Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MIKROBIOLOGIA OGÓLNA LABORATORIUM Ziembińska SPIS

21-02-2015, 20:30
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 17.90 zł     
Użytkownik hirudina
numer aukcji: 5020123881
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 4   
Koniec: 21-02-2015 20:23:49

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 0.30 [kg]
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2010
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

e-mail: [zasłonięte]@hirudina.pl
tel. stacjonarny: (32)[zasłonięte]352-04
tel. komórkowy: 513-[zasłonięte]-833
komunikator: [zasłonięte]40558

Adres sklepu: ul. Księdza Bednorza 14
(pod apteką)
40-384 Katowice-Szopienice

Godziny pracy: Pon - Pt: 8.30 – 16.30

Lokalizacja sklepu:


Przelew na konto mBank:
16 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 406776

Wszystkie zamówienia realizowane
są przez Pocztę Polską.

Książki wysyłamy zgodnie z
wyborem opcji:
- po wpłacie na konto
- za pobraniem
Wysyłamy również
za granicę!

Koszty przesyłki są u nas
zawsze zgodne
z aktualnym cennikiem
Poczty Polskiej.

Odbiór osobisty: Po odbiór książek serdecznie zapraszamy do naszej księgarni w Katowicach-Szopienicach
(adres powyżej)


WYSYŁKA DZISIAJ!!!

CODZIENNIE W DNI ROBOCZE

WYSTARCZY DO GODZ. 13.00 wysłać do nas:

1) decyzję odbioru przesyłki "za pobraniem"
lub
2) skan przelewu na konto naszej firmy
ostatecznie
3) wpłacić za pośrednictwem "PayU"



[zasłonięte]@hirudina.pl

tel. 32[zasłonięte]352-04

lub 513 [zasłonięte] 833

GG:[zasłonięte]40558



LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE

WYBRANE ĆWICZENIA Z MIKROBIOLOGII OGÓLNEJ I STOSOWANEJ

Aleksandra Ziembińska, Anna Wiechetek



Stan książki: NOWA
Wydawnictwo Politechniki Śląskiej
Stron: 138
Okładka: miękka
Format: B5
Nakład: 150 egz.

Spis treści:

WYKAZ SKRÓTÓW. 7
PRZEDMOWA. 9

CZĘŚĆ I. MIKROBIOLOGIA OGÓLNA
Tytułem wstępu - mikrobiologia ogólna a stosowana 13

1. Laboratorium mikrobiologiczne - podstawowe pojęcia. 13
1.1. Pożywki mikrobiologiczne 13
1.2. Hodowla mikroorganizmów - typy posiewów mikrobiologicznych 15
1.3. Metody sterylizacji i dezynfekcji 17
1.4. Barwienie bakterii. 19

2. Organizacja świata ożywionego. Procaryota i Eucaryota. 20
2.1. Morfologia bakterii 21
2.2. Budowa komórki bakteryjnej 22
2.2.1. Budowa osłon komórkowych. 24
2.2.2. Przetrwalniki. 26
2.2.3. Substancje zapasowe. 28
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 30
Doświadczenie 1. Barwienie proste bakterii błękitem metylenowym. 30
Doświadczenie 2. Barwienie ściany komórkowej metodą Grama. 30
Doświadczenie 3. Barwienie otoczek bakteryjnych wg Burri-Ginsa. 31
Doświadczenie 4. Barwienie przetrwalników bakteryjnych metodą
Schaeffera-Fultona w modyfikacji Wirtza 32
Doświadczenie 5. Barwienie ziaren glikogenu w komórkach drożdży 33
Doświadczenie 6. Barwienie tłuszczowych substancji zapasowych
w komórkach drożdży. 33

3. Metody oznaczania liczebności mikroorganizmów w różnych
środowiskach 35
3.1. Woda jako środowisko życia mikroorganizmów - oznaczanie mikroorganizmów wodnych 36
3.2. Gleba jako środowisko życia mikroorganizmów - oznaczanie mikroorganizmów glebowych. 38
3.3. Powietrze jako środowisko przenoszenia się mikroorganizmów oznaczanie mikroorganizmów w powietrzu metodą
sedy mentacyj ną 38
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 41
Doświadczenie 1. Oznaczanie liczebności bakterii metodą bezpośrednią
w preparacie barwionym. 41
Doświadczenie 2. Oznaczanie mikroorganizmów glebowych metodami
pośrednimi. 42
Doświadczenie 3. Oznaczanie liczebności mikroorganizmów wodnych
metodami pośrednimi 43
Doświadczenie 4. Oznaczanie liczebności mikroorganizmów w powietrzu
metodą sedymentacyjną wg Omeljańskiego. 45

4. Wpływ wybranych czynników środowiskowych na mikroorganizmy. 47
4.1. Temperaturav 47
4.2. Promieniowanie ultrafioletowe. 48
4.3. Metale ciężkie 48
4.4. Antybiotyki 49
4.5. Fitoncydy. 49
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 51
Doświadczenie 1. Oznaczanie punktu śmierci cieplnej i czasu śmierci cieplnej
dla bakterii z gatunku Escherichia coli. 51
Doświadczenie 2. Wpływ naświetlania promieniami UV na mikroorganizmy. 52
Doświadczenie 3. Oddziaływanie metali ciężkich na mikroorganizmy 53
Doświadczenie 4. Oddziaływanie antybiotyków na mikroorganizmy. 54
Doświadczenie 5. Porównanie wrażliwości bakterii na wybrane fitoncydy 56

5. Metabolizm mikroorganizmów - badanie właściwości wybranych grup mikroorganizmów. 57
5.1. Wybrane przemiany azotu w przyrodzie. 58
5.1.1. Rozkład białek i aminokwasów 59
5.1.2. Rozkład mocznika 61
5.1.3. Nitryfikacja 62
5.1.4. Oddychanie azotanowe - denitryfikacja i amonifikacja azotanów. 62
5.2. Wybrane przemiany siarki w przyrodzie. 63
5.3. Wybrane przemiany materii bezazotowej w przyrodzie. 65
5.3.1. Rozkład celulozy 65
5.3.2. Rozkład skrobi. 66
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 68
Doświadczenie 1. Badanie zdolności amonifikacyjnych mikroorganizmów bytujących w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii
amonifikacyjnych. 68
Doświadczenie 2. Badanie zdolności denitryfikacyjnych mikroorganizmów bytujących w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii
denitryfikacyjnych 69
Doświadczenie 3. Badanie zdolności do rozkładu mocznika przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii rozkładających mocznik. 70
Doświadczenie 4. Badanie zdolności do redukcji siarczanów przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii redukujących siarczany 71
Doświadczenie 5. Badanie zdolności do rozkładu celulozy przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii rozkładających celulozę 72
Doświadczenie 6. Badanie zdolności do rozkładu skrobi przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii rozkładających skrobię. 73

6. Identyfikacja mikroorganizmów - metody biochemiczne i molekularne 75

CZĘŚĆ II. MIKROBIOLOGIA STOSOWANA

7. Mikrobiologia stosowana w ochronie środowiska 81
7.1. Ksenobiotyki i ich wpływ na organizmy żywe. 81
7.2. Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych 82
7.3. Fenol i pirokatechina (katechol) jako przykłady ksenobiotyków. 83
7.4. Rozkład fenolu i katecholu - szlaki rozkładu pierścienia aromatycznego 85
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Skrining mikroorganizmów zdolnych do
biodegradacji związków ksenobiotycznych. 86

8. Bakterie kwasu mlekowego w przemyśle. 93
8.1. Charakterystyka bakterii kwasu mlekowego. 93
8.2. Fermentacja mlekowa 94
8.3. Wykorzystanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym. 95
8.4. Wykorzystanie bakterii mlekowych w przemyśle farmaceutycznym. 99
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie
fermentacji mlekowej. 101

9. Przemysł alkoholowy 105
9.1. Mikrobiologiczne podstawy produkcji etanolu. 105
9.1.1. Produkcja etanolu przez drożdże. 106
9.1.2. Produkcja etanolu przez bakterie 108
9.2. Browarnictwo 108
9.3. Winiarstwo 111
9.4. Gorzelnictwo. 114
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Badanie zdolności drożdży do przeprowadzania
procesu fermentacj i alkoholowej 116

10. Produkcja użytecznych przemysłowo enzymów bakteryjnych 120
10.1. Charakterystyka hirudina bakterii z rodziny Bacillaceae 120
10.2. Enzymy produkowane przez laseczki Bacillus i ich przemysłowe zastosowania 120
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Sprawdzenie zdolności bakterii z rodzaju Bacillus
do syntezy enzymów o znaczeniu przemysłowym. 122
ODCZYNNIKI I PODŁOŻA UŻYTE W DOŚWIADCZENIACH 125
SPIS NAJWAŻNIEJSZYCH POJĘĆ. 128
BIBLIOGRAFIA.'t 131

Z okładki:

Książka „Laboratorium mikrobiologiczne. Wybrane ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i stosowanej" powstała na podstawie kilkuletniego doświadczenia Autorek w pracy ze studentami w zakresie przedmiotów: mikrobiologia ogólna i mikrobiologia przemysłowa, na kierunku biotechnologia Politechniki Śląskiej. Zawiera zestawienie podstawowych wiadomości, niezbędnych na zajęciach laboratoryjnych z tych przedmiotów, ale może być ona również wykorzystana do przygotowania laboratoriów na kierunkach: ochrona środowiska, inżynieria środowiska oraz innych, wymagających podstaw mikrobiologicznych.
Zagadnienia przedstawione w książce zawężono do treści bezpośrednio związanych z tematyką zajęć laboratoryjnych, prowadzonych na Politechnice Śląskiej i połączono z częścią praktyczną w taki sposób, aby każde ćwiczenie miało podstawy teoretyczne, uwzględnione w publikacji.
Autorki mają nadzieję, że publikacja pomoże studentom w poznawaniu procesów biotechnologicznych, przebiegających z udziałem mikroorganizmów i zachęci do dalszego zgłębiania wiedzy mikrobiologicznej. Jednocześnie z życzliwością będą przyjmowały uwagi, które przyczyniąsię do ulepszenia niniejszej książki.
Słowa kluczowe:
• mikrobiologia ogólna,
• mikrobiologia stosowana,
• morfologia i fizjologia bakterii,
• procesy biochemiczne użyteczne technologicznie,
• metabolizm drobnoustrojów,
• mikroorganizmy występujące w środowisku.




CHCESZ PRZED ZAKUPEM ZAPOZNAĆ SIĘ Z OFEROWANĄ KSIĄŻKĄ
NAPISZ DO NAS MAILA, A OTRZYMASZ

DARMOWY FRAGMENT!!!

MIKROBIOLOGIA OGÓLNA LABORATORIUM Ziembińska SPIS

Zobacz nasze pozostałe oferty: Panelealle

Komentarze

Panelealle darmowy panel aukcji