MIESZANKA ORIENTALNA
W skład mieszanki wchodzą: ryż - 50%, len - 50%, a więc warzywa lub przyprawy bardzo popularne w krajach Orientu.
Świeże kiełki nasion mają wyjątkowo wysoką zawartość odżywczą.
W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy A, C, B1, B6, E, H oraz składniki mineralne i mikroelementy.
Są także źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika.
Kiełki mają wszechstronny wpływ na nasz organizm, np. obniżają poziom cholesterolu we krwi, wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek, wpływają pozytywnie na serce, nerwy, skórę, krew i mózg, chronią przed anemią, zapobiegają i leczą przeziębienia, zwiększają odporność, odchudzają i odmładzają.
Kiełki możemy spożywać w surówkach, kanapkach, mieszać z twarogami, jajkami, masłem i majonezem.
Mogą być dodatkiem do zup, sosów, ryżu, ziemniaków, makaronów, farszów.
Licytujesz 1 opakowanie nasion o wadze ok. 20 gram.
Ponieważ wbrew pozorom kiełkowanie nie jest łatwą sztuką poniżej podajemy podstawową procedurę prawidłowego kiełkowania nasion, która mamy nadzieję pomoże naszym klientom uzyskać dorodne i smaczne kiełki wysokiej jakości.
1/ Pobranie odpowiedniej ilości nasion, sprawdzenie ich czystości, usunięcie takich elementów, jak kamyki, nasiona chwastów, połamane lub uszkodzone nasiona.
2/ Przepłukanie nasion.
3/ Namaczanie nasion przez odpowiednio długi czas w zależności od gatunku.
4/ Wstawienie nasion do pojemnika, odpowiednio częste przepłukiwanie, również w zależności od gatunku.
5/ Należy zadbać o to, aby nasiona nie psuły się i nie pleśniały. Dzieje się tak wtedy, gdy wsypiemy ich zbyt dużą ilość. Dlatego wsypujemy tylko jedną warstwę luźno rozłożonych nasion. Do namaczania i zraszania należy używać zawsze letniej, przegotowanej wody. Pleśń pojawia się również z powodu zbyt dużej wilgoci, lub zbyt wysokiej temperatury (albo i jedno i drugie ), ponadto niektóre nasiona są trudniejsze w hodowli, dla ich skiełkowania z sukcesem, oprócz wiedzy niezbędne jest też odpowiednie doświadczenie, dlatego właśnie tak często poleca się lucernę lub rzodkiewkę na początek hodowli, jako rośliny kiełkujące dość łatwo.
Metody kiełkowania:
Hodowlę kiełków najlepiej zacząć od kiełkowania na sitku, ligninie lub wacie. Po nabraniu doświadczenia i wprawy można pokusić się o kiełkowanie w pojemnikach.
1/ Na sitku: łyżkę wypłukanych nasion pszenicy, jęczmienia lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko. Do szklanki wlewamy letnia wodę, tak aby nasiona się z nią nie stykały. Wymieniamy wodę 1-2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po kilku dniach.
2/ Na ligninie lub wacie: metoda najlepsza dla rzodkiewki, rzeżuchy i lnu. Na talerzyku lub spodeczku kładziemy zwilżoną ligninę lub watę i rozsypujemy na nim równomiernie nasiona. Zraszamy 2-3 razy dziennie, tak aby podłoże nie wyschło. Po kilku dniach pojawiają się kiełki.
3/ Na gazie: metoda najlepsza dla cieciorki, soi oraz fasoli mung i adzuki. Nasiona najpierw moczymy w letniej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie osączamy je i opłukujemy. Do dość szerokiego naczynia, np. słoika lub garnka, wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Naczynie nakrywamy gazą mocując ją gumką wokół jego brzegów tak aby nie dotykała ona wody. Rozsypujemy nasiona, w taki sposób aby leżały na wilgotnej gazie, ale się nie moczyły. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia.
4/ W pojemniku: bardzo wygodna do kiełkowania nasion jest kiełkownica. Jest ona zbudowana z pięciu elementów.
a/ Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
b/ Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20cm. Można w nich poddawać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
c/ Czerwone syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.
d/ Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania nasion umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów tlenu.
e/ Zbiornik wody – po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku, może ona służyć do podlewania kwiatów.
Wszelkie pytania odnośnie transakcji i towaru prosimy zgłaszać na maila: [zasłonięte]@wp.pl
|