Tytuł |
Mikrobiologia żywności |
Autor |
Małgorzata Jałosińska |
Wydawca |
FORMAT - AB |
Liczba stron |
218 |
Okładka |
miękka |
Książka przeznaczona dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, zgodna z programem nauczania nr 24 07.
Spis treści
Rozdział 1.
Wiadomości wstępne
1.1. Zadania i zakres przedmiotu
1.2. Środowiska bytowania drobnoustrojów
1.3. Rola drobnoustrojów w przyrodzie i gospodarce człowieka
Rozdział 2.
Wyposażenie i zasady pracy w pracowni mikrobiologicznej
2.1. Zasady BHP w pracowni mikrobiologicznej
2.2. Organizacja pracowni mikrobiologicznej
2.3. Wyposażenie pracowni mikrobiologicznej
2.4. Preparaty mikroskopowe
2.5. Podłoża do hodowli drobnoustrojów
Rozdział 3.
Morfologia drobnoustrojów
3.1. Systematyka drobnoustrojów
3.2. Morfologia bakterii
3.3. Morfologia drożdży
3.4. Pleśnie
3.5. Wirusy
Rozdział 4.
Fizjologia drobnoustrojów
4.1. Odżywianie się drobnoustrojów
4.2. Oddychanie drobnoustrojów
4.3. Rozmnażanie się drobnoustrojów
4.4. Enzymy w procesach fizjologicznych drobnoustrojów
Rozdział 5.
Wpływ środowiska na wzrost i rozwój drobnoustrojów
5.1. Środowisko bytowania drobnoustrojów
5.2. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na rozwój drobnoustrojów
Rozdział 6.
Wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji żywności
6.1. Procesy fermentacyjne
6.2. Rola bakterii mlekowych w przetwórstwie spożywczym
6.3. Znaczenie bakterii octowych
6.4. Rola bakterii propionowych
6.5. Charakterystyka i rola drożdży
6.6. Znaczenie pleśni
6.7. Bakterie fermentacji masłowej
6.8. Mikrobiologiczny rozkład podstawowych składników żywności
Rozdział 7.
Mikrobiologiczne aspekty higieny w produkcji żywności
7.1. Zakażenia i choroby zakaźne
7.2. Zatrucia pokarmowe
7.3. Higiena pomieszczeń zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych
7.4. Higiena personelu