Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Mikrobiologia żywności

04-06-2012, 7:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2339336143
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 7   
Koniec: 21-05-2012 10:27:43

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

 

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł Mikrobiologia żywności
Autor Małgorzata Jałosińska
Wydawca FORMAT - AB
Liczba stron 218
Okładka miękka

 

 

 

 


Książka przeznaczona dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, zgodna z programem nauczania nr 24 07.

 

Spis treści

 

Rozdział 1.

Wiadomości wstępne

1.1. Zadania i zakres przedmiotu

1.2. Środowiska bytowania drobnoustrojów

1.3. Rola drobnoustrojów w przyrodzie i gospodarce człowieka

Rozdział 2.

Wyposażenie i zasady pracy w pracowni mikrobiologicznej

2.1. Zasady BHP w pracowni mikrobiologicznej

2.2. Organizacja pracowni mikrobiologicznej

2.3. Wyposażenie pracowni mikrobiologicznej

2.4. Preparaty mikroskopowe

2.5. Podłoża do hodowli drobnoustrojów

Rozdział 3.

Morfologia drobnoustrojów

3.1. Systematyka drobnoustrojów

3.2. Morfologia bakterii

3.3. Morfologia drożdży

3.4. Pleśnie

3.5. Wirusy

Rozdział 4.

Fizjologia drobnoustrojów

4.1. Odżywianie się drobnoustrojów

4.2. Oddychanie drobnoustrojów

4.3. Rozmnażanie się drobnoustrojów

4.4. Enzymy w procesach fizjologicznych drobnoustrojów

Rozdział 5.

Wpływ środowiska na wzrost i rozwój drobnoustrojów

5.1. Środowisko bytowania drobnoustrojów

5.2. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na rozwój drobnoustrojów

Rozdział 6.

Wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji żywności

6.1. Procesy fermentacyjne

6.2. Rola bakterii mlekowych w przetwórstwie spożywczym

6.3. Znaczenie bakterii octowych

6.4. Rola bakterii propionowych

6.5. Charakterystyka i rola drożdży

6.6. Znaczenie pleśni

6.7. Bakterie fermentacji masłowej

6.8. Mikrobiologiczny rozkład podstawowych składników żywności

Rozdział 7.

Mikrobiologiczne aspekty higieny w produkcji żywności

7.1. Zakażenia i choroby zakaźne

7.2. Zatrucia pokarmowe

7.3. Higiena pomieszczeń zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych

7.4. Higiena personelu

 

Mikrobiologia żywności