Mąka migdałowa 200g
skład: 100% migdałów mielonych
(mąka jest nieco ciemniejsza niż na zdjęciu poniważ migdały są mielone z brązową skórką)
Zapraszam do spróbowania ciasta z użyciem właśnie mąki migdałowej.
Zadziwiajacy smak. Gorąco polecam!
Bliskowschodnie ciasto pomarańczowe
1 pomarańcza
3 jajka
250 g cukru
200 g mąki migdałowej
55 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pomarańczę (w całości) gotujemy przez godzinę na granicy wrzenia. Jajka ubijamy z cukrem, aż nabiorą jasnego koloru. Dodajemy mąkę migdałową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.Pomarańczę kroimy na kawałki, usuwamy pestki i razem ze skórką miksujemy na puree. Puree pomarańczowe łączymy z przygotowaną masą, przekładamy do małej formy tortowej, wysmarowanej masłem. Pieczemy około 45 minut w 180 st. C.Wystudzone ciasto można posmarować gęstym, greckim jogurtem lub serkiem homogenizowanym wymieszanym z marmoladą pomarańczową. (przepis pochodzi z blogu p. Oli Lazar)
Oto opinie naszych klientów, lepszej rekomendacji nie potrzeba :)
"Ludzie, kupujcie tę mąkę migdałową, ciasto z podanego na aukcji przepisu jest PRZEPYSZNE !!!!!! Wyczuwalne kawałki migdałów, pomarańcza, normalnie MIÓD MALINA!!!! :)))))