LANDGARTEN - MIESZANKA STUDENCKA JABŁKO
I ŻURAWINA – BIO
- Produkt: MIESZANKA STUDENCKA JABŁKO I ŻURAWINA
– BIO
- Producent: LANDGRATEN
- Data ważności: 14 miesięcy od daty produkcji.
- Dodatkowe informacje: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Waga: 50 g
Najwyższej jakości produkt sporządzony z pochodzących
z kontrolowanej, ekologicznej uprawy: orzechów nerkowca, ziaren soi, orzechów laskowych, suszonych rodzynek, żurawiny i jabłek.
Produkt bezglutenowy, bez orzechów ziemnych, wegetariański,
nie modyfikowany genetycznie, o dużej zawartości błonnika,
o wysokiej zawartości żelaza i fosforu, cynku i naturalnych izoflawonów.
Produkt wolny jest od pestycydów, metali ciężkich i innych środków trujących zgodnie z przepisami Unii Europejskiej
Składniki: orzechy nerkowca* – 20 %, rodzynki* – 20 % (rodzynki*, olej słonecznikowy*), ziarna soi* – 19,5 %, orzechy laskowe* – 15 %, żurawiny – 15 %, (żurawiny*, koncentrat soku jabłkowego*, olej słonecznikowy*) kawałki jabłek* – 10 %, sól morska*.
* – z kontrolowanej, ekologicznej uprawy
Pochodzenie: gospodarstwa rolne Unii Europejskiej i inne, ziarna soi z upraw w Austrii
Organ kontrolny: Lacon/AT-BIO-402
Wartości odżywcze (zawartość w 100 g):
Wartość energetyczna: 457 kcal/1912 kJ
Białko: 10,5 g
Węglowodany: 45,5 g, w tym cukier:, 37,6 g
Tłuszcze: 25,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 5,7 g
Cholesterol: 0 mg
Błonnik: 5,8 g
Sód: 0,2 g
Żelazo: 7 mg = 52 % RDA ♦
Fosfor: 175 mg = 25 % RDA ♦
Izoflawony: 39 mg
♦ RDA – Recommended Daily Allowances (zalecana dawka dzienna)
Produkt i jego opakowanie są zgodne z austriacką ustawą LMSVG 2006 oraz rozporządzeniami Unii Europejskiej 834/2007, 1924/2006, 1935/2004.
Izoflawony:
W krajach, w których soja stanowi podstawowy element diety, wskaźniki zachorowalności na choroby serca i różnego rodzaju nowotwory są zazwyczaj niższe. Soja jest roślinnym źródłem fitoestrogenów i jednym z najbogatszych źródeł najlepiej zbadanego izoflawonu o nazwie genisteina. Izoflawony występujące
w soi: genisteina i daidzeina pomagają regulować równowagę hormonalną u kobiet, mogą zapobiegać osteoporozie oraz mają silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i obniżają poziom cholesterolu.
Izoflawony to naturalne fitoestrogeny roślinne, które przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, wpływają na różnicowanie się komórek i chronią przed skutkami chemioterapii. Produkty sojowe zawierają różnorodne dobroczynne składniki
i mają wyjątkowe właściwości, które chronią przed nowotworami i chorobami serca.
Owoce żurawiny od setek lat były cenione jako naturalne remedium na zakażenia układu moczowego.
Ostatnie badania wykazały także, że substancje zawarte w owocach żurawiny:
- mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz jamę ustną,
- wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczą szkodliwe bakterie.
- wspomagają skuteczność leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Owoce żurawiny zawierają kwas chinowy. Jest on szczególny ponieważ w postaci niezmienionej zostaje wydalany z naszego organizmu wraz z moczem. Jego obecność sprawia, że mocz ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki.
- obniżają stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL,
- pomagają w zdrowieniu po zawale,
- zapobiegają nowotworom,
- zwalczają wirusa opryszczki
Żurawina spożywana jako składnik urozmaiconej diety, wykazuje dobroczynne oddziaływanie dla zdrowia. Ma zarówno działanie terapeutyczne (w przypadku dolegliwości układu moczowego), ale przede wszystkim profilaktyczne.
INFORMACJE O PRODUCENCIE I CERTYFIKATACH
LANDGARTEN
W roku 1987 Herbert Stava i Johannes Strobl zapoczątkowali uprawę soi w Dolnej Austrii. Posiadłość rodziny Stava w Bruck an der Leitha oferowała idealne warunki do uprawy soi: łagodny i słoneczny klimat, urodzajne ziemie, wolny od jakichkolwiek zanieczyszczeń teren. Prawdziwy wiejski ogród – jak brzmi dosłowne tłumaczenie nazwy firmy LANDGARTEN.
Rośliny dojrzewały fantastycznie i w ten sposób ziarna soi stały się pierwszym produktem firmy – ekologiczną przekąską.
Tysiące roślin soi rosnących obecnie na polach należących do firmy, stały się podstawą sukcesu marki LANDGARTEN.
Wszystkie produktu firmy LANDGARTEN są bezglutenowe,
z kontrolowanych, ekologicznych upraw i dlatego nie modyfikowane genetycznie.
Uczciwe podejście do wszystkich partnerów firmy powoduje, że ekologiczne chrupiące przekąski i pełnowartościowe łakocie smakuję jeszcze lepiej. Od roku 2009 firma używa do produkcji tylko czekolad z certyfikatem FAIRTRADE. Również inne surowce używane do produkcji są systematycznie zamieniane na produkty ze znakiem FAIRTRADE.
Jakość produktów ze znakiem LANDGARTEN jest corocznie sprawdzana przez niezależne instytucje:
- BIO – wszystkie produkty posiadają certyfikaty austriackiego organu kontrolnego Lacon (AT-BIO-402)
- IFS – jakość zarządzania firmy Landgarten spełnia kryteria IFS (International Food Standard) na „wyższym poziomie” to znaczy
powyżej 95 %
- FAIRTRADE – FLO-CERT potwierdza, że firma Landgarten spełnia standardy FAIRTRADE.
Motto firmy LANDGARTEN brzmi:
„ Świat nie został nam darowany w spadku przez naszych przodków lecz został nam wypożyczony przez nasze dzieci”
Zdaniem właścicieli firmy długofalowy rozwój osadzony jest na 3 kolumnach: ekologia, stosunki międzyludzkie i ekonomia. Kluczem do sukcesu jest harmonia pomiędzy tymi elementami.
Firma przykłada olbrzymie znaczenie do ochrony środowiska i dlatego zwraca dużą uwagę na sposób i miejsce skąd pochodzą surowce do produkcji, jak również w jaki sposób utylizowane są odpady.
Założyciele firmy LANDGARTEN są mocno zaangażowani w rozwój alternatywnych źródeł energii – gaz ekologiczny, energia wiatrowa, produkcja alg, kompostowanie odpadów.