Mieszanka kiełków o charakterystycznym smaku przeznaczona jako dodatek do potraw kuchni chińskiej. Doskonała do dań na gorąco i zimno. Kiełki fasoli mung, soi, soczewicy są nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, B, C, E i K oraz soli mineralnych. Obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Mają dobroczynny wpływ na cerę, koją nerwy, dodają energii i apetytu. Wspomagają leczenie cukrzycy, kamicy żółciowej, miażdżycy. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm.
skład:
|
fasola mung 40%, soja 30%, soczewica 30%
|
DOMOWA PRODUKCJA KIEŁKÓW
Nasiona dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do czystego słoika w takiej ilości, aby zakrywały całe dno i zalać przegotowaną, zimną wodą. Po kilku godzinach wodę zlać, a słoik z namoczonymi nasionami postawić w ciepłym miejscu, ale nie ma słońcu. Co najmniej dwa razy dziennie nasiona przepłukiwać wodą, a jej nadmiar zlewać, aby uniknąć pleśnienia. Po 3-4 dniach nasiona wykiełkują i są gotowe do spożycia.
Kiełki można produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkuje się wówczas nawet trzy zestawy różnych nasion.
PRZEPIS KULINARNY
GULASZ CHIŃSKI Z KIEŁKAMI
Składniki:
800g mięsa wołowego, duża główka białej kapusty,2-3 czerwone papryki,500g kiełków,0,3 l bulionu,10-15 łyżek sosu sojowego, olej, sól, pieprz.
Wykonanie:
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Kapustę poszatkować, paprykę pociąć w drobne paski, por w krążki. Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso, po czym zdjąć je z patelni. Na patelnię wsypać kapustę i dusić ją z bulionem na małym ogniu ok.15 min. Na 5 min. przed końcem dodać paprykę, por i kiełki. Dodać usmażone mięso, doprawić sosem i przyprawami.
ŻYCZYMY ZDROWIA I SMACZNEGO !!!