Charakterystyka
Migdały są jadalnymi nasionami migdałowca zwyczajnego. Żywieniowo zalicza się je do grupy orzechów, chociaż w istocie nimi nie są. Drzewa migdałowca występują praktycznie na wszystkich kontynentach.
Działanie
• Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii, a jednocześnie są one pożyteczne dla naszego zdrowia – to bomba witaminowa, pełna wapnia, białka oraz witaminy E – substancji młodości, która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego.
• Zawierają także witaminę B2, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku, a także istotne dla organizmu mikroelementy: m.in. cynk (wzmaga działanie układu odpornościowego) oraz magnez (pomaga radzić sobie ze stresem).
• korzystnie wpływają na układ krwionośny i zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej serca
• wpływają na obniżenie trójglicerydów
• są zalecane w zapobieganiu nadciśnieniu tętniczemu
• pozytywnie wpływają na obniżenie “złego” cholesterolu (LDL)
• zawierają sporo pomocnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych
• są pomocne w leczeniu chorób układu moczowego i dróg żółciowych
• pomagają w schorzeniach oskrzeli
• są pomocne przy chrypkach i suchym kaszlu.
• Dodatkowo poza właściwościami zdrowotnymi, orzechy są doskonałe dla naszej cery. Każda porcja orzechów stanowi zastrzyk witaminy A, która uelastycznia i wzmacnia skórę, witamin B1 i B2 które zapobiegają nadmiernemu wysuszaniu i łuszczeniu się naskórka, oraz witaminy C która stymuluje proces produkcji kolagenu i elastyny. Mikroelementy zawarte w orzechach zapewniają skórze optymalną wilgotność i regulują proces regeneracji naskórka.
Opakowanie
Migdały zapakowane są w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie
Migdały są idealną przekąską między posiłkami, ale również stanowią nieodłączny element ciast oraz deserów. W przemyśle piekarskim znajdują zastosowanie jako masa migdałowa. Przerabiane są również na marcepan. Z nasion migdała tłoczy się bardzo smaczny olej migdałowy.
Kraj pochodzenia: USA, Chile, Australia