LANDGARTEN - MIESZANKA STUDENCKA JAGODY GOJI W CZEKOLADZIE – BIO
- Produkt: MIESZANKA STUDENCKA JAGODY GOJI W CZEKOLADZIE – BIO
- Producent: LANDGRATEN
- Data ważności: 14 miesięcy od daty produkcji.
- Dodatkowe informacje: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Waga: 50 g
Najwyższej jakości produkt sporządzony z pochodzących
z kontrolowanej, ekologicznej uprawy: jagód goji, prażonych ziaren soi, orzechów nerkowca i rodzynek, w polewie z ekologicznej czekolady.
Produkt bezglutenowy, bez orzechów ziemnych, wegetariański, nie modyfikowany genetycznie, o dużej zawartości błonnika, żelaza, magnezu i naturalnych izoflawonów.
Produkt wolny jest od pestycydów, metali ciężkich i innych środków trujących zgodnie z przepisami Unii Europejskiej.
Składniki: mleczna czekolada* – 11 % (, cukier trzcinowy*, masło kakaowe*, mleko w proszku*, masa kakaowa*, emulgator: lecytyna), gorzka czekolada* – 34 % (, cukier trzcinowy*, masło kakaowe*, masa kakaowa*, kakao w proszku mocno odolejone*, emulgator: lecytyna), biała czekolada* – 18 % (cukier trzcinowy*, masło kakaowe*, mleko w proszku*, emulgator: lecytyna), rodzynki* – 11% (rodzynki*, olej słonecznikowy*) ziarna soi* – 11 %, orzechy nerkowca* – 8 %, jagody goji – 5 %, dekstroza*, polewa* (Gummi arabicum*, sacharoza*, miód kwiatowy*), sól morska.
* – z kontrolowanej, ekologicznej uprawy
Zawartość kakao w czekoladzie: biała – minimum 30 %, mleczna – 37 %, gorzka – 62 %.
Pochodzenie: gospodarstwa rolne Unii Europejskiej i inne, ziarna soi z upraw w Austrii
Organ kontrolny: Lacon/AT-BIO-402
Wartości odżywcze (zawartość w 100 g):
Wartość energetyczna: 493 kcal/2063 kJ
Białko: 10,4 g
Węglowodany: 45,3 g, w tym cukier: 40,7 g
Tłuszcze: 29,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 16,0 g
Cholesterol: 0 mg
Błonnik: 6,4 g
Sód: 0,2 g
Żelazo: 6 mg = 40 % RDA ♦
Magnez: 101 mg = 27 % RDA ♦
Izoflawony: 59 mg
♦ RDA – Recommended Daily Allowances (zalecana dawka dzienna)
Produkt i jego opakowanie są zgodne z austriacką ustawą LMSVG 2006 oraz rozporządzeniami Unii Europejskiej 834/2007, 1924/2006, 1935/2004.
Izoflawony:
W krajach, w których soja stanowi podstawowy element diety, wskaźniki zachorowalności na choroby serca i różnego rodzaju nowotwory są zazwyczaj niższe. Soja jest roślinnym źródłem fitoestrogenów i jednym z najbogatszych źródeł najlepiej zbadanego izoflawonu o nazwie genisteina. Izoflawony występujące
w soi: genisteina i daidzeina pomagają regulować równowagę hormonalną u kobiet, mogą zapobiegać osteoporozie oraz mają silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i obniżają poziom cholesterolu.
Izoflawony to naturalne fitoestrogeny roślinne, które przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, wpływają na różnicowanie się komórek i chronią przed skutkami chemioterapii. Produkty sojowe zawierają różnorodne dobroczynne składniki
i mają wyjątkowe właściwości, które chronią przed nowotworami i chorobami serca.
Jagody goji:
Jagody goji uznawane za jedno z najbardziej wartościowych, naturalnych pożywień na świecie. Spożywanie goji wspomaga budowę nowych komórek oraz regenerację tych zniszczonych, działa wzmacniająco na stawy i kości, poprawia wzrok dzięki obecność zeaksantyny. Owoce goji opóźniają procesy starzenia, co niewątpliwie prowadzi do długowieczności. Są stosowane jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych i są skuteczne
w procesach odtruwania wątroby nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi.
Goji wzmacnia układ trawienny i reguluje jego pracę. Zwalcza otyłość i wykazuje działanie anty-nowotworowe. Niezwykła mieszanka cennych składników w jagodach jest także świetnym środkiem zaradczym na wszelkiego typu alergie i wysypki skórne.
Jagody goji znane są także ze swoich właściwości antybakteryjnych
i przeciwgrzybicznych.
INFORMACJE O PRODUCENCIE I CERTYFIKATACH
LANDGARTEN
W roku 1987 Herbert Stava i Johannes Strobl zapoczątkowali uprawę soi w Dolnej Austrii. Posiadłość rodziny Stava w Bruck an der Leitha oferowała idealne warunki do uprawy soi: łagodny i słoneczny klimat, urodzajne ziemie, wolny od jakichkolwiek zanieczyszczeń teren. Prawdziwy wiejski ogród – jak brzmi dosłowne tłumaczenie nazwy firmy LANDGARTEN.
Rośliny dojrzewały fantastycznie i w ten sposób ziarna soi stały się pierwszym produktem firmy – ekologiczną przekąską.
Tysiące roślin soi rosnących obecnie na polach należących do firmy, stały się podstawą sukcesu marki LANDGARTEN.
Wszystkie produktu firmy LANDGARTEN są bezglutenowe,
z kontrolowanych, ekologicznych upraw i dlatego nie modyfikowane genetycznie.
Uczciwe podejście do wszystkich partnerów firmy powoduje, że ekologiczne chrupiące przekąski i pełnowartościowe łakocie smakuję jeszcze lepiej. Od roku 2009 firma używa do produkcji tylko czekolad z certyfikatem FAIRTRADE. Również inne surowce używane do produkcji są systematycznie zamieniane na produkty ze znakiem FAIRTRADE.
Jakość produktów ze znakiem LANDGARTEN jest corocznie sprawdzana przez niezależne instytucje:
- BIO – wszystkie produkty posiadają certyfikaty austriackiego organu kontrolnego Lacon (AT-BIO-402)
- IFS – jakość zarządzania firmy Landgarten spełnia kryteria IFS (International Food Standard) na „wyższym poziomie” to znaczy
powyżej 95 %
- FAIRTRADE – FLO-CERT potwierdza, że firma Landgarten spełnia standardy FAIRTRADE.
Motto firmy LANDGARTEN brzmi:
„ Świat nie został nam darowany w spadku przez naszych przodków lecz został nam wypożyczony przez nasze dzieci”
Zdaniem właścicieli firmy długofalowy rozwój osadzony jest na 3 kolumnach: ekologia, stosunki międzyludzkie i ekonomia. Kluczem do sukcesu jest harmonia pomiędzy tymi elementami.
Firma przykłada olbrzymie znaczenie do ochrony środowiska i dlatego zwraca dużą uwagę na sposób i miejsce skąd pochodzą surowce do produkcji, jak również w jaki sposób utylizowane są odpady.
Założyciele firmy LANDGARTEN są mocno zaangażowani w rozwój alternatywnych źródeł energii – gaz ekologiczny, energia wiatrowa, produkcja alg, kompostowanie odpadów.