Mikoryza jest wzajemnym korzystnym współżyciem roślin i specyficznych grzybów symbiotycznych, nawiązujących bezpośredni kontakt z korzeniami rośliny - gospodarza.
Obecna dzięki mikoryzie poza korzeniowa sieć strzępek grzybowych zwiększa zasięg pobierania i transportu azotu, fosforu i mikroelementów z gleby do korzeni, z których grzyb w zamian uzyskuje niezbędne asymilaty roślin (cukry) stanowiące dla niego źródło węgla i energii.
Mikoryza zwiększa odporność roślin na niesprzyjające warunki środowiskowe, np. niewystarczająca dostępność wody i składników pokarmowych w glebie, niewłaściwy odczyn gleby, zanieczyszczenia metalami ciężkimi.
Jakie korzyści daje mikoryza?
- zwiększa powierzchnię chłonną korzeni
- zwiększa odporność na stresy związane z brakiem wody, temperaturą, niewłaściwym pH gleby, zanieczyszczeniem metalami ciężkimi
- przyspiesza wzrost roślin
- chroni przed chorobami korzeni
- poprawia kondycję roślin
Jest to jedyna prawdziwa forma mikoryzy - jej nośnikiem jest podłoże będące naturalnym środowiskiem grzybów mikoryzowych w odrużnieniu od mikoryzy płynnych i żelowych, które są drogie o posiadają bardzo krótki okres ważności. Grzyby w nich szybko giną z powodu braku tlenu i wysokiej temperatury.
Dawkowanie:
Stosujemy Mikoryzę w ilości 20g (1 łyżkę) pod roślinę, podczas przygotowywania podłoża dla wielu roślin dodajemy 10% Mikoryzy do całości przygotowywanego podłoża.