Charakterystyka:
Wspaniała przekąska. Migdały są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i witaminy E oraz B2. Zawierają one także znaczące ilości wapnia i magnezu. Pomocne w czasie intensywnej pracy umysłowej (odżywiają komórki mózgowe), wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają nadciśnieniu. Lubi je każdy. Migdały blanszowane stanowią idealną, zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Produkuje się z nich marcepan - wykwintny smakołyk oraz olej migdałowy, posiadający duże właściwości odżywcze. Używa się ich również do produkcji odżywczych kosmetyków.
Właściwości odżywcze migdałów (garść migdałów - ok. 25szt) zawiera:
- Kalorie: 164 cal.
- Proteiny (białko): 6,0g
- węglowodany: 5,6g
- tłuszcz: 14,3g
- błonnik: 3,3g
- Witamina E: 7.4 IU
- Witamina B2: 0.23 mg
- Magnez: 78 mg
Zastosowanie:
Naturalne lub prażone stanowią idealny dodatek do:
- dań śniadaniowych: owsianki, serka wiejskiego, musli
- wypieków (makowca, sernika, keksu, szarlotki, ciasta migdałowego, tarty owocowej z galaretką) i deserów (lodów, naleśników na słodko, pieczonych lub grillowanych owoców, precli)
- ryb: duszonego pstrąga, świątecznego karpia zapiekanego,
- drobiu: filetów z kurczaka, duszonej kaczki w pomarańczach, czy indyka z malagą
- duszonych warzyw i potraw wegetariańskich: kalafior lub brokuł (uprażone z dodatkiem sosu koperkowego lub czosnkowego winegret), sałatek owocowych, zapiekanek ryżowych, omletów
- ciepłych napoi i drinków: dodatek do grzanego wina oraz herbaty wraz z korzennymi przyprawami i plastrami pomarańczy
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.