Migdały płatki 100 g
Płatki migdałów są pysznym i dekoracyjnym dodatkiem do wielu dań. Są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne, obniżają poziom „złego” cholesterolu, działają przeciwzapalnie, chronią przed cukrzycą oraz mają korzystny wpływ na układ krążenia.
Płatki migdałów są wspaniałym dodatkiem do wyrobów cukierniczych oraz piekarniczych (tortów, ciast, ciastek, batonów, czekolad), a także idealnie sprawdzają się jako składnik sałatek czy nawet panierka do mięs. Mają przyjemny, łagodny, orzechowy smak i chętnie jadane są na surowo lub prażone. Zawierają ok. 55% tłuszczu, 21% białka, ok. 15% cukrów oraz minerały (magnez, potas, wapń żelazo, fosfor, proteiny) – dzięki takiemu składowi garść migdałów (ok. 28 g) pod względem wartości odżywczych może zastąpić jeden posiłek dziennie – na przykład śniadanie lub podwieczorek.
Kraj pochodzenia: Hiszpania