WYSYŁKA DZISIAJ!!!
CODZIENNIE W DNI ROBOCZE
WYSTARCZY DO GODZ. 13.00 wysłać do nas:
1) decyzję odbioru przesyłki "za pobraniem" lub 2) skan przelewu na konto naszej firmy ostatecznie 3) wpłacić za pośrednictwem "PayU"
[zasłonięte]@hirudina.pl
tel. 32[zasłonięte]352-04
lub 513 [zasłonięte] 833
GG:[zasłonięte]40558
LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE
WYBRANE ĆWICZENIA Z MIKROBIOLOGII OGÓLNEJ I STOSOWANEJ
Aleksandra Ziembińska, Anna Wiechetek
Stan książki: NOWA Wydawnictwo Politechniki Śląskiej Stron: 138 Okładka: miękka Format: B5 Nakład: 150 egz.
Spis treści:
WYKAZ SKRÓTÓW. 7 PRZEDMOWA. 9 CZĘŚĆ I. MIKROBIOLOGIA OGÓLNA Tytułem wstępu - mikrobiologia ogólna a stosowana 13 1. Laboratorium mikrobiologiczne - podstawowe pojęcia. 13 1.1. Pożywki mikrobiologiczne 13 1.2. Hodowla mikroorganizmów - typy posiewów mikrobiologicznych 15 1.3. Metody sterylizacji i dezynfekcji 17 1.4. Barwienie bakterii. 19 2. Organizacja świata ożywionego. Procaryota i Eucaryota. 20 2.1. Morfologia bakterii 21 2.2. Budowa komórki bakteryjnej 22 2.2.1. Budowa osłon komórkowych. 24 2.2.2. Przetrwalniki. 26 2.2.3. Substancje zapasowe. 28 CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 30 Doświadczenie 1. Barwienie proste bakterii błękitem metylenowym. 30 Doświadczenie 2. Barwienie ściany komórkowej metodą Grama. 30 Doświadczenie 3. Barwienie otoczek bakteryjnych wg Burri-Ginsa. 31 Doświadczenie 4. Barwienie przetrwalników bakteryjnych metodą Schaeffera-Fultona w modyfikacji Wirtza 32 Doświadczenie 5. Barwienie ziaren glikogenu w komórkach drożdży 33 Doświadczenie 6. Barwienie tłuszczowych substancji zapasowych w komórkach drożdży. 33 3. Metody oznaczania liczebności mikroorganizmów w różnych środowiskach 35 3.1. Woda jako środowisko życia mikroorganizmów - oznaczanie mikroorganizmów wodnych 36 3.2. Gleba jako środowisko życia mikroorganizmów - oznaczanie mikroorganizmów glebowych. 38 3.3. Powietrze jako środowisko przenoszenia się mikroorganizmów oznaczanie mikroorganizmów w powietrzu metodą sedy mentacyj ną 38 CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 41 Doświadczenie 1. Oznaczanie liczebności bakterii metodą bezpośrednią w preparacie barwionym. 41 Doświadczenie 2. Oznaczanie mikroorganizmów glebowych metodami pośrednimi. 42 Doświadczenie 3. Oznaczanie liczebności mikroorganizmów wodnych metodami pośrednimi 43 Doświadczenie 4. Oznaczanie liczebności mikroorganizmów w powietrzu metodą sedymentacyjną wg Omeljańskiego. 45 4. Wpływ wybranych czynników środowiskowych na mikroorganizmy. 47 4.1. Temperaturav 47 4.2. Promieniowanie ultrafioletowe. 48 4.3. Metale ciężkie 48 4.4. Antybiotyki 49 4.5. Fitoncydy. 49 CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 51 Doświadczenie 1. Oznaczanie punktu śmierci cieplnej i czasu śmierci cieplnej dla bakterii z gatunku Escherichia coli. 51 Doświadczenie 2. Wpływ naświetlania promieniami UV na mikroorganizmy. 52 Doświadczenie 3. Oddziaływanie metali ciężkich na mikroorganizmy 53 Doświadczenie 4. Oddziaływanie antybiotyków na mikroorganizmy. 54 Doświadczenie 5. Porównanie wrażliwości bakterii na wybrane fitoncydy 56 5. Metabolizm mikroorganizmów - badanie właściwości wybranych grup mikroorganizmów. 57 5.1. Wybrane przemiany azotu w przyrodzie. 58 5.1.1. Rozkład białek i aminokwasów 59 5.1.2. Rozkład mocznika 61 5.1.3. Nitryfikacja 62 5.1.4. Oddychanie azotanowe - denitryfikacja i amonifikacja azotanów. 62 5.2. Wybrane przemiany siarki w przyrodzie. 63 5.3. Wybrane przemiany materii bezazotowej w przyrodzie. 65 5.3.1. Rozkład celulozy 65 5.3.2. Rozkład skrobi. 66 CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 68 Doświadczenie 1. Badanie zdolności amonifikacyjnych mikroorganizmów bytujących w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii amonifikacyjnych. 68 Doświadczenie 2. Badanie zdolności denitryfikacyjnych mikroorganizmów bytujących w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii denitryfikacyjnych 69 Doświadczenie 3. Badanie zdolności do rozkładu mocznika przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii rozkładających mocznik. 70 Doświadczenie 4. Badanie zdolności do redukcji siarczanów przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii redukujących siarczany 71 Doświadczenie 5. Badanie zdolności do rozkładu celulozy przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii rozkładających celulozę 72 Doświadczenie 6. Badanie zdolności do rozkładu skrobi przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii rozkładających skrobię. 73 6. Identyfikacja mikroorganizmów - metody biochemiczne i molekularne 75 CZĘŚĆ II. MIKROBIOLOGIA STOSOWANA 7. Mikrobiologia stosowana w ochronie środowiska 81 7.1. Ksenobiotyki i ich wpływ na organizmy żywe. 81 7.2. Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych 82 7.3. Fenol i pirokatechina (katechol) jako przykłady ksenobiotyków. 83 7.4. Rozkład fenolu i katecholu - szlaki rozkładu pierścienia aromatycznego 85 CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Skrining mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych. 86 8. Bakterie kwasu mlekowego w przemyśle. 93 8.1. Charakterystyka bakterii kwasu mlekowego. 93 8.2. Fermentacja mlekowa 94 8.3. Wykorzystanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym. 95 8.4. Wykorzystanie bakterii mlekowych w przemyśle farmaceutycznym. 99 CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej. 101 9. Przemysł alkoholowy 105 9.1. Mikrobiologiczne podstawy produkcji etanolu. 105 9.1.1. Produkcja etanolu przez drożdże. 106 9.1.2. Produkcja etanolu przez bakterie 108 9.2. Browarnictwo 108 9.3. Winiarstwo 111 9.4. Gorzelnictwo. 114 CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Badanie zdolności drożdży do przeprowadzania procesu fermentacj i alkoholowej 116 10. Produkcja użytecznych przemysłowo enzymów bakteryjnych 120 10.1. Charakterystyka hirudina bakterii z rodziny Bacillaceae 120 10.2. Enzymy produkowane przez laseczki Bacillus i ich przemysłowe zastosowania 120 CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Sprawdzenie zdolności bakterii z rodzaju Bacillus do syntezy enzymów o znaczeniu przemysłowym. 122 ODCZYNNIKI I PODŁOŻA UŻYTE W DOŚWIADCZENIACH 125 SPIS NAJWAŻNIEJSZYCH POJĘĆ. 128 BIBLIOGRAFIA.'t 131 Z okładki: Książka „Laboratorium mikrobiologiczne. Wybrane ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i stosowanej" powstała na podstawie kilkuletniego doświadczenia Autorek w pracy ze studentami w zakresie przedmiotów: mikrobiologia ogólna i mikrobiologia przemysłowa, na kierunku biotechnologia Politechniki Śląskiej. Zawiera zestawienie podstawowych wiadomości, niezbędnych na zajęciach laboratoryjnych z tych przedmiotów, ale może być ona również wykorzystana do przygotowania laboratoriów na kierunkach: ochrona środowiska, inżynieria środowiska oraz innych, wymagających podstaw mikrobiologicznych. Zagadnienia przedstawione w książce zawężono do treści bezpośrednio związanych z tematyką zajęć laboratoryjnych, prowadzonych na Politechnice Śląskiej i połączono z częścią praktyczną w taki sposób, aby każde ćwiczenie miało podstawy teoretyczne, uwzględnione w publikacji. Autorki mają nadzieję, że publikacja pomoże studentom w poznawaniu procesów biotechnologicznych, przebiegających z udziałem mikroorganizmów i zachęci do dalszego zgłębiania wiedzy mikrobiologicznej. Jednocześnie z życzliwością będą przyjmowały uwagi, które przyczyniąsię do ulepszenia niniejszej książki. Słowa kluczowe: • mikrobiologia ogólna, • mikrobiologia stosowana, • morfologia i fizjologia bakterii, • procesy biochemiczne użyteczne technologicznie, • metabolizm drobnoustrojów, • mikroorganizmy występujące w środowisku.
CHCESZ PRZED ZAKUPEM ZAPOZNAĆ SIĘ Z OFEROWANĄ KSIĄŻKĄ NAPISZ DO NAS MAILA, A OTRZYMASZ DARMOWY FRAGMENT!!!
Zobacz nasze pozostałe oferty:
|
|
Panelealle
|
|
|
|