Witam serdecznie !
Towar zakupiony na aukcjach wysyłam Pocztą Polską oraz kurierem UPS.
Koszt dostawy podany na aukcjach.
Możliwa wpłata na konto, odbiór osobisty lub wysyłka za pobraniem.
Numer konta otrzymają Państwo w wiadomości z allegro po zakupieniu towaru.
Udostępniam również Płatności Allegro i aukcje z Escrow.
Osoba kupująca jako pierwsza wystawia komentarz po otrzymaniu przesyłki (lub odbiorze osobistym), jeżeli ja jestem kupującym wystawie komentarz zaraz po otrzymaniu przedmiotu aukcji.
Pozdrawiam
e-marcin_com
Witamy Państwa serdecznie na aukcjach BogutynMłyn !
Historia rodzinnej firmy BogutynMłyn sięga roku 1908 kiedy to nasi przodkowie osiedlili się w Paszkach k. Radzynia Podlaskiego. Jako dobrzy cieśle potrafili wybudować jeden z pierwszych młynów na wiatr na tym terenie.
Od roku 1908 kontynujemy tradycje rodzinne produkując mąki najwyższej jakości.
Mąki użyte w naszych mieszankach zostały wyprodukowane w naszym młynie w sposób nowoczesny przy użyciu wyspecjalizowanych maszyn oraz 100-letniego doświadczeniaprzekazywanego z pokolenia na pokolenie.
Kiedyś mąki produkowano na młynach kamiennych - ale miały one zbyt dużą zawartość piasku (rozdrobnionego kamienia młyńskiego). Kamienie w takim młynie wymieniano kilka razy do roku - w wyniku ich wytarcia.
Nowoczesna czyszczarnia zboża i wolny przemiał na walcach stalowych zapewniają mąki najwyższej jakośći a odsiewacz wyposażony w kilkadziesiąt szufladek z sitami daje możliwość uzyskania mąki w kilku typach od jasnej tortowej do najgrubszej mąki z pełnego przemiału - pozbawionych zanieczyszczeń jakie mogą zawierać inne mąki.
Mieszanki produkowane są w momencie złożenia zamówienia przez Państwa w wyniku czego zachowują najdłuższy z możliwych terminów przydatności.
W naszych mieszankach nie znajdą Państwo polepszaczy, wybielaczy, spulchniaczy oraz innej chemii.
Recepta na piękny, smaczny chleb jest bardzo prosta : mąka wysokiej jakości, naturalny zakwas oraz drożdże (+dodatki ziarniste i inne zależnie od typu mieszanki)
Mieszanki oferujemy w różnych opakowaniach.
JAKOŚĆ GWARANTUJE MŁYNARZ Z 45-LETNIM DOŚWIADCZENIEM, KTÓRY JADŁ CHLEB Z NIEJEDNEJ MĄKI !!
opakowanie 1 kg + DROŻDŻE
DO MIESZANKI BEZPŁATNIE DOŁĄCZAMY OSOBNO ZAPAKOWANE DROŻDŻE PIEKARSKIE IDEALNE DO WYPIEKU CHLEBA. DROŻDŻE SĄ W ILOŚCI ODPOWIEDNIEJ DLA CAŁEJ MIESZANKI.
Chleb pełnoziarnisty z pszenicy purpur uprawianej tylko w Nowej Zelandii (Australia i Oceania) w klimacie oceanicznym jest wyjątkowy w swoim składzie, smaku i oddziaływaniu na ludzki organizm. Pszenica purpur nigdy nie była wykorzystywana na dużą skalę, dlatego też przez stulecia, aż do dnia dzisiejszego, pozostała w swej oryginalnej, niezmodyfikowanej postaci. Ziarna pszenicy posiadają purpurowy kolor, który widoczny jest również w chlebie nadając mu charakterystyczny purpurowy ton. Kolor pszenicy spowodowany jest antocyjanami zawartymi w okrywie owocowo-nasiennej ziarna. To właśnie antocyjany chronią w naturalny sposób ludzkie komórki. Działają antyutleniająco przez co neutralizują wolne rodniki, które to powodują starzenie się ludzkich komórek. Chleb purpurat jest chlebem pełnoziarnistym a więc wszystkie wartościowe składniki jak np. błonniki balastowe oraz antocyjany, zawarte są również w chlebie. Chleb purpurat wyróżnia się soczystym miękkiszem i długotrwałą świeżością. Smak pszenicy purpur podkreślony jest przez dodanie ziaren soji, dyni, orzechów włoskich oraz mąki orkiszowej.
Skład mieszanki chlebowej Purpurat: mąka z pełnego przemiału purpurowej pszenicy purpur, mąka żytnia z pełnego przemiału, mąka orkiszowa jasna, zakwas żytni, łamane ziarno soi, nasiona dyni, orzechy włoskie, cukier, sól, stabilizator
100g mieszanki zawiera:
wartość energetyczna – ok. 317,9 kcal (1342 kJ)
tłuszcze – 7,3 gr w tym 1,3 gr kwasy nienasycone
białko – ok 14,1 gr
węglowodany – 48,6 gr w tym cukier ok 3,2 gr
błonnik – 11,8 gr
Sposób przygotowania w automacie:
Wlewamy do foremki automatu 0,47 l wody (470 ml; temp. 30° C). Wsypujemy 0,5kg mieszanki purpurat. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2 g drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min- pieczenie. Wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.
UWAGA ! Mieszanka nie nadaje się do automatów Clatronic ze względu na brak właściwego programu !!
Sposób przygotowania ręczny do pieczenia w piekarniku:
Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki purpurat. Wlewamy 0,47 l (470 ml) wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem 8-10min. na wolnych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie łopatką), temperatura ciasta 27-28° C. Odstawiamy ciasto (przykryte) na 30 min. w ciepłe miejsce (temp. 27-30° C). Przekładamy ciasto do podłużnej foremki, ciasto ma dość luźną konsystencję. Odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 30-40 min. (temp. 27-30° C). Piekarnik nagrzewamy do temp. 210° C (z termoobiegiem 180° C), dobrze jest przed włożeniem foremek z ciastem wytworzyć w piekarniku parę wstawiając naczynie (żaroodporne) z wodą. Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika w połowie wysokości. Po ok. 5min. wyjmujemy naczynie z gorącą wodą.. Czas pieczenia ok. 45-50 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 150° C.
Wydajność: z 1kg mieszanki otrzymujemy ok. 1,7-1,8 kg doskonałego pełnoziarnistego chleba o delikatnym, aromatycznym miękiszu. Wystudzony chleb można pokroić, zapakować po kilka kromek i zamrozić. Po rozmrożeniu zachowuje wszystkie zalety świeżego.ÖKO-10®
Historia uprawy orkiszu ÖKO-10® /T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach genów.
Odmiana ÖKO-10® wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie zarejstrowana została w roku 1998.