków 30, 70. Zb ogacanie kultur 84. Ziarniak 47, 60, 70, 99. Zoogiea 82.
Zygosaccharomyces 93. Żywotność drożdźaków, próba na 39.





Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.


ZOBACZ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

ZOBACZ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT


NIE ODWOŁUJĘ OFERT, PROSZĘ POWAŻNIE PODCHODZIĆ DO LICYTACJI