Migdały mają zbawienne właściwości dla serca. Ponadto są łatwe w przechowywaniu, można je łatwo zabrać do pracy lub do szkoły, więc są świetnym składnikiem zdrowej przekąski, zastępującej chipsy lub ciastka.
Migdały kontra „zły” cholesterol
Migdały są bogate zarówno w jedno jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.
Badania wykazały, że dzienne spożycie 37g migdałów redukuje poziom cholesterolu LDL o 4%, a spożycie 73g migdałów redukuje zły cholesterol o 9,4%. Innymi słowy garść migdałów dziennie znacząco redukuje ryzyko chorób niedokrwiennych serca.
Z kolei obecna w migdałach witamina E, która jest przeciwutleniaczem, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału serca, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Witamina E jest tez swoistym eliksirem młodości - jako silny antyoksydant opóźnia starzenie się komórek ciała.
Migdały są również bogate w błonnik, który nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale również działa pozytywnie na perystaltykę jelit.
W migdałach znajdziemy w dużych ilościach:
magnez,
potas,
wapń,
żelazo,
fosforu,
proteiny.