|
EMIL DREWNIAK ,TERESA DREWNIAK MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI
WSiP 1998, str 164, stan db (podniszczona okładka, podpisana)
1. Wiadomości wstępne 1.1. Ogólne informacje o przedmiocie i programie nauczania 1.2. Zarys rozwoju mikrobiologii 1.3. Zadania i podział mikrobiologii 1.4. Środowiska bytowania drobnoustrojów 2. Wyposażenie i zasady pracy w pracowni mikrobiologicznej 2.1. Ogólne zasady pracy oraz regulamm pracowni mikrobiologicznej 2.2. Wyposażenie pracowni mikrobiologicznej 2.3. Budowa mikroskopu 2.4. Zasada działania mikroskopu 2.5. Posługiwanie się mikroskopem Ćwiczenie 2.1. Technika mikroskopowania 2.6. Przygotowanie szkła laboratoryjnego i sprzętu do prac mikrobiologicznych Ćwiczenie 2.2. Mycie i suszenie szkła laboratoryjnego Ćwiczenie 2.3. Wyjaławianie naczyń szklanych oraz sprzętu metalowego 2.7. Preparaty mikroskopowe i sposoby ich przygotowania Ćwiczenie 2.4. Przygotowanie preparatu drożdży piekarskich w kropli spłaszczonej. Ćwiczenie 2.5. Przygotowanie preparatu pleśni Ćwiczenie 2.6. Przygotowanie preparatu barwionego fioletem krystalicznym Ćwiczenie 2.7. Obserwacja mikroskopowa drobnoustrojów 2.8. Zasady przygotowywania pożywek mikrobiologicznych 2.9. Zasady posiewów drobnoustrojów na różne pożywki hodowlane 3. Morfologia drobnoustrojów 3.1. Wiadomości ogólne o systematyce drobnoustrojów 3.2. Podział systematyczny drobnoustrojów 3.3. Morfologia bakterii 3.4. Ruch bakterii 3.5. Przetrwalniki Ćwiczenie 3.1. Obserwacja mikroskopowa trwałych preparatów bakterii 3.6. Morfologia drożdży Ćwiczenie 3.2. Obserwacja mikroskopowa drożdży 3.7. Morfologia pleśni Ćwiczenie 3.3. Obserwacja mikroskopowa pleśni 3.8. Morfologia wirusów 4. Fizjologia drobnoustrojów 4.1. Ogólna charakterystyka procesów fizjologicznych drobnoustrojów 4.2. Wyposażenie enzymatyczne drobnoustrojów 4.3. Odżywianie się drobnoustrojów Ćwiczenie 4.1. Wpływ składu pożywki na wzrost drobnoustrojów Ćwiczenie 4.2. Wpływ pH pożywki na wzrost drobnoustrojów 4.4. Oddychanie drobnoustrojów Ćwiczenie 4.3. Obserwacja wzrostu drobnoustrojów i określanie ich stosunku do tlenu 4.5. Rozmnażanie się bakterii Ćwiczenie 4.4. Obserwacja makroskopowa i mikroskopowa kolonii bakterii z posiewów na pożywce stałej 4.6. Rozmnażanie się drożdży Ćwiczenie 4J. Obserwacja makroskopowa i mikroskopowa kolonii drożdży z posiewów na pożywce stałej 4.7. Rozmnażanie się pleśni Ćwiczenie 4.6. Obserwacja makroskopowa i mikroskopowa pleśni 4.8. Rozmnażanie się bakteriofagów 4.9. Ogólne wiadomości o udziale drobnoustrojów w krążeniu pierwiastków w przyrodzie 4.10. Obieg węgla w przyrodzie 4.11. Obieg azotu w przyrodzie 5. Wpływ czynników środowiska na drobnoustroje 5.1. Drobnoustroje a środowisko 5.2. Wpływ wody na procesy życiowe drobnoustrojów 5.3. Wpływ temperatury na drobnoustroje Ćwiczenie 5.1. Wpływ temperatury na szybkość rośnięcia ciasta Ćwiczenie 5.2. Obserwacja wzrostu drobnoustrojów w różnych temperaturach 5.4. Wykorzystanie wysokich i niskich temperatur do niszczenia drobnoustrojów w produktach spożywczych 5.5. Wpływ innych czynników fizycznych na drobnoustroje 5.6. Wpływ związków chemicznych na drobnoustroje Ćwiczenie 5.3. Obserwacja działania środków dezynfekcyjnych na drobnoustroje 5.7. Odczyn środowiska Ćwiczenie 5.4. Obserwacja wzrostu drobnoustrojów w środowiskach o różnym pH Ćwiczenie 5.5. Obserwacja wpływu pH na wzrost drożdży 5.8. Wpływ zwiększonego ciśnienia osmotycznego na drobnoustroje Ćwiczenie 5.6. Wpływ stężenia soli na wzrost bakterii Ćwiczenie 5.7. Porównanie szybkości psucia się produktów nisko i wysokosłodzonych 6. Wykorzystanie drobnoustrojów w procesach technologicznych przemysłu spożywczego 6.1. Wiadomości ogólne o procesach fermentacyjnych 6.2. Rola bakterii w przemyśle spożywczym 6.3. Bakterie właściwej fermentacyji mlekowej Ćwiczenie 6.1. Obserwacja mikroskopowa bakterii mlekowych stosowanych w mleczarstwie 6.4. Fermentacia Ćwiczenie 6.2. Nastawianie i obserwacja fermentacji mlekowej 6.5. Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym 6.6. Szkodliwe działanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym Ćwiczenie 6.3. Obserwacja zmian w produktach na skutek szkodliwej działalności bakterii mlekowych 6.7. Bakterie octowe 6.8. Fermentacja octowa Ćwiczenie 6.4. Nastawianie i obserwacja fermentacji octowej 6.9. Szkodliwe działanie bakterii octowych w przemyśle spożywczym Ćwiczenie 6.5. Zaoctowanie wina 6.10. Bakterie propionowe 6.11. Fermentacja propionowa 6.12. Bakterie masłowe 6.13. Fermentacja masłoąa- 6.14. Szkodliwa rola bakterii masłowych w przemyśle spożywczym Ćwiczenie 6.6. Obserwacja zmian w produktach wywołanych przez bakterie masłowe 6.15. Przemiany białek pod wpływem bakterii oraz ich znaczenie Ćwiczenie 6.7. Obserwacja wzrostu bakterii gnilnych na pożywce z żelatyną 6.16. Rozkład tłuszczów przez bakterie 6.17. Charakterystyka drożdży szlachetnych 6.18. Fermentacja alkoholowa Ćwiczenie 6.8. Obliczanie teoretycznej wydajności procesu fermentacji alkoholowej Ćwiczenie 6.9. Nastawianie i obserwacja fermentacji alkoholowej 6.19. Pożądana rola drożdży w przemyśle spożywczym Ćwiczenie 6.10. Badanie mikroskopowe drożdży piekarskich Ćwiczenie 6.11. Obserwacja mikroskopowa drożdży piwowarskich Ćwiczenie 6.12. Obserwacja mikroskopowa drożdży winiarskich Ćwiczenie 6.13. Obserwacja drożdży dzikich występujących w winiarstwie 6.20. Ujemna rola drożdży w przemyśle spożywczym Ćwiczenie 6.14. Obserwacja kompotu owocowego ze zmianami mikrobiologicznymi 6.21. Wykorzystanie pleśni w przemyśle spożywczym Ćwiczenie 6.15. Obserwacja mikroskopowa serów pleśniowych 6.22. Szkodliwa rola pleśni w przemyśle spożywczym Ćwiczenie 6.16. Obserwacja mikroskopowa produktów uszkodzonych przez pleśnie 6.23. Ogólne wiadomości o zwalczaniu szkodliwej mikroflory 7. Metody badania drobnoustrojów 7.1. Ogólne wiadomości o metodach badań mikrobiologicznych 7.2. Pobieranie próbek do analizy mikrobiologicznej Ćwiczenie 7.1. Analiza normy dotyczącej pobierania próbek do badań mikrobiologicznych 7.3. Barwienie preparatów mikroskopowych metodą Grama Ćwiczenie 7.2. Przygotowanie preparatu barwionego metodą Grama 7.4. Zasady przygotowywania rozcieńczeń z produktów spożywczych 7.5. Zasada oznaczania ogólnej liczby, drobnoustrojów metodą płytkową 7.6. Zasada oznaczania miana coli metodą wskaźnikową 7.7. Prowadzenie hodowli drobnoustrojów oraz interpretacja wyników badań Ćwiczenie 7.3. Obserwacja wzrostu drobnoustrojów na pożywkach płynnych i stałych Ćwiczenie 7.4. Obserwacja kolonii wyrosłych na płytkach Petriego oraz obliczanie ogólnej liczby drobnoustrojów wig (lub 1 cm3) badanej próbki Ćwiczenie 7.5. Obserwacja wzrostu bakterii na pożywce z żółcią i zielenią brylantową oraz oznaczanie miana coli badanego materiału 7.8. Zasada hodowli beztlenowców Ćwiczenie 7.6. Obserwacja wzrostu beztlenowców na pożywce Wrzoska 7.9. Badania mikrobiologiczne wody 7.10. Badania mikrobiologiczne powietrza Ćwiczenie 7.7. Obserwacja posiewu mikroflory powietrza 7.11. Wymagania mikrobiologiczne dla produktów spożywczych Ćwiczenie 7.8. Analiza wymagań mikrobiologicznych dla wybranego produktu I. Mikrobiologiczne aspekty higieny w przemyśle spożywczym 1,1. Ogólne wiadomości o zakażeniach i chorobach zakaźnych H.2. Źródła i drogi zakażenia 1.3. Sposoby zapobiegania zakażeniom 5.4. Nosicielstwo chorób 1.5. Choroby zakaźne przenoszone przez żywność 8.6. Zatrucia pokarmowe i sposoby zapobiegania 5.7. Źródła zakażeń w zakładach przemysłu spożywczego 8.8. Higiena osobista pracowników i wymagania zdrowotne 8.9. Higiena pomieszczeń produkcyjnych, maszyn, urządzeń, narzędzi i opakowań Ćwiczenie 8.1. Ustalanie stopnia zakażenia powietrza w pomieszczeniu produkcyjnym 8.10. Cel oraz zakres kontroli mikrobiologicznej w zakładach przemysłu spożywczego Ćwiczenie 8.2. Ocena stanu sanitarnego zakładu produkcyjnego 8.11. Ważniejsze metody stosowane w kontroli mikrobiologicznej zakładu Ćwiczenie 8.3. Ocena stopnia zakażenia sprzętu Ćwiczenie 8.4. Oznaczanie czystości mikrobiologicznej butelek mleczarskich metodą płukania Ćwiczenie 8.5. Ocena czystości butelek nietylkodlamoli mleczarskich Ćwiczenie 8.6. Oznaczanie czystości rąk metodą tamponową Ćwiczenie 8.7. Ocena czystości rąk 8.12. Badanie mikrobiologiczne linii produkcyjnych 9. Przepisy laboratoryjne
Zapraszam na inne moje aukcje
|
|