Mieszanka na PODPŁOMYKI
BEZ DODATKU MĄKI PSZENNEJ
100 % mąka żytnia razowa 2000 (z pełnego przemiału)
oczywiście pieczone na zakwasie ;)
Mój trzy letni synek je UWIELBIA, a ja, tylko na podpłomykach mogę "przemycić" mnogość ;) ziaren różnorakich, które są ze smakiem zjadane!!!
W opakowaniu 2 woreczki
Spożywanie chleba żytniego pomaga:
*utrzymać prawidłową masę ciała (kwas mlekowy-zakwas, ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Zakwasza jelita hamując rozwój bakterii chorobotwórczych, sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii. Struktura chleba żytniego i duża zawartość błonnika sprawiają, że uczucie sytości przychodzi wcześniej i utrzymuje się dłużej niż po spożyciu pieczywa pszennego),
*obniżyć zły cholesterol,
*wspomóc pracę układu sercowo-naczyniowego (alkaloidy zawarte w ziarnach żyta pobudzają włókna mięśni gładkich naczyń krwionośnych i zapobiegają miażdżycy),
*zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworów (dzięki zawartym a później przetworzonym przez nasz organizm lignanom),
*zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2 (wzrost glukozy we krwi po spożyciu chleba żytniego jest dużo niższy niż po zjedzeniu pieczywa pszennego),
*zwiększa ogólną odporność organizmu na choroby (krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i arabinoksylany powstałe podczas fermentacji żyta wspierają produkcję limfocytów-naszych wewnętrznych obrońców),
*utrzymać dobrą formę przyszłym mamą (zawiera kwas foliowy, który wspomaga rozwój płodu, cynk wspomagający odporność, żelazo zwiększające wydolność organizmu oraz chroniące przed anemią),
*zmniejszyć ryzyko popadnięcia w depresję i łagodzić objawy stresu (żyto jest bogatym źródłem magnezu i witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego działania układu nerwowego),
*poprawić pamięć i koncentrację.
Zakwas, czy to ważne?
Zakwas zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego co oznacza, że fermentacja trwa wiele godzin, powodując rozkład kwasu fitynowego (występuje on w niektórych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych oraz otrębach- pomaga usuwać z organizmu nadmiar metali, sprzyja walce z osteoporozą, posiada właściwości anty i przeciwnowotworowe: rak piersi, sutka, jelita grubego i okrężnicy) umożliwiając tym samym powstanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych w ziarnach zbóż i otrębach używanych do wypieku chlebka.
Zakwas nie toleruje CHEMII !!! Mieszanka zawiera tylko produkty naturalne !!!
Oferuję Państwu, mieszankę, przepis na wypiek i odpowiednią porcję zakwasu,
z której po dodaniu wody upieczecie PODPŁOMYKI: żytnie razowe placuszki z chrupiącą skórką, które można posypać dowolnymi ziarnami, suszonymi owocami, przyprawami. Smakują wyśmienicie posmarowane masełkiem lub smalczykiem;)))
Z jednej porcji upieczecie ok. 12 małych placuszków, możecie piec mniejsze większe jeden duży, pełna dowolność. Dla siebie piekę małe, z których przygotowuję szybkie, pyszne kanapeczki.
podpłomyki piecze się na blasze w piekarniku
Jeżeli kupujecie więcej niż jedną mieszankę, dostaniecie Państwo ode mnie jedną porcję zakwasu (zaczynu) i instrukcję jak z nim postępować aby GO nie zabrakło a chleb pięknie wyrastał!!!
Zakwas jest produktem naturalnej fermentacji, bez dodatku drożdży.
Ze względu na swój wiek (bardzo stary) jest stabilny, odporny na zmiany temperatury i niedogodności związane z transportem.
Jeżeli potrzebujecie więcej zakwasu (dla kogoś) zapraszam na oddzielną aukcję, gdzie dodatkowa porcja kosztuje 5,00pln
Wszystko w Waszych rękach :)
TO JEST NAPRAWDĘ PROSTE
Mieszankę przygotowuję bezpośrednio przed wysyłką,
ze świeżutkich składników (jak dla siebie).
Skład mieszanki:
-mąka żytnia razowa typ 2000,
-otręby żytnie,
-płatki owsiane, żytnie,
-sól.
Podpłomyki nie zawierają konserwantów, spulchniaczy, polepszaczy smaku.
Możecie również, nabyć Państwo, na moich akcjach, mieszanki pszennożytnie, żytnie, żytnie razowe bez dodatków oraz z dodatkiem:
* siemienia,
* śliwki,
* słonecznika,
* czosnku,
* papryki,
GORĄCO POLECAM MIESZANKI BAZY, które możecie Państwo, Sami dosmaczyć ;)
Z przyjemnością udzielę wsparcia telefonicznego 501-[zasłonięte]-633
PODPŁOMYKI pieką się bezproblemowo!!!
Komentarze proszę wystawiać dopiero po upieczeniu i degustacji ;)
*Zapraszam do zakupu*