Opis produktu
Wspaniała mieszanka ziół podkreślająca walory smakowe i zapachowe domowych wyrobów.
Idealna do wykorzystania w przepisie na 2 ,,keksówki"" pysznego pasztetu wieprzowego:
Składniki:
- 1,5 kg różnych mięs ( wołowina, wieprzowina, cielęcina),
- 0,6 kg surowego boczku,
- 0,6 kg wątroby cielęcej lub wieprzowej,
-marchew, pietruszka (po kilka sztuk), 2 cebule, 10 dkg suszonych grzybów, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól,
-mieszanka ziołowa ,,Frykas Dziadka Władysława"".
-do przygotowania formy: cienkie paski słoniny (boczku), masło, bułka tarta.
Mięso, grzyby i warzywa wkładamy do rondla. Zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę lub pokrojoną podsmażamy na osobnej patelni. Wystudzone mięsa miksujemy wraz z warzywami i grzybami lub mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Do masy wbijamy jaja. Dodajemy mieszankę ziołową ,,Frykas Dziadka Władysława"". Solimy wedle uznania. Dla wzbogacenia smaku możemy dolać kieliszek koniaku lub czerwonego wytrawnego wina, dodać orzechy, kapary, suszone śliwki. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy plastry słoniny (boczku). Do formy wkładamy masę mięsną i ugniatamy łyżką. Pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Podajemy z żurawiną, chrzanem, grzybkami marynowanymi, śliwkami lub gruszkami w occie.
Ilość mieszanki ziołowej należy dodać wedle własnych upodobań smakowych.
Idealne do kiełbas przygotowywanych w domowych wędzarniach. Nadadzą niezapomniany smak potrawą i pozostawiają przyjemne wspomnienia po posiłku. Opakowanie przypraw starcza na 2,5kg mięsa.