Mieszanka rzeżuchy, gorczycy i rzodkwi jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, PP, a także magnezu, żelaza, cynku, wapnia, potasu. Pomaga odzyskać siły po tzw. 'zmęczeniu wiosennym'' oraz po przebytych chorobach. Wykazuje działanie dezynfekujące i oczyszczające, pomaga w odbudowie flory bakteryjnej jelit. Zawarta siarka pobudza apetyt i przyspiesza przemianę materii.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie.
skład: |
nasiona rzeżuchy 40%, gorczycy białej 30%, rzodkwi 30% |
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
Nasiona dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do czystego słoika w takiej ilości aby zakrywały całe dno i zalać przegotowaną, zimną wodą. Po kilku godzinach wodę należy zlać i słoik z namoczonymi nasionami pozostawić w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Co najmniej dwa razy dziennie należy nasiona przepłukiwać wodą, a jej nadmiar zlewać aby uniknąć pleśnienia nasion. Po 4-5 dniach nasiona wykiełkują i są gotowe do spożycia. Doskonałe do kanapek np. z masłem czosnkowym, różnych pysznych surówek. Kiełki można produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkuje się wówczas nawet trzy zestawy różnych nasion.
Wartość odżywcza kiełków została przebadana w Instytucie Żywności i Żywienia.
PRZEPIS KULINARNY
OSTRA SAŁATKA Z KIEŁKAMI
Składniki:
2 woreczki ryżu, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasów, sos sojowy, 1,5 szklanki kiełków, 2-3 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki curry, 2 łyżki majonezu.
Wykonanie:
Ugotować ryż, ananasy pokroić w drobne cząstki, odsączyć kukurydzę. Sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać curry i majonez. Dobrze schłodzić
ŻYCZYMY ZDROWIA I SMACZNEGO !!!