Skład: owsianka 45%, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, wanilia-bourbon, sól morska.
Masa netto: 400g (2x200g)
Przepis z jajkiem:
na 12 ciastek albo 40 minikeksów.
Skład: 1 torebka proszku, 1 jajko, 80g miękkiego masła
Wrzucić do miski, utrzeć na jednolitą masę, za pomocą łyżki do herbaty (dla mini keksów) lub
zwykłej łyżki (ciastka)
odmieżyć odpowiednią ilość ciasta i uformować kulki.
Kulki nacisnąć od góry i spłaszczyć.
Położyć na papierze do pieczenia, zachwać odstęp pomiędzy ciastkami 1 cm.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopnie Celsjusza.
Piec 8-15 minut w zależności od wielkości keksów.
Po pieczeniu odłożyć do ochłodzenia.
Zamiast masła można zastosować margarynę.
Przepis bez jajka:
Skład: 1 torebka proszku, 50 g jogurtu sojowego, 80 g miękkiej margaryny.
Składniki wrzucić do miski wymieszać do jednolitej masy, za pomocą łyżki małej/dużej zrobić kulki,
spłaszczyć, położyć na papier do pieczenia. Zostawić odstęp 1cm pomiędzy ciastkami.
Piec tak samo jak powyżej.
Wskazówka: zamiast jogurtu sojowego można użyć jogurtu z mleka krowiego.
Zamiast margaryny można użyć masło.
Dodatkowe wariacje do przepisu:
50 gram rodzynków i pół łyżki cynamonu - mamy ciastka rodzynkowo - cynamonowe
50 gram posiekanej czekolady i łyżka kakao - mamy ciastka podwójnie czekoladowe
50 gram posiekanej czekolady do ciasta dodać - mamy ciastka czekoladowe
50 gram posiekanych orzechów do ciasta dodać - mamy ciastka orzechowe
Daktylowa - owsiana kanapka
100 gram masła w garnku roztopić i dodać 75 ml wody.
Łyżką kuchenną dwie paczki proszku (400gram), 50 gram posiekanych daktyli,
szczyptę cynamonu wymieszać. Masę nałożyć do natłuszczonej formy o średnicy 26 cm włożyć.
Rozprowadzić i mocno ponaciskać. Ewentualnie za pomocą natłuszczonego noża rozprowadzić.
Włożyć do rozgrzanego do 200 stopnie C piekarnika. Piec 25 minut.
Odstawić do wystygnięcia, ciąć za pomocą ostreg